Home Nieuws Freestyle Mania

Freestyle Mania

1
Freestyle Mania
Seppe Smits - Action

Skiballet was vroeger blijkbaar een onderdeel van freestyle ski. Ga maar eens googelen, ziet er echt hilarisch uit. Gelukkig voor de toekijkende medemens is freestyle tegenwoordig een übercoole wintersport waarbij skiërs en snowboarders allerlei tricks laten zien. Zowel kracht, techniek, acrobatiek als artistiek kunnen zijn van belang.

Veel mensen denken dat freestyleskiën of snowboarden is weggelegd voor de echte adrenalinejunkies en onverantwoorde waaghalzen. We gaan niet zegen dat je niet over een degelijke dosis lef moet beschikken en dat de adrenaline niet door je lichaam schiet, maar eigenlijk kan elke (licht)gevorderde skiër of boarder zich aan zijn eerste freestylepasjes wagen en langzaam zijn (angst)grenzen verleggen. Immers: oefening baart kunst. Voor je het weet kan je enkele van de tricks die je op de indoorpiste of in het park hebt geoefend – liefst onder toezicht van een trainer of instructeur – ook beginnen meepikken op de hele berg. Of ontpop je je wel tot een echte parkrat!


Russel Henshaw performs at the FIS Freestyle Ski & Snowboard World Championships in Kreischberg, Austria on January 20th, 2015 // Starelation / Daniel Deak Bardos / Red Bull Content Pool // P-20150121-00017 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Waar op letten bij de aankoop van freestyleski’s?

Feerstyleski’s maken gebruik van de rockertechnologie voor een beter drijfvermogen en een maximale wendbaarheid. Beide kanten van de ski zijn in principe even breed en krullen sterk omhoog, zodat je even makkelijk vooruit als achteruit kan skiën (switch) en tricks ook omgekeerd kan landen. Van een freestyleski verwacht je een goede balans tussen speelsheid, precisie en stabiliteit. Ook gewicht speelt uiteraard een rol: hoe lichter, hoe makkelijker het is om hoge jumps en mooie figuren te maken. Qua lengte kies je een freestyleski zo’n tien centimeter korter dan je eigen lichaamslengte.

Russel Henshaw, Freestyle Ski & Snowboard World Championships 2015, Slopestyle- Action

Freestyle snowboards zijn relatief veelzijdig en kan je dus in de meeste omstandigheden prima gebruiken. De boards zijn – net als de freestyleski – symmetrisch (twintip), ze zijn relatief kort en erg flexibel. Dat maakt ze gemakkelijk te hanteren, zodat je je tricks in alle richtingen kan uitvoeren. Je bindingen zet je vrij ver uit elkaar in een duck stance, met bijvoorbeeld je voorste binding op 15° en je achterste op -15°. Hou je meer van een speels board en rails en slopestyle, kies dan een erg flexibel board. Wil je daarentegen eerder meer grote kickers rijden, kies dan een iets stijver board met meer stabiliteit.

Candide Thovex

Belgen op de Wereldranglijst

Ook al kondigde Katrien Aerts – veelvoudig kampioene freestyle, freeride en skicross – vorig seizoen op het WK haar pensioen als topsportster aan, op de latten komen we haar nog steeds tegen. Katrien is veel aan het freeriden en ook aan de slag als coach en trainer, onder andere bij Airborn, een newschool freestyle skiteam dat freestyle skiërs wil samenbrengen. In SnowValley zet Katrien Aerts zich samen met andere bekende Belgische freestylers Koen Speleman, Timo De Bondt en Tom Van Pouck in om gegadigden de ins en outs van big airs en rails bij te brengen. Op buitenlandse uitstapjes komt ook de halfpipe aan bod.

Bij de snowboarders kent natuurlijk iedereen Seppe Smits, de vaandeldrager van het Belgische freestyle. Gespecialiseerd in big air, halfpipe en slopestyle is Seppe uitgegroeid tot een van ’s werelds beste freestyle snowboarders, met onder meer de titel van Wereldkampioen in slopestyle. Met Sebbe De Buck en Lorane Smans bewijst België dat het over uitstekend aanstormend talent in het freestyle-snowboarden beschikt.

Seppe Smits trains in Stubai, Austria on November 18th, 2013 // Bavo Swijgers/Red Bull Content Pool // P-20131204-00154 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Wie onze Belgische freestylers aan het werk wil zien, moet I Think I like it zeker bekijken, met als riders onder andere Katrien Aerts, Nicolas Elshout, Timo De Bondt, Robbe Nelissen, Niki Leemans en Dries Lemmens.

Snowboard Big Air op Olympische Spelen

In 2014 besliste de internationale skifederatie (FIS) big air voor te dragen voor het Olympisch programma. Nauwelijks een jaar later, op 8 juni 2015, gaf het IOC haar officiële goedkeuring. Met een rotvaart denderde de big air-trein doorheen adviesorganen en bestuursraden om in 2018 ongetwijfeld te schitteren in Zuid Korea. Het concept is simpel: snowboarders voeren sprongen uit op een schans waarbij de jury een totaalscore geeft, rekening houdend met de moeilijkheidsgraad, de uitvoering, de landing en de airtime. Spektakel gegarandeerd, want tegenwoordig draaien de beste riders 1620° rond hun lengteas, waarbij ze tegelijk nog eens drie keer over kop gaan en dat dertig meter ver en acht meter hoog… De beslissing van het IOC is goed nieuws voor Seppe Smits, Sebbe De Buck en Loranne Smans, drie Belgische atleten die zich nu reeds volop focussen op Pyeongchang 2018. Op lange termijn biedt big air ook perspectieven voor de aanstormende jeugd. De indoorbanen van Snowvalley (Peer) en Ice Mountain (Komen) beschikken over een funpiste met uitstekende trainingsmogelijkheden.

Seppe Smits competes in the Men's Snowboard Slopestyle during Winter X Games 19 at Buttermilk Mountain in Aspen, CO, USA on 22 January 2015. // Christian Pondella/Red Bull Content Pool // P-20150123-00033 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Tekst: Sandra Gyles/Jurgen Groenwals

Reacties zijn gesloten.