exclusieve wintersportgebieden
Weldadige wellness

Pure verwennerij, overdreven veel luxe, internationale jetset, chique boetieks, … een aantal wintersportgebieden pakt uit met een rits aan vijfsterren-hotels, palaces, gastronomische toprestaurants en een keizerlijke bediening. De meest exclusieve wintersportgebieden op een rijtje.

Stel dat je dit weekend EuroMillions wint. Of stel dat er op je creditcard nu eens werkelijk geen limiet staat. Waar spendeer je – als wintersportliefhebber – dan best die ongelimiteerde zak aan euro’s? Wat zijn dan de meest uitgelezen dorpen in de Alpen waar je toch een poging kan doen je creditlimit te bereiken? In de dorpen in onderstaand lijstje betaal je voor een lichte lunch het equivalent van een kleine gezinsauto. En wat meer is, niemand kijkt ervan op. Sterker zelfs, er is ongetwijfeld iemand die dat bord met witte truffel onaangeroerd aan de kant schuift.


De meest exclusieve wintersportgebieden

Courchevel 1850 – Frankrijk

Rijke Russische oligarchen, internationale jetset, wereldvedetten, de absolute top 1% van grootverdieners, … allen vinden ze hun weg naar het prachtige dorpje hoog boven in de Franse Alpen. Geen enkel ander dorpje heeft zoveel vijfsterren-hotels als Courchevel. Prada, Hemès, Louis Vuitton domineren de met chique boetieks gevulde winkelstraat. Met hotels als L’Annapurna, Le Lana, Le Cheval Blanc of le K2 zijn hotels onvoorstelbaar luxueus en zo duur dat de gewone burger het eigenlijk niet meer kan vatten. Courchevel maakt dan ook nog eens deel uit van Les Trois Vallées, meermaals bekroond als beste skigebied ter wereld.
Wij gingen er een kijkje nemen en merkten dat luxe en verwennerij snel went.

Ski Courchevel
Ski Courchevel, Courchevel Tourisme
Sankt Moritz – Zwitserland

Het Zwitserse Sankt Moritz heeft een reputatie hoog te houden. Het is reeds sinds decennia de pleisterplaats van al wat heel veel centen heeft. Het is waarschijnlijk de enige plaats in Zwitserland waar golf populairder is dan ski. Sankt Moritz is ‘oude chique’, het zijn de erg gefortuneerde ouderen die de dienst uitmaken in de indrukwekkende hotels. Het Kempinski Grand Hotel des Bains en het Badrutts Palace zijn dan ook verbazend luxueuze hotels waar de grandeur van de superrijken huist. Sankt Moritz is trouwens de geboorteplaats van het moderne wintertoerisme, al moeten we daarvoor terug naar 1864.

Gstaad – Zwitserland

Beroemde artiesten en leden van verschillende koningshuizen zijn vaak te gast in een van de meest exclusieve wintersportgebieden ter wereld. Sean Connery, Robin Williams, Prins Reiner van Monaco, … het lijstje met beroemdheden is lang. De dorpskern is een geheel autovrije zone, de huizen in chaletstijl zijn erg charmant. Maar het zijn natuurlijk de vele exclusieve winkels, restaurants en hotels die de hoofdrol spelen. Gstaad ligt vlakbij een aantal knappe skigebieden, denk bijvoorbeeld aan Les Diablerets, waar de jetset met de helicopter heenvliegt om even te gaan lunchen. Net als Sankt Moritz heeft Gstaad een meer klassiek gevoel dan pakweg Courchevel 1850.

Weldadig wellness
Weldadig wellness
Lech am Arlberg – Oostenrijk

Lech is de pleisterplaats van de Nederlandse koninklijke familie (en waar helaas ook wijlen Prins Friso in een lawine terechtkwam). Lech is erg mooi en combineert waanzinnige luxe met een fikse portie sportiviteit. Lech speelde een pioniersrol in de ontwikkeling van de skisport, de eerste skischool ter wereld werd hier geboren. In hotel Kristiana spenderen naar verluidt de rijksten mensen van de planeet hun eindeloos fortuin.

Cortina d’Ampezzo – Italië

Het kleine maar heel erg charmante dorpje Cortina d’Ampezzo, hoog in de Dolomieten, is mondain en exclusief. De meer gefortuneerde Italiaan heeft in Cortina vaak een tweede (of derde of vierde) huis. Bars, tophotels, fantastische restaurants, dure winkels, … de voetgangerszone van Cortina is een pareltje. In tegenstelling tot veel andere Dolomieten-dorpen is Cortina nog echt Italiaans. Wil je je centen opdoen aan hotels, kijk dan even naar het Miramonti Majestic of het Cristallo Spa en Golf.

Luxe in de bergen - Thomas De Boever
Luxe in de bergen – Thomas De Boever