Home Nieuws Freeriden op wedstrijdniveau

Freeriden op wedstrijdniveau

0
Freeriden op wedstrijdniveau
Freeriden op wedstrijdniveau © Thomas Tscherne

Freeriden wordt steeds populairder onder wintersporters. De laatste vier jaar vond er ook elk jaar een Belgisch Kampioenschap Freeride plaats. Een perfecte instapwedstrijd voor de internationale competitie, georganiseerd door de Freeride World Tour (FWT).

Freeriden is het afdalen van bergflanken die niet zijn geprepareerd. We hebben de beste freeridegebieden van Europa al voor je op een rij gezet. Er is een startpunt en een eindpunt. Welke route je wenst te volgen, en welke drops je wil springen, staat volledig vrij. Het startpunt bereiken, doe je vaak op eigen kracht. Je klimt al snel 30 minuten tot 2 uur om er te geraken. Voor de wedstrijd begint, is er een ridersmeeting, waar vooral de veiligheid wordt besproken. Zo krijgen de deelnemers informatie over de sneeuwconditie en oriëntatiepunten op de berg. Het is aan de atleet om zelf een route te kiezen die binnen zijn of haar niveau valt.


Van BK Freeride naar FWT
De Freeride World Tour kent vijf stops: Chamonix in Frankrijk, Vallnord-Arcolis op Andorra, Fieberbrunn in Oostenrijk, Haines in Alaska en Verbier, Zwitserland. Hier doen alleen de elite snowboarders en skiërs mee. De winnaar wordt bekroond met de eervolle titel Wereldkampioen Freeride. Hoe je je hiervoor kwalificeert? Dat doen riders op basis van hun drie beste resultaten tijdens de Freeride World Qualifier (FWQ)-wedstrijden. Die zijn ingedeeld in vier niveaus, aangeduid met sterren. Zo is een 1 ster-wedstrijd de ideale manier om kennis te maken met de competitie en zijn het de 4 sterrenwedstrijden waarop je de meeste punten kunt scoren om door te groeien naar de FWT. De 3 en 4 sterren-wedstrijden worden live uitgezonden en zijn een heus spektakel. Er zijn wedstrijden van Noorwegen tot Japan en van Nieuw-Zeeland tot Canada.

De jury bestaat uit drie leden onder leiding van een Head Judge. Ze geven elk een score tussen 1 en 100 op basis van een ‘algemene indruk’, waarin verschillende criteria zijn meegenomen. Belangrijk is de lijnkeuze: zijn er cliffs? Kiezen ze een moeilijk route? Air en Style: zijn er jumps, drops en rotaties aanwezig? Vlotheid: stopt de rider gedurende zijn afdaling? Heeft hij voldoende snelheid? Controle: is hij/zij gevallen of vertoonde de rider onstabiliteit? En tot slot techniek: neemt de rider gesneden bochten of gaat hij sideslippen? Voor jury en toekijkers een spektakel om te zien!

Kampioen van Belgische bodem
Belgisch kampioen Koen Goris vertelt: “Zelf doe ik al drie jaar mee aan de FWQ. Afgelopen seizoen stonden er acht wedstrijden op mijn agenda, waarvan twee in Zuid-Amerika. Ik behaalde vijf keer het podium en werd op het einde van het seizoen 20ste op de Europese rankinglijst en 34ste in de wereldranking. Dit geeft mij een mooie startpositie voor komend winterseizoen. Ik wil vooral aan de 3 en 4 sterrenwedstrijden deelnemen om zo in de FWT te geraken. Hoe dan ook is het een geweldig wedstrijdcircuit, waar je mensen met een passie voor wintersport tegenkomt van overal in de wereld. Voor je het weet, breng je ook je zomers door op plekken in de wereld waar het tijdens onze zomer winter is. We delen kennis en ervaringen, waardoor het competitieve gevoel al snel wegvalt. We delen de liefde voor de wintersport en zo vind je al snel de juiste snowboard- en skipartners om uitdagende nieuwe projecten te realiseren.”