Home Nieuws Kan ik skiën en snowboarden in 2020/2021?

Kan ik skiën en snowboarden in 2020/2021?

0
Kan ik skiën en snowboarden in 2020/2021?

Een hamvraag, inderdaad. De wereld zoals we die kennen, verandert nog steeds constant. Onzekerheid is troef in alle gelederen van de bevolking, in alle landen en in vrijwel alle sectoren. Als ski- of snowboardliefhebber vraag je je ongetwijfeld net als ons af wat 2020/2021 brengt. We hebben geen glazen bol. Maar proberen toch een en ander neer te pennen.

Kan ik op dit moment zomerskiën?

Ja, dat kan. Nagenoeg alle skiregio’s in Europa die normaal open zijn in de zomer om te skiën en snowboarden zijn open. Zowel in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Noorwegen kan je dus terecht. Hier een overzicht van de gletsjers waar je kan zomerskiën.


Uiteraard moet je rekening houden met de geldende gezondheidsmaatregelen (masker, afstand houden… You know the drill) en is het zeer verstandig om voor je vertrek de lokale situatie en laatste reisadviezen nog eens te checken. Voel je je zelf niet 100%, ga dan uiteraard niet.

Het zomerskiseizoen is voor overheden en skiresorts een beetje een oefening voor de winter. Hoe gaat dat bijvoorbeeld: afstand houden aan de lift? Met hoeveel kunnen we tegelijk op de piste? Wat met de après-ski? Kan je veilig materiaal (ver)huren?

Gaan de resorts deze winter open zijn?

Voorlopig kunnen we er van uitgaan dat er geskied en gesnowboard kan worden. Skiresorts en reisorganisaties gaan er in elk geval voor en komen met scherpe aanbiedingen. Niet dat het storm loopt qua boekingen, maar gezien de maatregelen is er ook minder capaciteit. Dus als je echt vastbesloten bent dat je wil gaan, wacht je best niet te lang met boeken. De reis- en annuleringsvoorwaarden zijn in veel gevallen soepeler tot enkele weken voor vertrek.

Net als in de zomer, zal je moeten letten op de landencode (groen-oranje-rood). Probeer, als het kan, vakanties en piekweken te vermijden. Alle personen die naar België terugkeren, zullen waarschijnlijk nog steeds een identificatieformulier (Passenger Locator Form) moeten invullen. Hou er rekening mee dat er altijd een kans bestaat dat je na terugkeer verplicht in quarantaine moet.

Wat is de veiligste manier om naar mijn bestemming te reizen?

Goede vraag. Voor ons Belgen, en Nederlanders, is de auto nog steeds een favoriet. De voorwaarden om te reizen binnen de EU worden op Europees niveau vastgelegd. Elk land beslist zelf of het de grenzen openstelt voor reizigers uit bepaalde landen.

Het gootste deel van het treinverkeer is hervat. Wel gelden er bijzondere maatregelen in functie van de vervoerder (Thalys, Eurostar, IC/ICE, TGV…). Heb je een bestemming op het oog, dan check je uiteraard best eerst of je er wel met de trein geraakt.

Ook kan er ook weer gevlogen worden. Het aantal vluchten is weliswaar beperkt en niet iedereen voelt zich er even comfortabel bij. Maar, het kan. De European Union Aviation Safety Agency heeft een document gepubliceerd met richtlijnen en tips om veilig te reizen met het vliegtuig.

Boek ik beter nu of later?

Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie er binnen enkele maanden zal uitzien. Bovendien zal die ook land per land en ongetwijfeld regio per regio verschillen.

Boek je nu, dan kan je waarschijnlijk voordeliger dan ooit op vakantie. Als je uiteindelijk ook kan gaan. Wordt je reis geannuleerd, dan kan je waarschijnlijk net als vorig jaar genieten van een voucher en soepeler omboeken dan normaal het geval zou zijn. Beslis je uiteindelijk toch om zelf te annuleren, dan zijn daar hoogstwaarschijnlijk kosten aan verbonden als je reis in principe wel kan doorgaan.

Wacht je met boeken, dan heb je waarschijnlijk een beter zicht op de situatie en loop je dus minder risico dat je reis niet kan doorgaan of je geld kwijt bent. Maar, gezien de beperktere capaciteit van accommodaties en resorts, alsook het beperkter aantal vluchten en beschikbare treinen, zou het kunnen dat je niet last minute kan beslissen.

Ergens tussen de twee in dan maar?