Kindvriendelijk skigebied Les Menuires
© P. Lebeau - Office de Tourisme Des Menuires 2

“Of we reeds gemerkt hebben dat elke bergtop hier afgedaald kan worden aan hand van een blauwe piste?” De persverantwoordelijke van de toeristische dienst in Les Menuires, Estelle Roy, vraagt het met gepaste trots. Helaas, dat was me nog niet opgevallen, ik heb handen vol en kom ogen tekort om mijn skikampioen in spé in de gaten te houden. Zelfs op de blauwe pistes van het kindvriendelijk skigebied Les Menuires.

Blauwe pistes, het woord is er meteen uit. Les Menuires is een paradijs voor de beginnende wintersportliefhebber en voor families met kinderen. Het aanbod blauwe pistes is overweldigend en wat kindvriendelijk skigebied Les Menuires helemaal mooi maakt, is net dat feit dat je op alle omringende toppen de keuze tussen een rode of zwarte piste maar ook een blauwe piste hebt. Waar in veel andere skigebieden de hoogstgelegen pistes voorbehouden blijven voor de ervaren skiërs of snowboarders, kan in Les Menuires iedereen zowat overal terecht.


Grootste skigebied ter wereld Les Trois Vallées

Met Les Menuires bevinden we ons in het hart van het grootste skigebied ter wereld, Les Trois Vallées. De drie dalen die Les Trois Vallées samen vormen zijn samen goed voor meer dan zeshonderd pistekilometers en tweehonderd skiliften. De tien dorpen die Les Trois Vallées vormen hebben elk hun eigenheid. Voor Les Menuires betekent dat een ruim aanbod gericht op families. De Belleville-vallei herbergt naast Les Menuires ook nog Val Thorens en Saint Martin de Belleville. Les Menuires staat helemaal in het teken van het wintersporttoerisme. Uit je hotel of je appartement stap je zo de piste op. Winkels, bars, restaurants… alles ligt op wandelafstand. En neen, die appartementsgebouwen maken van het centrum van Les Menuires niet meteen het meest charmante dorp. Maar in de nieuwere wijken van Reberty wordt de hoogbouw vermeden en dat kunnen we enkel maar toejuichen. Naar Les Menuires kom je voor de wintersport, om vele kilometers te skiën of snowboarden in een van de grootste gebieden ter wereld.

© P. Lebeau – Office de Tourisme Des Menuires

Kindvriendelijk skigebied Les Menuires 

Honderden kinderen verzamelen elke ochtend aan de ontmoetingsplaats van de Franse skischool. Het is een niet te overziene massa kinderen die zich onder de sterren van het gewenste skiniveau opstelt. Sommige lachen en juichen, andere valt de idee mama en papa een paar uur te moeten missen, zicht- én hoorbaar een pak moeilijker. De tweede ster bij de ESF is het doel van deze week voor de zesjarige Lisi. Er wordt best veel Vlaams gesproken en het gerucht gaat dat er een Nederlandstalige skileraar is. Die eerste dag is er sprake van een heuse Vlaamse rush op de arme man. Hij verteert de grote groep kinderen en bezorgde ouders echter met de glimlach. Toch loopt Lisi’s eerste skiles niet zoals gepland. In de drukte aan de liften komt ze bij een andere groep terecht en te bedeesd als ze is, trekt ze dan maar op met een groepje Franstalige kinderen. ‘Jus de pomme’, ‘mes gants’, ’bonjour’ en ‘merci’, haar enige bekende woorden in het Frans, blijken bovendien niet erg handig tijdens een skiles. De daaropvolgende dagen zal ze als een bij aan honing aan ‘haar’ Nederlandstalige skileraar kleven. Benieuwd naar een impressie van het gebied? Bekijk dan de foto’s uit kindvriendelijk Les Menuires

Overweldigend aanbod aan pistes

Het is, deze eerste week van de paasvakantie, warm, erg warm. De winter – je weet wel, die winter die dit jaar eigenlijk nooit echt begon – lijkt ver weg. De zuidhellingen zien er reeds mooi groen uit. Gelukkig kent Les Menuires een meer dan fatsoenlijk aanbod aan kunstsneeuw en zijn de pistediensten bijzonder bedreven in het klaarmaken van pistes. Door de immense hoeveelheid pistes op alle flanken van de verschillende hellingen, vind je eigenlijk altijd wel een afdaling die helemaal aan je wensen voldoen. Bij ons betekent dat al snel de pistes van Pointe de la Masse. Die krijgen minder zon en blijken zelfs in de drukte van de paasvakantie behoorlijk rustig. Die eerste ochtend heeft nog beter nieuws in petto: het heeft gisteren in het dal flink geregend. Op La Masse betekent dat een laagje verse sneeuw. Daar hadden we niet meteen op gerekend.

Een streepje rood

Al snel voltrekken de dagen zich volgens een soort vast patroon. Tijdens de skiles van Lisi knallen mama en papa door Les Menuires, pikken ze een uitstapje richting Val Thorens of Méribel mee en rijgen ze kilometers perfecte pistes aan latten of snowboard. De namiddag bestuderen we het skiplannetje op zoek naar een ketting aan blauwe pistes in het kindvriendelijk skigebied Les Menuires, af en toe onderbroken door een streepje rood. Want, het mag wel duidelijk wezen: Lisi heeft de smaak helemaal te pakken. De ploegtechniek is verleden tijd, parallel is het nieuwe toverwoord, snelheid de nieuwe kick. Een selfie op Pointe de la Masse en de lange afdaling Le Bouquetin richting Les Menuires wordt ingezet. De Reberty en Bruyères-liften zetten ons snel op de top van Col de la Chambre. Daar worden keuzes gemaakt: de heerlijk lange pistes richting Méribel Mottaret of de al even lange blauwe piste terug naar het centrum van kindvriendelijk skigebied  Les Menuires. De trots glimt van haar af wanneer Lisi ook dat stukje rode piste probleemloos meeneemt. De avonden worden gevuld met ofwel zwemmen ofwel nog even met de slee spelen, vooraleer we echt de benen onder de tafel kunnen schuiven.

Tal van randactiviteiten

“Maar er zijn ook andere dingen te doen, behalve skiën, hoor.” Waar we vroeger onze overtuigingskracht nodig hadden om nog een beetje door te skiën, is het nu taak de activiteiten voor niet-skiërs aan te prijzen. En die zijn er in Les Menuires meer dan voldoende. De Speed Mountain bijvoorbeeld, een lange en spectaculaire sledeafdaling op rails. Moeilijk om daar genoeg van te krijgen. We wijken even uit naar Val Thorens. Daar op de Pécletgletsjer ligt een rodelpiste van maar liefst zeven kilometer. Het gaat snel, het is behoorlijk kicken door een knap panorama (waar we door de hoog opspattende sneeuw echter amper iets van merken). Drie kwartier later staan we terug aan ons startpunt. Klaar voor een volgende run. Op de mini-kilomètre lancé word je snelheid gemeten.

Examenstress in kindvriendelijk skigebied Les Menuires

De laatste dag van de skilessen staat gelijk aan proefjes afleggen. Die felbegeerde tweede ster moet daadwerkelijk worden verdiend. En dat wordt bij de ESF van Les Menuires behoorlijk ernstig aangepakt. De proefjes zijn niet makkelijk, het is dan ook een belangrijke stap in de verdere evolutie van je ski-kunnen. Daarbovenop is het niet de vertrouwde skileraar, maar een andere die elke kandidaat beoordeelt. Maar Lisi doet het uitstekend. De tweede ster wordt met de nodige fierheid opgespeld en zal de rest van de middag net dat tikje feller blinken. De obligate en oververdiende raclette in het overheerlijke La Fromagerie des Belleville sluit een perfecte vakantie in stijl af. Kindvriendelijk skigebied Les Menuires werd op de Telegraph Group’s World Snow Awards verkozen als familieskigebied van het jaar. Daar kunnen wij ons volledig achter scharen. Ben jij op zoek naar skitips voor beginnende wintersporters? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.