Hahnenkammrennen in Kitzbühel, Streif - Hahnenkammrennen
Streif - Hahnenkammrennen

Beroemd, berucht, gevreesd en geliefd. We hebben het natuurlijk over de Streif, het decor voor het jaarlijkse Hahnenkammrennen in Kitzbühel. De wedstrijd wordt door velen gezien als het absolute hoogtepunt in het World Cup circuit en dat is eigenlijk niet meer dan terecht. De race mag jaarlijks weer rekenen op duizenden bezoekers die vanuit de hele wereld afreizen naar Kitzbühel.

Hahnenkammrennen in Kitzbühel op der Streif

Op der Streif krijgen de skiërs hellingspercentages tot 85 % te verduren. Een steile piste betekent een hoge snelheid en dat is hier niet anders. Snelheden van boven de 140 kilometer per uur zijn hier dan ook geen uitzondering. Op de Mausenfalle krijgen de atleten bovendien nog eens een sprong van zo’n 80 meter voor hun kiezen. Daarna gaan de renners op volle snelheid door de Carrousel (een bocht van 180 graden), waarbij er een enorme druk op de buitenste ski staat. Vanuit de Carrousel wordt de snelheid nog meer opgevoerd in de Steilhang waarna het tijd is voor het technische glijgedeelte op Alte Schneise. De renners zijn dan nog altijd niet beneden want de Hausbergkante ligt nog te wachten, een extreem schuine helling waar zelfs de besten hun benen voelen branden. Nog een sprongetje en dan in de hoogste versnelling richting de finish. Dat alles zorgt er dan ook voor dat liefhebbers van alpineskiën ieder jaar weer uitkijken naar het Hahnenkamm-Rennen.


Legendary Hahnenkamm Race © Kitzbühel Tourismus

Geliefd onder beroemdheden

Wanneer je beroemdheden wilt spotten is Hahnenkammrennen in Kitzbühel the place to be. Arnold Schwarzenegger komt eigenlijk wel ieder jaar overvliegen vanuit Californië voor deze wedstrijd, maar de race is ook enorm geliefd onder Formule-1 prominenten. Bernie Ecclestone mogen we ook wel onder de vaste gasten tellen. En wat dacht je van Max Verstappen, Mario Götze, Niki Lauda, Gwyneth Paltrow, Irina Shayk, DJ Ötzi, Frans Klammer, Hansi Hinterseer, Jason Statham … en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wist je dat…

  • Er op wedstrijddagen meer dan 1500 mensen ingezet worden om het evenement tot een goed einde te brengen?
  • De jongste winnaars op de Streif Roland Collombin en Franz Klammer waren (beide 21 jaar)?
  • Didier Cuche 37 was toen hij de laatste keer won, en daarmee de oudste winnaar op de Streif was?
  • De meeste overwinningen op naam van Anderl Molterer staan? De ‘King of Kitzbühel’ won maar liefst negen keer
  • Het snelheidsrecord stamt uit 2006? Toen behaalde Michael Wachhofer een snelheid van 153 kilometer per uur. Ter vergelijking: de gemiddelde snelheid van de winnaar in 1906 lag op zo’n 22,5 kilometer per uur.