Home Nieuws Skitrends 2017-2018 – info vanaf de beurs

Skitrends 2017-2018 – info vanaf de beurs

0
Skitrends 2017-2018 – info vanaf de beurs
Ispo 2017 - Foto Thomas de Boever

Meer dan 85 000 bezoekers, ruim 2700 exposanten uit de hele wereld over zestien volgeboekte hallen, Ispo Munich is nog steeds de grootste sportvakbeurs ter wereld. Wij speurden de hallen af op zoek naar de skitrends 2017-2018.

Nieuwe materialen, nieuwe vormen, een toenemende aandacht voor verschillende disciplines, dames in de spotlight, kleuren, trends, fashion… Ispo Munich biedt elke winter een vooruitblik op wat we het volgende seizoen op en naast de pistes zullen opmerken. Wij lieten ons door de skifabrikanten bijpraten over hun innovaties en nieuwe modellen. Hier alvast een aantal skitrends 2017-2018.


Skitrends 2017-2018: Aandacht voor de dames

Een trend die we reeds een aantal jaar opmerken en alleen maar positief onthalen, is de steeds ruimer wordende aandacht voor de wereld van de skikleding dames. Waar er af en toe een specifiek damesmodel werd voorgesteld, vaak dan nog een afgeleide van het herenmodel met een roze streepje erdoorheen, zijn er tegenwoordig volledige, specifiek op de noden en behoeften van de dames afgestemde collecties. Die ski’s zijn vaak korter en lichter, en vragen een minder agressieve of krachtige skistijl om er toch voluit mee te kunnen gaan. En ja, dat bloemenmotiefje of een vrolijk kleurtje zien we nog steeds, maar dat is meer dan terecht op zijn plaats in een damescollectie.

Gewicht

Ski’s worden steeds lichter. De ‘strength-to-weight’-verhouding steeds hoger. Wat kort gesteld betekent dat ski’s sterker en tegelijkertijd lichter worden. Carbon is het materiaal dat zich hiervoor het beste leent, een balsahouten kern, grafeen en titanium vullen dat lijstje aan. Die materialen worden in verschillende constructies verwerkt, waardoor het gewicht naar beneden gaat, zonder afbreuk te doen aan de sterkte en de stabiliteit van de ski. Er wordt ook druk gezocht naar manieren om het gewicht beter te verdelen, en meer demping en comfort te voorzien. Al die innovaties in materiaal en constructie maken dat de nieuwe generatie ski’s nog lichter, stabieler en sterker is dan voordien. Langer en harder skiën, zonder vermoeid te geraken… de ultieme skidag komt steeds dichterbij.

Smaller of breder?

Laat ons even eerlijk wezen: op een handjevol freeriders na spendeert het overgrote deel van de wintersporter zijn tijd gewoon op geprepareerde pistes. En daar heb je geen ultrabrede ski’s voor nodig. Meer aandacht gaat tegenwoordig naar hoogwaardige carvingski’s. Niet enkel is het een stuk makkelijker om ermee te leren skiën, het is ook gewoon erg prettig om vol vertrouwen en gecontroleerd over perfecte pistes te scheuren. Waar tot voor kort gold ‘Hoe breder hoe beter’ merken we nu opnieuw meer aandacht voor ski’s met een smallere waist onder de voet. Tenzij voor die diehard-freeriders en poederhonden, natuurlijk. Voor hen kan het niet breed genoeg zijn.

Toerski

Toerski is een echte skitrend 2017-2018. Bijgevolg is het een segment dat razendsnel groeit en daar spelen alle fabrikanten gretig op in. Nog meer dan bij de gewone pisteski is gewicht van primordiaal belang voor een toerski. Licht, smal en sterk, de beklimming is voor vele toerskiërs belangrijker dan de afdaling. Dat uit zich niet enkel in de skitrends 2017-2018 voor ski’s, maar ook in de bindingen, stokken en skischoenen.

Bekijk meer nieuws op de ISPO Websiteen of ons eigen overzicht met merken op onze pagina skimateriaal.