interview met Tim Vanhoutteghem pointing home

1,5 jaar geleden verhuisde de Belgische extreem skiër en klimmer Tim Vanhoutteghem van zijn jarenlange vaste stek in La Plagne, in de Franse Alpen, naar een Noors plekje 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel, in de provincie Troms. Wat hij daar te zoeken heeft? Dat was meteen ook onze eerste vraag.

Interview: Sandra Gyles / Foto’s: Tim Vanhoutteghem

Shop Lokaal

Tim Vanhoutteghem

Bio
Tim Vanhoutteghem
Leeftijd: 30
Favoriete bergsport: klimmen, toerskiën en technisch freeriden
Woont: sinds 1,5 jaar in Troms, Noorwegen

Wat trok je zo aan in Troms?

Tim Vanhoutteghem: “Een meisje? Serieus, dat zeker. Maar los daarvan ben ik hier altijd al op reis geweest. De buitensportmogelijkheden zijn eindeloos. Het is hier nog relatief rustig, magisch mooi en Tromsø zelf (de hoofdstad van de provincie Troms) is een bruisend stadje, klein en knus met veel bars en restaurants, een heel internationale gemeenschap, relatief makkelijk aan te reizen én een perfecte uitvalbasis voor avontuurlijke trips.”

Vandaar dat je gestart bent met True North Adventures?

“Zoveel natuurschoon, dat moet je gewoon willen delen. Ondertussen heb ik ook de lokale contacten en plaatselijke ervaring om programma’s op maat uit te werken, met een heel persoonlijke approach, voor iedereen die toe is aan een bijzonder avontuur. Wat dat betreft is Troms echt een unieke plek. Je kan er freeriden en toerskiën in Lyngen Alpen, met uitzicht op zee (!) en dat bovendien tot laat in het seizoen. Vorig jaar was ik in juli nog aan het toerskiën!”

Ik ben nog nooit gaan toerskiën, kan ik toch met je mee?

“Absoluut. De omgeving (met een vrij gematigd klimaat, zonder al te veel verrassingen) en de grote variatie aan bergen maken dit een ideale omgeving voor zowel complete beginners als ervaren backcountry skiërs. Binnen een aanvaardbare rij- en hike-afstand vind je echt alle soorten terrein. Veel beginners schrikken terug van het stijgen, maar zijn daarna verbaasd hoe tof ze dat eigenlijk vinden. Al hikend krijg je pas echt de tijd om rond te kijken en al het moois in je op te nemen. De beste condities zijn gegarandeerd tussen midden februari en midden mei, wanneer de poolnachten over zijn. Vanaf eind april kan je zelfs tot middernacht hiken en skiën. Hoe bijzonder is dat?!”

Hoe ziet jouw off-season eruit?

“Een off-season heb ik niet echt. Ik ben altijd al (of toch de laatste tien jaar) klimmer én extreem skiër geweest. Freeriden (de technische variant althans, waarbij ik het nodige klimwerk niet uit de weg ga), is voor mij de ideale combinatie van beide. In Troms heb ik volop de gelegenheid om mijn andere favoriete sport te beoefenen: zeekajakken. De stranden zijn hier zo wit en het water zo blauw als in de Caraïben. Een beetje kouder, dat wel (in de zomer circa 13 graden), maar met de juiste uitrusting heb je daar geen last van. En anders train ik met mijn kajak in het zwembad.”

Dus eigenlijk kunnen we het hele jaar door met jou op stap?

“Ik hou van alles wat buitensporten is en ben wat dat betreft een ideale gids. Mountainbiken is hier bijvoorbeeld net aan het opkomen. Het terrein is fantastisch, maar veel uitgezette routes zijn er nog niet. Afhankelijk van mensen hun wensen en ervaring zoek ik de meest ideale trails uit. Vooral voor endurorijders die hun technische skills willen testen, is het hier een walhalla. Verder ben ik zoals ik al zei een gigafan van zeekajakken, en behoren ook hiken, bergwandelen, wildkamperen, boulderen, klimmen (prachtige granietlijnen!), ijsklimmen, outdoor- en actiefotografie (Tim is ook een topfotograaf) tot de mogelijkheden.”

Als fotograaf heb je ongetwijfeld al veel plaatjes van het noorderlicht?

“Als je vijf plekken in de wereld moet noemen waar het noorderlicht zich van zijn mooiste kant laat zien, dan staat Troms ongetwijfeld ergens bovenaan. De condities en de locatie zijn gewoon perfect. Troms ligt middenin de noorderlichtovaal. Reis je tussen pakweg eind september en begin april, dan heb je veel kans om dit natuurwonder te aanschouwen. En ja, Alaska of Rusland kan ook. Maar -40 is toch een pak minder prettig dan de milde winters die we hier hebben (tussen pakweg -5 en -10 in het putje van de winter) en een stadje als Tromsø heb je daar gewoon niet.”

Waar neem je mensen het liefste mee naartoe?

“Ik woon zelf in Balsfjord, op een klein uurtje van Tromsø en 1,5 uur van het ‘magical island’ Senja. Daar heb je werkelijk geheel Noorwegen op één eiland (het 2de grootste van Noorwegen): steile bergen, fantastische afdalingen, de mooiste stranden, de zee… Het is er ook een pak rustiger dan op de Lofoten. En wie in de zomer komt, geniet met wat geluk ook van dagen van 20-25 graden. Afhankelijk van de activiteit en het gezelschap trek ik ook graag de ‘grote’ bergen in, op zoek naar uitdagende couloirs, of het ‘verlaten’ binnenland. Als je wil, zie je hier de hele dag geen mens.”

Als er nog 1 droomtrip is die je mag maken?

“Dan wordt het Cordillera Blanca, een bergketen in de Andes in Peru, met zijn vele toppen boven de 6000 meter en vele smalle valleien. De meeste bergen vallen er in de categorie ‘steile sneeuw- en ijsroutes’, een kolfje naar mijn hand dus. Het staat al jaren op mijn verlanglijstje. Laat ons zeggen dat het er de komende vijf tot tien jaar toch echt eens van moet komen.”

facebook.com/TrueNorthAdventuresNorway
instagram.com/truenorth_adventures

De snelle Q&A

  • Waar ben je komende maanden te vinden? In Troms, in de bergen.
  • Waarop mogen we je op café trakteren? Een Karmeliet! Die is hier niet te betalen.
  • Als je een paar maanden wil verdwijnen, ga je naar…? Groenland.
  • Wie neem je graag mee als je extreem gaat freeriden? Koen Bakkers!
  • Nog een dank aan? Peak Performance voor de kleren, ZAG ski’s, Revo zonnebrillen en goggles en Sportina voor het algemeen skimateriaal.
  • Wie met je op reis wil contacteert? Mij.