KrisKras sneeuwreizen

KrisKras, organisator van duurzame groepsreizen voor 18-30-jarigen, lanceert voor aankomend seizoen ‘sneeuwreizen’, geen skireizen dus. En dat is een bewuste keuze. Op het programma: zes verschillende ‘net-iets-anders’ sneeuwreizen.

Hieronder ook enkele nieuwe bestemmingen zoals de Aostavallei in Italië, Zwitserland, en hun meest spectaculaire winterreis: een 9-daagse in Noors Lapland waarbij deelnemers 3 dagen volledig zelfstandig met een huskyslee op expeditie gaan.

Shop Lokaal

De hamvraag: waarom gaat KrisKras niet skiën?

De vraag die op onze en mogelijk ook op jullie lippen ligt: Waarom sneeuwreizen en gene skireizen? Het antwoord van reiscoördinator Tijl Meheus: “Er zijn verschillende redenen waarom KrisKras geen skireizen aanbieden. Die hebben te maken met onze duurzame visie, op vlak van milieu en klimaat, maar ook op vlak van mensen, dieren en economie.”

Iets anders dan het typische weekje skiën. “Waarom zou je je beperken tot de skipistes, als een besneeuwd landschap zoveel meer te bieden heeft? Daarom gaan wij in de sneeuw wandelen (met raketschoenen of zonder), gaan we sleeën, snowtuben (met zo’n rubberen band!), ijsklimmen op een bevroren waterval, langlaufen, doen we een tocht met een husky-of rendierslee, of nog zoveel meer.”

Verkleinen van de voetafdruk. “Om skipistes aan te leggen, worden veel bomen gekapt en leefomgevingen verstoord. In de zomer blijven er kale hellingen zonder begroeiing over. Met natuurlijk alle gevolgen van dien voor de daar aanwezige dieren en planten. Natuurlijk heeft élke activiteit impact op de omgeving. Geen skireizen aanbieden is één keuze die we maken om die impact te proberen verminderen.”

Minder druk. “De gebieden die we op onze sneeuwreizen bezoeken zijn veel minder druk dan de skipistes. Dat is niet alleen aangenamer om in de natuur te vertoeven, maar het biedt ook meer kans op ‘echt’ contact met locals.”

Geen nood aan kunstsneeuw. “Als er eens geen dikke laag sneeuw ligt, hoeft er voor ons geen kunstmatige sneeuw voorzien te worden. Het gebruik van sneeuwkanonnen is omstreden vanwege de milieuaspecten: het energieverbruik, het waterverbruik en de afkoeling van de ondergrond waardoor het groeiseizoen ter plekke enkele weken verkort wordt.”

Altijd buitenpret. “Als er geen sneeuw ligt, kunnen veel van onze activiteiten gewoon doorgaan. Dan gaan we gewoon klimmen in plaats van te ijsklimmen, genieten we van een gewone wandeltocht in plaats van een in de sneeuw,…”

Wat voor activiteiten vallen er dan wel te beleven?

Wintersport is niet enkel skiën, dat is wel duidelijk. Maar wat doet KrisKras we dan wel? ” Op het programma staan heel wat vol toffe activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen met sneeuwraketten (o.a. in Aosta, Noors Lapland en Zwitserland), glamping in de sneeuw (in Zweeds Lapland), snowtubing (in Salzburgerland, Oostenrijk), een hondensleetocht (in Noors en Zweeds Lapland), een rendiersleetocht (in Tromsø, Noorwegen), sleeën (in Zwitserland, Canada en Tromsø), ijsklimmen (in Aosta, Italië), langlaufen (o.a. in Aosta, Zwitserland, Zweeds Lapland), op zoek gaan naar het noorderlicht (in Zweeds en Noors Lapland en Tromsø)…

Naar welke landen gaan de reizen?

“Deze en nog meer winterse topactiviteiten komen aan bod op één van onze 6 winterreizen naar Zweeds Lapland. Noors Lapland, Zwitserland, de Aostavallei in Italië, Oost-Canada, Salzburgerland, Tromsø in Noorwegen. De typische gezelligheid van een wintersportvakantie krijg je er natuurlijk zomaar bij!”

Shop Lokaal