“Ik speel ijshockey!” roept Kobe enthousiast. “Een stoere sport”, glimlacht zijn mama. “Hij vindt het super en gaat helemaal op in ‘zijn’ team.” Ook zus, Lise, is sinds kort fan. Begin september trainde ze via het Hello Hockey-platform driemaal gratis mee en sindsdien is ze niet meer van haar stick weg te slaan. We vroegen Marc Fransen (voormalig coach van de nationale ploeg U18 en nu coach in het development programma van de federatie) om meer uitleg.

Wat is ijshockey precies en waarom is het zo tof voor kinderen?

“IJshockey is de snelste teamsport ter wereld. Technisch gezien is het een balsport, ook al wordt er met een puck (een soort platte schijf) gespeeld. De focus ligt op vaardigheden, discipline en teamwerk. Door het snelle tempo worden ook de coördinatie, behendigheid en snelheid op de proef gesteld. Kinderen vinden ijshockey spannend en houden ervan om deel uit te maken van een team.”


Is ijshockey niet te ruw?

“Vrijwel alle teamsporten zijn fysieke sporten. Fysiek contact hoort daarbij. Maar voor de veiligheid en om het leuk te houden bestaan er uiteraard duidelijke regels. Voor kinderen draait het in eerste instantie om het spel, niet om het competitieve. Ook wordt de grootte van het speelveld en de spelduur aan de leeftijd aangepast. Bovendien oefenen we niet alleen op het ijs, maar ook in de gymzaal, met spelletjes en behendigheidsoefeningen.”

 

Wat is Hello Hockey?

“Om meer kinderen kennis te doen maken met de sport lanceerde de Koninklijke Belgische IJshockey Federatie een gloednieuw platform: ‘Hello Hockey’. De bedoeling is om ijshockey te promoten en geïnteresseerden snel hun weg te doen vinden. We bieden de nodige informatie (wie, wat, waar…) en geven een overzicht van de activiteiten van de clubs. Op de site kan je je ook meteen registreren, voor proeflessen bijvoorbeeld, zoals Lise deed.”

Wat als mijn kind verder wil met ijshockey?

“De Belgische ijshockeyclubs hanteren een opleidingsprogramma aangepast aan de leeftijd en vaardigheden van de deelnemers. Om goed te kunnen ijshockeyen doe je andere sportactiviteiten, leer je goed schaatsen en oefen je het ijshockeyen zelf, uiteraard. Via verschillende ‘development camps’ trachten we talentvolle jonge spelers (< 16 jaar) klaar te stomen voor het grote werk en de selectie voor de nationale ploeg U18 en later U20.”

www.hellohockey.be