Freeridegebieden in Europa
Freeridegebieden in Europa

Je neemt een van Belgisch beste freeriders, Rembert Notten, en zijn Nederlandse tegenhanger, Paul de Groot, en steekt ze een hele winter lang in een caravan. Vervolgens trekken ze door de Alpen naar verschillende freeridegebieden in Europa om daar met locals waanzinnige afdalingen te gaan rijden. Dat is in twee lijnen de opzet van de Poederbaas Roadtrip. Om alles ook vast te leggen gaat Tim Vanhoutteghem mee als fotograaf en Scott Cheap als filmer. Een relaas.

Rembert Notten: “Tijdens een shoot voor Sportlife in La Plagne vorig jaar ontstond het idee om een heel seizoen rond te trekken en zo overal in de Alpen dikke lijnen te skiën. Aanvankelijk wilden we dit doen met een camper, maar daar was Paul tegen: ‘Wordt al te vaak gedaan, is te zwaar en onhandig.’ Dus kwamen we uit bij een Land Rover Discovery Sport en een caravan. Die caravan kan je makkelijk laten staan wanneer je echt de bergen in wil trekken.” De Land Rover en de caravan komen met alle technologische snufjes en het nodige comfort om dit avontuur doorheen freeridegebieden in Europa uitstekend te doen slagen. De caravan is voldoende ruim om iedereen te slapen te leggen, bagage op te bergen en bovendien voorzien van een kachel, om de jongens heerlijk warm te houden.


Freeridegebieden in Europa

 

Freeride – Copywright: Tim Vanhoutteghem

Verbier en de Zwitserse politie

Neen, het was alweer niet de meest sneeuwzekere winter in de Alpen dit jaar. Sneeuw liet lang op zich wachten en als je dan een seizoenslange roadtrip hebt gepland, is het vaak wat beholpen. Freeridemekka Verbier is een van de eerste stops op de Poederbaas rip doorheen de freeridegebieden van Europa. Verbier moet zowat een van de meest bekende wintersportgebieden ter wereld zijn. Het heeft werkelijk alles! Het is een groot sneeuwzeker skigebied, met knappe pistes, een authentiek dorp met een goed nachtleven, en een onwaarschijnlijke backcountry.

Rembert: “Aanvankelijk overwogen we om te gaan toeren, met de lage hoeveelheid sneeuw leek dit ons een goede optie. Maar de omstandigheden zagen er best goed uit en een gesprekje met de marketingafdeling van Verbier later, besloten we te parkeren in Les Chables en te gaan rijden.” De pistes liggen er goed bij en de mannen vinden hier en daar zelfs wat poedersneeuw. De stop in Verbier wordt dan ook naar ieders tevredenheid meer dan geslaagd afgesloten. “Daarna vertrokken we richting Bern, we parkeerden de auto en caravan op een parkeerplaats om te slapen, maar werden een paar uur later door de Zwitserse politie gewekt. Slapen op een parkeerplaats is daar verboden. En wat meer is: blijkbaar moet je in Zwitserland niet enkel een vignet voor de wagen maar ook eentje voor de caravan hebben. Dat blijkt een duur grapje te zijn dat we meteen en zonder discussie moesten betalen.”

Freestylecursus in Laax

De sneeuwcondities zijn nog steeds niet optimaal wanneer het groepje in Laax aankomt. De offpiste hellingen zijn nog steeds uitgesloten, daarvoor ligt er simpelweg niet voldoende sneeuw. Laax is met haar 235 kilometer aan pistes een van de grotere skigebieden in Zwitserland en het is met een top op 3018 meter behoorlijk hoog gelegen. Toch is dat niet de voornaamste reden voor een stop in Laax. Freestyler Mees van Lierop heeft dit seizoen Laax als uitvalsbasis gekozen en Maarten Meiners, teamgenoot van Paul de Groot, heeft dat weekend een reuzenslalom in Laax. Genoeg redenen voor een bezoekje.

Het freestylepark van Laax is een van de beste ter wereld. Het is nog vroeg in december, waardoor niet alle lijnen, kickers, rails en boxen nog niet zijn uitgezet. En voor freeriders als Rembert en Paul zeker en vast voldoende om hun freestyleskills aan te scherpen. “Paul startte – met een blessure van vorig jaar in het achterhoofd – wat terughoudender. Veel aanmoediging had hij echter niet nodig om er ook volop tegenaan te gaan. Ik zelf voelde mijn freerideskills helemaal opborrelen en smeet er al snel een 720 en 1080 tegenaan.” De Freestyle Academy Laax biedt alle trainingsfaciliteiten voor de ontwikkeling van jong freestyletalent. Mees van Lierop oefent in de hal eerst alle sprongen vooraleer die in het echte park te gaan uitvoeren. “Trampoline, airbag, knie tegen oog, blauw oog, zo herinner ik me de Freestyle Academy”, lacht Rembert.

Poeder, wedstrijd, poeder

Het blijft, zelfs half januari, zoeken naar poeder. Voorspellingen wijzen richting de zuidelijke Alpen, naar Piemonte, Italië. In Sestrière, één van de bekende freeridegebieden in Europa, dumpt het die nacht ongeveer een meter verse sneeuw. “We wisten niet hoe snel we ons uit de caravan moesten graven om naar de stoeltjeslift te sprinten.” Nog niet alle liften zijn geopend, maar op de lagergelegen delen van het skigebied wordt er tussen de bomen genoten van dikke pakken verse sneeuw. Roel van der Laan kent het gebied uitstekend en wijst Rembert en Paul de weg. Na twee dagen treeruns gaat het bovenste deel van het gebied ook open en kunnen ze dikke lijnen gaan rijden. Met Roel hebben ze bovendien een uitstekende en ervaren toerskiër mee.

Tussendoor vliegt Paul de Groot even naar Revelstoke, Canada waar hij deelneemt aan een 4* Freeride World Tour Qualifier. In Les Arcs neemt Paul opnieuw deel aan een Freeride World Tour Qualifier. “Slecht weer en een aanpassing in het wedstrijdschema maakten dat we halsoverkop de Alpen doorkruisten om tijdig in Les Arcs te geraken, met stip een van de betere freeridegebieden in Europa.” De wedstrijd loopt niet helemaal zoals gepland. Een cliffjump wordt niet perfect geland en ook al rijdt Paul de rest van zijn run erg sterk, toch is het balen. Hier had meer in gezeten. De zure smaak van de wedstrijd wordt echter snel weggereden op een paar flinke lijnen. En het begint opnieuw te sneeuwen! “Door dikke pakken sneeuw reden we door naar Valfréjus waar we met Koen Speleman doorheen de meest onwaarschijnlijke poeder mochten stuiven.”

Freeridefestival

Tussendoor staat het Poederbaas Freeride Festival in Val Thorens op het programma. Vervolgens gaat het opnieuw richting Paradiski, waar een afspraak met Koen Bakkers wacht, de lokale legende van La Plagne. “Hij zou ons het gebied beter doen leren kennen.” Les Arcs kan je met wat goede wil als de bakermat van de freeride beschouwen en met Belgische grootheid Axel Pauporté vestigde Les Arcs een enorme reputatie onder Belgische freeriders als één van de fijnste freeridegebieden in Europa.

De komst van de Vanoise Express maakte Les Arcs en La Plagne bovendien makkelijk en snel bereikbaar zijn. “Het idee was om in Les Arcs en La Plagne goed beeld- en filmmateriaal te maken. Daarvoor zochten we technisch moeilijke flanken die door de zon uitgelicht werden. Koen Bakkers wees ons richting zijn eigen ‘spineland’. De lijnen die we daar reden, staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Een fantastische dag om een al even fantastische winter mee af te sluiten.”

Check de fotogallerij met freerideshots.

Tekst: Jurgen Groenwals
Foto’s: Tim Vanhoutteghem