Olang © Studio Schlottauer matthiessen - architecturemade
Olang © Studio Schlottauer matthiessen - architecturemade

Ga je kabelbaanhoppen in Zuid-Tirol? Leg de lat dan gerust hoog want de regio telt tal van hypermoderne zetelliften die een ware streling zijn voor het oog. Met hun eigentijdse look geven ze het landschap een extra touch. Zodra deze architecturale hoogstandjes uit de startblokken schieten, zorgen ze voor een geweldige beleving, dwars door magistrale bergketens.

König Laurin
In het skigebied Carezza Dolomites stond de lokale architect Werner Tscholl wel voor een erg grote uitdaging: een nieuwe kabellift bouwen met een bijna onzichtbaar station. Of dat hem is gelukt? Zeer zeker! De aankomende gondels lopen er recht in de rotsachtige bergwand, alsof ze er in verdwijnen, om er dan een paar meter verderop bijna magisch terug uit te verschijnen. Ook in snelheid moet König Lauren niet onderdoen: de kabellift transporteert, vanaf deze winter, elk uur tot 2.400 mensen en dat over een afstand van 1.814 meter.

Shop Lokaal

Waar naartoe: König Lauren neemt je vanaf december mee van de Frommer Alm naar de Cologne Hut, op een hoogteverschil van meer dan een halve kilometer. Volgens legendes leefde Koning Laurin ooit in dit Rose Garden gebergte, waar hij leider was van een groep dwergen. Ze groeven zich een weg in de berg, op zoek naar juwelen en edelstenen. Onder de grond zou Laurin een oogverblindend paleis uit kwarts hebben gebouwd. Een prachtige lokale sage waar architect Tscholl met z’n kabellift duidelijk naar knipoogt.

König Laurin © IDM Südtirol

Olang I & II
De kabellift die het meest tot de verbeelding spreekt, is ongetwijfeld Olang I & II. Vanuit een futuristisch, spierwit paviljoen begint je tocht door het Plan de Corones/Kronplatz skigebied. Strakke, witte cabines vervoeren elk maximaal tien personen en dat aan een strak tempo: elk uur kan deze zetellift wel 3.900 mensen aan. Het eerste gedeelte van de tocht, Olang I, bewijst meteen hoe vooruitstrevend het project is. In minder dan 9 minuten leg je maar liefst 3.026 meter af, over een hoogteverschil van net geen kilometer. Indrukwekkend! Dit gloednieuwe architectonisch hoogstandje is ontworpen door Ing. Cornelius Schlotthauer, voormalig Senior Associate bij Zaha Hadid Architects.

Waar naartoe: het geweldig mooie beginstation van Olang I & II vind je in de vallei Pusteria/Pustertal. Olang I brengt je naar het al even oogstrelende middelste station, op 2.069 meter boven de zeespiegel. Olang II klimt daarna nog tot een hoogte van 2.275 meter, tot je aan het derde station komt op de top van de Kronplatz berg. Deze prachtige piek is vooral geliefd bij skiërs en snowboarders die er vaak halsbrekende stunts uitproberen.

© Pratenberg Wine Lodge_by_Maximilian Flarer

Helmjet Sexten
Middenin het populaire skigebied Tre Cime/Drei Zinnen, in het Dolomietengebergte, bots je op de trots van Zuid-Tirol: de nagelnieuwe kabelbaan Helmjet Sexten. De comfortabele, donkere glazen cabines traden dit jaar voor het eerst in werking en bieden elk plaats aan tien personen. Dit technologisch hoogstandje kan elk uur tot wel 3.000 skiërs en wandelaars transporteren. Voor wie houdt van dat tikkeltje meer zijn er maar liefst 58 ‘luxury symphony cabins’ waarin je jezelf in nog aangenamere zitjes een weg naar boven baant.

Het nieuwe liftsysteem is het laatste puzzelstukje om van het 3 Zinnen Dolomites gebied een volwaardig ski resort te maken. Slechts zes jaar geleden bestond het gebied nog maar uit 50 kilometer aan pistes op twee bergen. Nu zijn er vijf bergen verbonden, met 115 kilometer aan pistes, 31 moderne gondels en liften.

Waar naartoe: Helmjet Sexten mag dan wel een attractie zijn op zichzelf, z’n eindbestemming is dat zeker ook. Deze zetellift voert je naar de top van Monte Elmo waar prachtige vergezichten eindeloos lijken. Deze berg is dan ook erg populair bij hikers en paragliders. Wist je trouwens dat Monte Elmo al in 1981 een eigen kabelbaan had? Ook toen was het een uiterst modern exemplaar waar de hele regio naar opkeek.

Helmjet Sexten © IDM Südtirol

Meer informatie over Zuid-Tirol.

Facebook: https://www.facebook.com/BeleefZuidTirol/ #SouthTyrol, #dolomites

Instagram: https://www.instagram.com/visitsouthtyrol/ @visitsouthtyrol #SouthTyrol, #dolomites

Shop Lokaal