Home Skigebieden Familie-skigebieden Kronplatz/Plan de Corones, modern in de Dolomieten

Kronplatz/Plan de Corones, modern in de Dolomieten

0
Kronplatz/Plan de Corones, modern in de Dolomieten
Kronplatz by Laurin_Moser

Kronplatz/Plan de Corones

Genieten in de Dolomieten


Wie zich door moderne infrastructuur wil laten verwennen tijdens zijn skivakantie, moet ongetwijfeld afzakken naar het hoogst gelegen skigebied in de Dolomieten, Kronplatz. Hier draagt men comfort, snelheid en moderniteit hoog in het vaandel.

Na een autorit van bijna duizend kilometer komen we aan in St. Vigil, één van de vier dalstations die het Kronplatz skigebied telt. De rust, de prachtige omgeving en de frisse lucht, doen onze vermoeide spieren snel vergeten. We checken in in het Sport Hotel van de familie Erlacher, gelegen aan de voet van de berg. Een stralende zon die weerkaatst tegen de flanken van de bergketen en zo onze kamer vult met een gouden gloed, maakt ons wakker. “Ochtendstond heeft goud in de mond”, een spreekwoord dat je hier meer dan letterlijk mag nemen. Na een stevig ontbijt nemen we vanuit St Vigil de Miara kabelbaan. Deze lift onderging vorig seizoen nog een volledige opknapbeurt. Men heeft de capaciteit per gondel teruggebracht van twaalf naar acht personen om het comfort van de skiër te verbeteren. Hierdoor was het mogelijk om de snelheid van de kabelbaan te verhogen en kunnen er meer personen op een kortere tijd naar boven gebracht worden. Het is de kabelbaan Ruis die ons naar de top brengt. Met zijn 2275 meter hoogte is de Kronplatz het hoogst gelegen skigebied in de Dolomieten. Het uitzicht op de top is adembenemend. Voor de ski’s worden aangebonden, wandelen we tot aan de gigantische torenklok, hét meeting point bij uitstek voor groepen, families en jongeren. We genieten van een 360° panoramisch uitzicht. Langs de ene zijde zien we de besneeuwde bergtoppen van de Alpen, aan de andere zijde het spitse gebergte van de Dolomieten.

Kronplatz - Georg Tappeiner
Kronplatz – Georg Tappeiner
Voor ieder wat wils in één afdaling

Van op de top van de Kronplatz lopen brede blauwe, rode en zwarte pistes naar vier verschillende daldorpen, Reischach, het hoofdskistation, Olang, St Vigil en het gloednieuwe dalstation Percha. Wij opteren ervoor Percha te verkennen en nemen de daarvoor volledig nieuw aangelegde rode piste, Ried. En dat betekent zeven kilometer lang puur skiplezier over een mooie piste die tussen de bossen naar beneden slingert, vol verassingen. Lange makkelijke afdalingen waar je lekker kan carven worden afgewisselend met wat steilere stukken waar je goed in de knieën moet gaan. Het dalstation Percha is een mooi voorbeeld van moderne infrastructuur. Een complex met sportwinkel, een luxueuze taverne vanwaar de ultra moderne kabelbaan Ried je met hoge snelheid terug naar de top van de berg voert. Tijdens drukke periodes kan deze lift een capaciteit van maar liefst 3200 skiërs per uur aan. Om de skiër nog meer te verwennen heeft men direct aan het skistation een treinstation gebouwd waar de Zuid-Tiroler trein stopt. Je stapt er als het ware vanuit de trein in de kabelbaan. De Zuid-Tiroler trein rijdt doorheen heel het Pustertal en verbindt Kronplatz met het Dolomiti Di Seto skigebied. Je hebt hier geen auto nodig om het eindeloze netwerk van maar liefst 1200 kilometer skipistes van het ‘Dolomiti Superski Resort’ waar de Kronplatz deel van uitmaakt, te verkennen.  De Zuid-Tiroler trein voert je van skigebied naar skigebied.

Kronplatz - Laurin Moser
Kronplatz – Laurin Moser
Sportief genieten

We komen tot rust op de verwarmde banken in de Ried kabelbaan. Deze rust hebben we zeker nodig want de volgende piste die op het programma staat is de Sylvester. Deze zwarte piste brengt ons naar het hoofdstation Reischach. We houden halt aan de K1 après-ski bar, één van de meer dan veertig gezellige berghutten die de Kronplatz rijk is. Terwijl ouders hier naar hun kinderen, die spelen in de kinderskischool, kijken, genieten wij van een heerlijke Birdy.

Jong en oud, families, gevorderde en minder gevorderde skiërs en snowboarders komen in de Kronplatz volop aan hun trekken. Voor families met kinderen is het een sneeuwparadijs bij uitstek.  Het is een goed overzichtelijk gebied met ‘de torenklok’ als ultieme ontmoetingsplaats. De brede blauwe pistes en zelfs de rode zijn heel toegankelijk. Voor de sportieve skiërs onder ons zijn de zwarte pistes Sylvester, Herrnegg en de Piculin vast wel een uitdaging. Langs welke kant je ook afdaalt, een super uitgeruste moderne kabelbaan of zetellift zet je steeds weer af op de top van de berg. Buiten het geweldig vergezicht, kunnen de niet al te fanatieke skiërs, die graag genieten van de warme winterzon, hier hun hartje ophalen en zich lang uitstrekken in de Fat Boys die her en der verspreid liggen. De skifanaten die we zijn, laten we de Fat Boys naast ons liggen en zoeken we terug de pistes op. We carven gezwind omlaag langs de blauwe nr 8, de Belvedere. Halfweg houden we halt. Hoge kickers reizen op uit de sneeuw. De Kronplatz heeft het grootste funpark van Italië. Hier worden jaarlijks verschillende freestyle ski- en snowboard wedstrijden gehouden. Als circusartiesten vliegen snowboarders en skiërs meters hoog door de lucht en halen halsbrekende toeren uit op de hiervoor voorziene rails en boxen. Ook hier is rekening gehouden met kids, beginners en gevorderde freestylers.

Funpark Kronplatz - Lucas Schaefer
Funpark Kronplatz – Lucas Schaefer

Na een dag rondcruisen over de witte vlakten komen we terug aan in St. Vigil. Moe maar zeker voldaan. St. Vigil is één van de veertien dorpen die gelegen zijn rond de Kronplatz. Men vindt hier accommodatie voor ieders budget, van kleine gezellige pensionnetjes, goed onderhouden ruime appartementen tot middenklasse- en luxueuze viersterrenhotels. Ook de culinair verfijnde keuken staat hoog aangeschreven. De vijfgangenmenu, die door Herr Erlacher persoonlijk wordt geserveerd, is daar het heerlijke bewijs van. En dan heb ik nog niet over de gastvrijheid gesproken, die is ronduit fantastisch.

Al na een eerste dag vol winterpret. voelen we ons hier helemaal thuis. Ik kijk alvast uit, naar wat Plan de Corones de volgende dagen nog te bieden heeft.

Kronplatz - St. Vigil
Kronplatz – St. Vigil