Sam Maes

Sam Maes werd in 1998 geboren in Edegem. Twee jaar later startten zijn ouders een hotel in een skiresort in Oostenrijk. Stap 1 op weg naar zijn professionele skicarrière was gezet! Fast forward naar 2018 en Sam Maes heeft niet alleen van zijn eerste Olympische droom kunnen proeven, hij werd ook ’s werelds beste junior. Een man om in de gaten te houden en om wat beter te leren kennen!

Sam, wat is eigenlijk je eerste herinnering aan skiën?


“Ik moet ongeveer vier jaar zijn geweest. Ik was met mijn familie aan het skiën. Ik kon het toen al redelijk goed en mijn ouders vroegen me of ik mee de zwarte piste wilde doen. Mijn antwoord was natuurlijk: ‘Ja!’ Maar blijkbaar, zo vertelt mijn mama toch, liep ik al op mijn twee jaar met mijn skistokken en skihelm parmant door de voetgangerszone.”

Wanneer begon je over een professionele skicarrière te dromen?

“Tussen mijn zes en twaalf jaar beoefende ik verschillende sporten: skiën, maar ook ijshockey, voetbal, tennis en golf. Ik heb nooit echt van en professionele skicarrière gedroomd. Maar na verloop van tijd werd het wel duidelijk dat ik me op één sport moest focussen, wilde ik me met de besten in de wereld kunnen meten. Op mijn 15de besloot ik om fulltime te skiën en heb ik ook de stap gezet om naar het skigymnasium te gaan.”

‘Nummer 1 op de Junioren wereldranglijst’, hoe voelt dat?

“Het klinkt natuurlijk geweldig en het motiveert me misschien nog meer, maar ‘an sich’ betekent het nog niet veel; het is een kleine stap in een nog heel lange reis. Mijn doel is daarmee nog niet behaald: ik wil de beste onder de groten worden. Mijn ervaring op de Olympische Spelen (zie dit artikel) was wat dat betreft heel bijzonder: in Beijing (2020) wil ik niet staan als deelnemer, maar als rivaal!”

Hoe bereid je je voor buiten het seizoen?

“Tussen de skiperiodes in blijft het druk. Ook al ligt er geen sneeuw, je moet echt het hele jaar door blijven trainen. Ik train twee keer per dag fysiek, bij mij thuis in Zell am See. De meeste tijd steek ik in krachttraining, dat doe ik in Leogang bij mij in de buurt. Daarnaast speel ik wat tennis en golf, fiets ik geregeld en ik amuseer me ook graag eens op een slackline (goed voor de balans). Daarbovenop komen nog de trips naar België voor meetings met sponsoren en voor fysieke testen.”

Wat is je absolute skidroom en hoe denk je die (te) bereiken?

“Mijn absolute droom is in de wereldbeker de nummer één te mogen zijn, mijn hobby te mogen blijven uitoefenen voor duizenden mensen en er zelf geld mee verdienen. Het is cruciaal dat ik rond me heen een topteam uitbouw, iemand voor mijn materiaal, zodat ik met perfect getunede ski’s en perfect passende botten kan skiën, een fysio, een coach. Daarnaast mag ik zelf niet te veel en te snel willen, ik moet rustig blijven, ook in tijden waarin het minder goed gaat. En uiteraard blijft het zaak om elke dag geconcentreerd aan mijn techniek en kracht te blijven werken.”

Een woordje van dank of iets anders dat je nog wil meegeven?

“In de eerste plaats dank aan mijn ouders, die mij dag en nacht ondersteunen. En dan is er en grote dank aan Snowvalley, de indoorpiste in Peer, en aan Rossignol, Leki, Shred, Stok Gloves, en Peak Performance. Zij ondersteunen mij met materiaal, zonder topmateriaal zou ik hier niet staan. En aan alle Belgische skiërs daarbuiten: blijf genieten en plezier beleven, maar als je bezig bent met een training moet je meer dan die volle 100% geven!”

Bekijk ook deze video met Sam Maes: