Home Lees WintersportGids Online 2023-2024 Erkende opleidingen van initiator tot skileraar

Erkende opleidingen van initiator tot skileraar

0
Erkende opleidingen van initiator tot skileraar

De opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen leggen de lat hoog en terecht. Want je wil er na zo’n traject echt wel zeker van zijn dat iedereen je diploma naar waarde schat. Daarom leer je er niet alleen de kunst van het lesgeven en coachen, maar moet je ook blijven werken aan je eigen techniek, zodat je zelfverzekerd voor je lesgroep kan staan. We vroegen twee instructeurs om wat extra tekst en uitleg.

Bruno Gysels

Lode Dewyn en Bruno Gysels hebben beiden zelf het opleidingstraject van Sneeuwsport Vlaanderen van initiator tot skileraar doorlopen en geven ondertussen ook al heel wat jaren zelf les. Ze weten als geen ander wat je als cursist mag verwachten.

“Een eerste zaak die ik alvast kan meegeven, is dat de opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen echt doordacht zijn opgebouwd om ervoor te zorgen dat je tot in de puntjes bent voorbereid op het overbrengen van je passie voor wintersport”, aldus Bruno Gysels. En die passie heb je nodig, wil je in de opleidingen doorstromen. “Het is een heel intensief traject. Zeker voor het diploma instructeur en nog meer voor de opleiding tot skileraar wordt er veel meer inzicht en inzet van je gevraagd.”

Lode Dewyn

Een stevige praktische basis

Er hoort ook een stevig praktijkgedeelte bij. Lode Dewyn: “Ikzelf ben al een jaar of zeven actief voor SkiFriends, een van de reisorganisaties die het praktijkgedeelte van de opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen verzorgt en ook hun eigen monitoren stimuleert om aan de opleidingen deel te nemen, om de kwaliteit van lesgeven tijdens wintersportreizen hoog te houden.”

En ja, de praktijkweek is inderdaad zwaar, wat niet wil zeggen dat er niet ook tijd is voor ontlading. “Je staat uren op de latten, moet alle demo’s aanleren en demonstreren, video’s analyseren, examen afleggen… Maar we organiseren elke keer ook een leuk feestje en er zijn de vele vriendschappen die je in zo’n week opbouwt.”

Waar de gediplomeerden uiteindelijk terechtkomen? Bruno Gysels: “Dat is erg uiteenlopend. Sommige gaan aan de slag op een van de kunstpistes in ons land, als docent alpijns skiën of als trainer bij een club. Anderen komen terecht bij reisorganisaties en -partners zoals SkiFriends, SnowMania, Kriski, etc. En nog anderen kom je tegen als skileraar in de Alpenlanden. Ook dat is overigens niet onbelangrijk. Want het diploma vanuit de Vlaamse Trainersschool in samenwerking met Sneeuwsport Vlaanderen wordt ook internationaal erkend.”

Update opleidingen

 • E-learning
  De Start 2 Coach module is volledig digitaal ontwikkeld. Deze e-learning module is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de cursist. De cursus is permanent beschikbaar op VTS Connect, de cursist vindt er dus steeds de didactische principes terug evenals de video’s rond het aanleren van de eerste glij-ervaringen.
 • Van 8 naar 7 dagen buitenland
  Onze module 3, de praktijkmodule, werd ingekort van acht naar zeven dagen in het buitenland. We boeten hierdoor echter niet in aan kwaliteit. Met de Start 2 Coach module sta je vooraf al een dag op de sneeuw op een van de indoorbanen in Vlaanderen.
 • Module 1 instructeur
  Module 1 instructeur werd herleid naar slechts drie sportwetenschappelijke vakken: anatomie, motorisch leren en ontwikkelingsleer Waar wacht je op?! Start met je opleiding instructeur, dat kan naast de fysieke lessen ook via zelfstudie.
 • Trainer C
  Al jarenlang clubtrainer? Of véél zin om jouw ski- of snowboardkriebels door te geven aan een volgende generatie binnen een fijne clubwerking? Dan is de trainer C cursus iets voor jou. Interesse? Laat van je horen via opleidingen@sneeuwsport.vlaanderen.

Nieuwe lichting skileraren

Met veel trots mogen we zeggen dat we afgelopen seizoen weer een aantal skileraren op het hoogste niveau mochten afleveren.
Na een intensief trainingstraject van twee seizoenen behaalden ze hun diploma. Proficiat!

Sneeuwsport Vlaanderen staat in voor de organisatie van de door onze Vlaamse overheid erkende ski- en snowboardopleidingen. Dit doen we samen met en onder het toeziend oog van Sport Vlaanderen en de Vlaamse Trainersschool. Onze diploma’s worden dan ook uitgereikt door de Vlaamse Trainersschool.

Sta je ook te popelen om ski- of snowboardles te geven? Ambitie om het hoogste niveau te behalen is geen must. Kom alles te weten over de opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen via hun website of mail opleidingen@sneeuwsport.vlaanderen.