Familieski in Hochkönig
Copywright: Hochkoenig Tourismus GmbH

De eerste week van januari is door de vakantie vaak een behoorlijk druk moment om op de latten te staan. Wil je niet sardinegewijs geplet worden in liften of op elke afdaling een levende reuzenslalom voor je latten gesmeten krijgen, dan is het verstandig op zoek te gaan naar de minder bekende, maar vaak prachtige wintersportgebieden. En laten de dorpjes Maria Alm, Dienten en Mülhbach nu net helemaal aan die criteria voldoen. Tijd voor een familieski in Hochkönig.

Voor deze korte skivakantie kiezen we het vliegtuig. Van Brussel gaan we via Frankfurt naar Salzburg. Althans, dat is het plan. Salzburg is overigens perfect geschikt voor een culturele skivakantie. De vlucht richting Frankfurt loopt vertraging op en ondanks een stevige spurt op die immens grote luchthaven van Frankfurt is de vogel richting Salzburg helaas net gevlogen. Met een zesjarige door sneeuw bezeten meid een paar uur slenteren op een luchthaven, neem het van me aan, dat is geen cadeau. Deze tips hadden een autoreis met kinderen overigens een stuk aantrekkelijker gemaakt, maar uiteindelijk nemen we een halve dag later dan gepland onze intrek in het charmante en authentieke Hotel Almhof in Maria Alm/Hinterthal. Het sneeuwt dan reeds behoorlijk hard.


Veelzijdig en sneeuwzeker

‘Voor elk wat wils’, die vlag dekt de lading in Hochkönig echt helemaal. Het hele skigebied is zeer veelzijdig, sneeuwzeker, heeft pistes voor elk niveau skiër of snowboarder en baadt in een schitterende natuur aan de voet van de indrukwekkende Hochkönig. Het skigebied maakt deel uit van Oostenrijks grootste skiparadijs, Ski Amadé, een gebied dat zich uitstrekt van het Salzburgerland tot aan de Steiermark. Met slechts één skipas krijg je toegang tot de vijf Ski Amadé-gebieden: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Grossarltal en dus ook Hochkönig. Met ons verblijf in het piepkleine Hinterthal bevinden we ons netjes centraal van de drie dorpjes die we de volgende dagen graag willen ontdekken. De andere gebieden zijn ofwel via liften en niet al te moeilijke pistes ofwel met een snelle en stipte busverbinding vlot bereikbaar. Niet dat we er voor deze familieski in Hochkönig naar op zoek zijn, maar voor de freestylers is er tussen Dienten en Mühlbach am Hochkönig een leuk park.

Familieski in Hochkönig 

Neen, die eerste dag is niet meteen de meest zonnige. Het sneeuwt bijzonder hard, er staat een strakke wind en de omringende bergen blijven verborgen onder een dik wolkendek. Het kleine Hinterthal heeft nog een voordeel: je bent meteen bekend bij de skiverhuur. Die skischoenen voor de jongste blijken toch niet helemaal prima te zitten. En die mooie muts passeert eveneens mee over de toonbank. In afwachting van de eerste namiddagles trekken we lijntjes aan de twee oefenliften in het dorp zelf. Dat gaat al snel vervelen. We hebben voor de skiles nog wel tijd voor een échte afdaling.

Copywright: Hochkoenig Tourismus GmbH

Van de top van Gabühel merken we een lange rode piste die ons terug helemaal naar beneden moet leiden. Erg behulpzaam en vriendelijk liftpersoneel drukt ons op het hart dat rood eigenlijk eerder blauw is en dat onze skikampioen in wording dat makkelijk moet aankunnen. Op de Gabühel is het zicht echter zo goed als helemaal verdwenen en staat er een gure wind. Laat het er ons kort op houden dat die geplande lesjes geen overbodige luxe zijn. En wat meer is, het blijken privélesjes te worden, mét een Nederlandstalige monitrice. Dat blijkt nu eenmaal een van de vele troeven voor een familieski in Hochkönig te zijn. Andere troeven? Kinderen tot zes jaar skiën gratis, er zijn verschillende baby- en oefenliften en de Schneewutzel-Kinderclub zorgt voor animatie, mascotte inbegrepen.

Authentieke dorpen, gezellige hutten

Met de jongste spruit in goede handen, hebben de ouders tijd om even echt de verschillende pistes te gaan verkennen. We dalen van Gabühel af richting Skizentrum Hintermoos over een mooie en lange rode piste. Vanuit Hintermoos kun je alweer over goed geprepareerde en brede pistes richting Natrun en Maria Alm. Daar nemen we een tussenstop. Maria Alm is een erg mooi en sfeervol dorpje. De sneeuwval – die maar niet lijkt op te willen houden – doet een extra schepje bovenop het al idyllische niveau.

Wat ons verder opvalt, zijn de vaak prachtige en authentieke berghutten waar heerlijke gerechten op tafel worden getoverd. Appelstrüdel, pannenkoeken, heerlijke cappuccino, glühwein of krachtvoer-pasta… Het smaakt overheerlijk in gezellige hutten waar het haardvuur knispert. Verwacht geen bruisende après-ski, maar wel authentieke charme. Buiten blijft de sneeuwstorm aanhouden. Het is dan ook een half bevroren en helemaal ondergesneeuwd meisje dat we na de les oppikken. Haar enthousiasme is er niet minder om. Het klikt met de Nederlandstalige monitrice en ze heeft zelfs door – weliswaar haar heel eigen versie van – diepsneeuw geskied. Dat belooft. Het zwembad in het naburige hotel is een prima afsluiter van een sportief dagje.

Bekijk de pistes van Hochkönig.

Bij een skigebied horen natuurlijk ook nog een aantal extra activiteiten, klik hier om te zien welke activiteiten hiermee juist bedoeld worden.

Tekst: Jurgen Groenwals