Home Skigebieden Frankrijk Nieuws uit Frankrijk

Nieuws uit Frankrijk

0

Nieuwe skifaciliteiten

  • Elk seizoen wordt er door de skigebieden flink geïnvesteerd, deze winter zijn er weer een paar nieuwe, moderne skiliften bijgekomen. Zo opent Courchevel een nieuwe tienpersoonsgondel in de Praz-sector. En investeren ook Vars en Valberg in nieuwe skiliften, waaronder enkele bandliften voor beginners.
  • De bergtrein die tussen Bourg St. Maurice en Les Arcs rijdt is nu 100% elektrisch. Vergeet ook niet het vertrekstation Aiguille Rouge te bekijken met zijn aparte design. In Les 2 Alpes is de gondel Pierre Grosse op 3000 m hoogte geïnstalleerd, en in Valloire vind je nieuwe stoeltjesliften op 2750 meter hoogte.
  • In Saint Martin de Belleville brengt de nieuwe Saint Martin-gondellift je naar het hart van Les 3 Vallées. De lift heeft een capaciteit van 2400 personen per uur. Ook vind je in het centrum nieuwe omkleedruimtes met sanitaire voorzieningen en skikluisjes (goed voor 300 paar ski’s).
  • De Eychaudalift in Serre Chevalier (Monêtier) wordt vervangen door een nieuwe zespersoonsstoeltjeslift. De oude Cibouïtlift is dan weer vervangen door een vierpersoonsstoeltjeslift. Beide liften samen zijn goed voor een investering van 8 miljoen euro.
  • Skigebied Les Gets vergroot zijn sneeuwproductiecapaciteit van 35 naar 50% van zijn gebied. Hiervoor is het La Renardière-reservoir aangelegd met een capaciteit van 76 000 m3 Dit is goed voor maar liefst 150 000 m3 sneeuw.

Alpinium Courchevel


Courchevel investeert 26,6 miljoen euro in de ontwikkeling van Alpinium, een multifunctioneel complex met onder meer een mediatheek en parking voor 500 voertuigen. Het is tegelijk ook de plek waar de skipasverkoop, skischool en receptie van de toeristische dienst zijn gevestigd. In hetzelfde complex vind je de nieuwe gondellift die Courchevel 1850 met Courchevel Le Praz verbindt.

Courchevel – ©Alexis Cornu

Berto in Val Tho

Val Thorens investeerde ook flink in mobiliteit. Met als doel het – doordeweeks – autovrije resort toegankelijk houden voor grote groepen en gasten met beperkte mobiliteit. Ook gaat Berto komend seizoen voor het eerst de straat op. De eerste zelfrijdende elektrische shuttle met vierwielaandrijving kan vijftien personen per keer vervoeren tussen verschillende bestemmingen binnen het resort. Berto is bovendien een milieuvriendelijke vervoersoptie en is de eerste shuttle in zijn soort die wordt ingezet in een skigebied.

Green Globe certificaat voor Tignes

Tignes, aan de voet van de Grand Mottegletsjer in Frankrijk, is het eerste skigebied ter wereld dat het Green Globe-certificaat ontvangt voor zijn duurzame ontwikkelingen, zoals ‘low impact’-skiliften.

Green Globe Tignes (c) Stephane Cande

3 x Hernieuwbare energie

Serre Chevalier was in het winterseizoen 18/19 het eerste skigebied dat uit drie verschillende hernieuwbare bronnen zijn energie wist te halen. Via waterkracht door zijn sneeuwproductienetwerk, via zonne-energie (1420 panelen) – waarvan enkele zijn ontwikkeld in Serre Chevalier – en via windenergie, micro-windturbines om precies te zijn. De doelstelling is om in 2021 maar liefst 30% van de benodigde energie zelf op te wekken.

Nieuw iglodorp

Deze winter opent een gloednieuw iglodorp in Val Thorens, het hoogste in Europa. Ga op reis door een magische, bevroren wereld. Après-ski, haute cuisine en zelfs overnachten – het belooft een coole ervaring te worden.

IJsduiken in Tignes

Komend winterseizoen lanceert Tignes een aantal nieuwe verassende activiteiten, waaronder duiken onder ijs. In samenwerking met de hoogstgelegen duikschool van Europa biedt Tignes als enige bestemming in Frankrijk ijsduiken aan. Je ervaart absolute stilte en zweeft door een prachtig onderwaterdecor met opstijgende luchtbellen. Je kunt niet alleen overdag duiken, maar ook ‘s nachts. Als dat geen magische belevenis is!

Tignes – IJsduiken – ©Evolution

The Bun J Ride

Avontuurlijk aangelegd? Probeer dan de Bun J Ride in Tignes. Je glijdt een 30 m lange ski-jump af op ski’s of een snowboard. Gezekerd door een bungeegordel word je vervolgens gelanceerd. Een gave – en veilige – ervaring!

30-50% goedkoper verblijven in Les 3 Vallées

Uit onderzoek van de Franse krant Le Monde blijkt dat de prijzen in Brides-les-Bains 30-50% goedkoper zijn dan de hooggelegen skidorpen. Een aanzienlijk verschil in je vakantiebudget en zelfs zonder dat je op comfort moet inleveren. Daarbij ligt de Grand Spa Thermal midden in Brides-les-Bains en neem je comfortabel de Olympeskilift tot op de piste. Klaar voor onvergetelijke skidagen, want je skiet tenslotte nog steeds in Les 3 Vallées!

Podcast en nieuwe multi-activity zone

Val d’Isère herkent de groeiende interesse in ook niet-skiactiviteiten en opent deze winter een multi-activity zone. In de Manchetvallei treffen winterwandelaars, langlaufers en mountainbikers zich. Maar je kan er ook sledetochten maken, al dan niet met husky’s. De oranje gemarkeerde piste wordt verbreed en laat toeristen actief genieten in de vallei. Wil je tijdens het sporten meer te weten te komen over de lokale geschiedenis, fauna en flora, of het begin van de wintersport in Val d’Isere? Download dan de Val d’Isère-app en luister naar hun boeiende podcasts.

(c) Val d’Isère Tourisme – Philippe Royer

Grande Odyssée in Savoie Mont-Blanc

De Grande Odyssée in Savoie Mont-Blanc is hét jaarlijkse sledehondentochtevenement in Europa. Gedurende 12 dagen wordt er 400 km afgelegd. Ieder jaar brengt het evenement 25 hondenmenners en 400 sledehonden uit heel Europa bij elkaar. Een unieke en feestelijke beleving, van 11 tot 22 januari 2020, met onder meer stops in Valmorel (17 jan.) en Peisey-Vallandry (18 jan.).

Gastronomische geheimen ontdekken

Brides-les-Bains staat bekend als een gastronomische gezondheidsspot, met heilzame gezondheidskuren in de Grand Spa Thermal en nu ook de Eskilibre et Gourmandise-week. Dit is jouw kans om het geheim van de chef te achterhalen. Van 1 tot 8 februari zijn er namelijk gratis workshops voor gezonde en culinaire wintergerechten. Grijp je kans! 

Gastro-langlaufen

In Orcières Merlette, Valmorel en Lioran zijn nieuwe langlaufroutes voor de liefhebbers. De sportieve Bourgondiërs kunnen dan weer mee met de Croq’Rando in Peisey Vallandry, een langlauftour met drie gastronomische stops

Portes du Soleil komt op voor ‘Black Grouse’

De skigebieden die deel uitmaken van Portes du Soleil komen samen op voor de biodiversiteit in de streek. Speciale aandacht is er voor de Black Grouse ofwel Korhoen genoemd. Deze heeft het ‘s winters moeilijk door voedselschaarste en de koude weersomstandigheden. Nabij Mont Chéry, de top van Le Ranfoilly, zijn speciale leefgebieden voor de Korhoen gecreëerd en worden informatieborden voor skiërs geplaatst. Ook organiseert de regio evenementen om het publiek te sensibiliseren.

Nieuw voor de kids

  • In Le Corbier kunnen kinderen tussen drie en vijf jaar zich vermaken met een loopfiets voor in de sneeuw. Deze winter vindt er ook een wedstrijd plaats, wie loopt er het snelst?
  • Les Gets organiseert dit seizoen sledehondentochten voor kinderen tussen 2 en 12 jaar.
  • Alpe du Grand Serre biedt ski-joëring met pony’s aan voor de allerkleinsten.
  • En op 19 februari 2020 organiseert Praz-de-Lys Sommand de ‘Défi Givré’, een ludiek parcours voor de hele familie met obstakels, airboardactiviteiten en nog veel meer!

Les 2 Alpes investeert 500 miljoen

Om mee te gaan in de tijd investeert Les 2 Alpes tot 2023 flink in de verbetering van zijn infrastructuur. Naast ecologische maatregelen zijn er komend skiseizoen enkele nieuwe skiliften. Deze vervangen deels oude liften, maar vergroten terzelfdertijd de capaciteit en verbeteren de spreiding van skiërs over het skigebied. Nieuw is de achtpersoonsgondel Pierre Grosse, die La Fée (2200 m) verbindt met de gletsjer (3100 m), een achtpersoonsstoeltjeslift in de Crêtes-sector en een vierpersoonsstoeltjeslift vanuit Thuit. Tevens focust Les 2 Alpes op een sterke identiteit en zijn in december de eerste resultaten te zien van de nieuwe merkstrategie.

Les 2 Alpes – © Bruno Longo

2e Editie Tomorrowland Winter in Alpe d’Huez

Begin 2019 vond de eerste editie van Tomorrowland Winter plaats in Alpe d’Huez. Met 25 000 festivalgangers uit 113 landen een succesvol evenement. In 2020 staat daarom de tweede wintereditie in Alpe d’Huez gepland, met acht podia, waarvan drie op de piste. Zet maar vast in je agenda: 14 – 21 maart 2020! Wist je overigens dat Alpe d’Huez, dankzij nieuwe skilifttechnieken, sinds 2005 maar liefst 130 liftpalen heeft ontmanteld en 37 km aan overbodige kabels zijn verwijderd. Een ander interessant weetje is dat Alpe d’Huez over een eigen Alitport beschikt met een landingsbaan van 448 meter. Altiport Henri Giraud is daarmee een van de tien altiports in Franse berggebieden.

Vaujany

Vaujany opent een nieuw cultureel centrum waar een bioscoop, theater, mediatheek en museum gevestigd zullen zijn.
+ nieuws ODT
+ La Perle New Hotel