Home Nieuws Slovenië – Perfecte wintersportbestemming

Slovenië – Perfecte wintersportbestemming

0
Slovenië  – Perfecte wintersportbestemming
SLOVENIJA, KRVAVEC, 11.01.2003, 11. JANUAR 2003 DANES JE BILO NA KRVAVCU PRECEJ ZIVAHNO SAJ JE BILO VREME LEPO. SMUCARJI. SMUCANJE. ZICNICE. FOTO: JAKA VINSEK/BOBO

Wat ons bijgebleven is van een wintertrip doorheen Slovenië? Overweldigende en ruige natuur, kleine en authentieke skigebieden, vriendelijke en gastvrije mensen, en heerlijk eten. En ook nog… dat alles vanuit Ljubljana snel en vlot bereikbaar is.

Eerst even situeren: Slovenië is een klein, dichtbebost en bergachtig land aan de zuidrand van de Alpen op amper een uurtje vliegen vanuit Brussel. Buurlanden zijn Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. De Adriatische Zee zorgt voor een korte kuststrook. Voor de onafhankelijkheid (in 1991) maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië.


Wintersportliefhebbers vinden hun gading in het noorden van het land. Daar liggen de Karawanken en de Kamnische Alpen, in het noordwesten de Julische Alpen. Neem je een vroege vlucht, dan stuif je rond het middageten reeds doorheen de sneeuw, in de sporen van de Sloveense alpineskiester Tina Maze, een van ’s werelds beste.

Wij nemen het prachtig charmante Ljubljana als uitvalsbasis. Met zijn verkeersvrije straten, bezienswaardigheden op loopafstand, de bruggen en de kade langsheen de rivier Ljubljanica, stokoude kroegen en charmante restaurants, is Ljubuljana een stad waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. Mogen we je nog een culinaire tip meegeven? In Ta Bar serveert men tapas, maar dan op Sloveense wijze. Niet te versmaden! Ook in de winter komen Slovenen hier massaal naar buiten en is het genieten van een bruisende en aangename sfeer. Laat je vanaf het kasteel je blik ronddwalen, dan merk je meteen een imponerend winters berglandschap. Daar moeten we heen.

Krvavec

Slechts acht kilometer van de luchthaven en vijfentwintig van Ljubljana, de GoOpti-taxi brengt er ons snel heen. Met dertig kilometer aan pistes, één kabelbaan en tien andere liften is dit naar Sloveense normen een relatief groot skigebied. Gewend aan de megaresorts in Frankrijk en Oostenrijk halen we onze meest charmante glimlach boven wanneer Luka Vrančič, salesmanager van het resort, ons met de nodige trots over de grootte van het gebied vertelt. Het is redelijk druk. Ook in Slovenië is het een week vakantie en daardoor zijn veel families met kinderen op stap.

ws-02_016_orig

Het skigebied ligt in een erg mooie, natuurlijke omgeving en de pistes zijn prima onderhouden. Neen, die liftinstallaties zijn niet meteen van de meest moderne, maar ze doen hun ding snel en goed. Op Zvoh, met 1971 meter het hoogste punt van het gebied hebben we een heerlijk uitzicht over de Kamnische Alpen. De laaghangende wolken verbergen Ljubljana, maar geven dat panorama tegelijkertijd een extra dimensie mee. De zwarte piste die aan Zvoh vertrekt, wordt niet onderhouden. Dat leidt tot een leuke speeltuin voor de betere skiërs. De installaties om kunstsneeuw te maken, zorgen ervoor dat er minstens honderd dagen per seizoen geskied kan worden. Een zendmast bepaalt het beeld van het hele skigebied. De sneeuw is uitstekend en ga je een beetje weg van de drukte in het centrale deel, dan rij je heerlijke pistes doorheen een schitterende natuurlijke omgeving. Eten doen we in een Hotel/Restaurant Krvavec, een eerlijke en authentieke keuken die hongerige magen meteen stilt. Onze eerste dag in de Sloveense sneeuw smaakt prima en vooral naar veel meer.

Cerkno

Volgende stop op het programma is Ski & Mountain Resort Cerkno. De rit van Krvavec naar Cernko langsheen Skofja Loka lijkt wel op een autorit doorheen een immens natuurpark. De bossen zijn groen, de rotsformaties ruig, de bergpas kronkelig en smal. Het dorpje is klein en een beetje troosteloos, maar de ontvangst door Majda Rojc in hotel Cerkno – warm, enthousiast en hartelijk – maakt dat meteen goed. De hoteleigenaars zijn tevens de eigenaars van het skigebied. Goede pakketdeals zijn dan ook prima te bekomen. Waar vind je trouwens voor amper zestig euro nog een dag in halfpension, skipas inbegrepen?!

In februari 2014 vernielde een enorme ijsstorm grote delen van de Sloveense bossen. Regen veranderde in ijs, dat overal aan bleef kleven en door dat gewicht sneuvelde autoruiten, elektriciteitskabels en bomen, en bleven treinen als verijsd aan de grond staan. Op de rit van het hotel naar het skistation is dat nog steeds duidelijk zichtbaar. Ontelbare omgevallen en ontwortelde bomen zijn de stille doch indrukwekkende getuigen van de natuurramp.

Cerkno lijkt ons het ideale familiegebied. De pistes zijn ruim, erg druk wordt het nergens en voor elk niveau skiër of snowboarder is er gepast amusement te vinden. Amper achttien kilometer aan pistes en toch genieten we met volle teugen. Dat komt dan vooral door de alweer prachtige ligging in een erg natuurlijke en bosrijke omgeving. Op gebied van infrastructuur is Cerkno het meest moderne van alle Sloveense gebieden: twee zespersoonsliften, twee voor vier personen en een rits aan andere zetel- en sleepliften zorgen ervoor dat je snel weer bovenaan de berg staat.

vogel_orig

 

Rogla

Volgende stop op onze trip doorheen Slovenië is Rogla. Het gloednieuwe, pas geopende Hotel Natura is schitterend, traditie en hedendaagse bouwstijl gaan hier hand in hand. Dat vertaalt zich in veel houtwerk, prachtige loungeruimtes, mooie ruime kamers en een prima uitgeruste wellnessruimte. Wil je helemaal tot rust komen in een knappe en natuurlijke omgeving, dan zit je hier als gebeiteld. En ook het skigebied mag gerust gezien worden. Het Rogla Olympic-skicenter is een winterparadijs. Langlaufers halen hun hartje op. Het moment dat wij er zijn, is er overigens een internationale competitie gaande.

Rogla is een mooi gebied, dat vrijwel helemaal tussen de bossen ligt. Ook hier ligt de focus op een familievriendelijk karakter, maar het indrukwekkende funpark en de vele mogelijkheden voor freeriders, zouden wel eens alle type skiërs kunnen verrassen. De sneeuw ligt metershoog, de snowboardende gids die me vergezelt weet alle goede plaatsjes in het gebied. We rijden door verse, onverstoorde sneeuw en genieten van slalomruns tussen indrukwekkende dikke bomen, hun takken kreunend onder een dik pak. Diezelfde snowboarders willen we toch even waarschuwen: er zijn veel sleepliften! Met amper veertien kilometer pistes is dit alweer geen enorm groot skigebied, maar om je er een paar dagen te vermaken, voldoet het meer dan uitstekend. Korte runs tussen de bomen, wissel je af met een wandeling op sneeuwschoenen of een langlauftrip door de uitgestrekte bossen.

ALPSO_SMUCANJE_orig

Bohinj Bistrica

Tijd vliegt, we kijken alweer naar de laatste bestemming op onze ontdekkingstocht van de Sloveense skigebiedjes. Maar die laatste stop is er meteen eentje om in te kaderen. We rijden naar Bohinj Bistrica, voorbij het meer van Bohinj, het grootste van Slovenië en onderdeel van het nationaal park rond Triglav. De Triglav is meteen ook de hoogste berg van Slovenië. Bohinjska Bistrica en het meer zijn simpelweg prachtig. Het weer daarentegen, met zowat de hele dag regen, is de grote spelbreker vandaag.

Grega Šilc, eigenaar van Hike and Bike, biedt in de winter skitoertochten en in de zomer mountainbiketochten aan. Skiën heeft in deze weersomstandigheden niet veel zin, dus gaan we samen met Grega op sneeuwschoenwandeling doorheen een van de prachtige bossen in het Triglav-nationaal park. We zitten in de Julische Alpen en dat vertaalt zich in flinke bergtoppen en dikke pakken sneeuw. Heb je beperkt tijd om Slovenië te bezoeken, laat het dan echt wel dit deel zijn. De natuur, het meer, de bergen… Adembenemend mooi. Tijdens de sneeuwschoenwandeling stoten we op een bordje dat waarschuwt voor beren. Geen grap, volgens Grega.

IMG_0298

De kabelbaan brengt ons later op de dag snel naar het skigebied Vogel. Eten doen we in de authentieke en traditionele Merjasechut. De grappa die de maaltijd afsluit gaat er vlotjes in. Ondertussen heeft het slechte weer plaats geruimd voor de nacht en staren we met open mond naar een glinsterende sterrenhemel. Het hotel bovenaan de berg en midden op de piste is een uitstekende uitvalsbasis om het gebied te ontdekken. En die ontdekking mag er best wezen. De sneeuw is prima, de pistes idem. De zon schijnt, de berg Triglav laat hem in al zijn glorie bewonderen. “Als een sprookje”, luidt de slogan van Vogel. Geen woord van gelogen. Een heerlijke ontdekking door een voorlopig onontgonnen land sluiten we gastronomisch af in Tourist Farm Ročnjek. Middenin het bos, ver weg van eender welke beschaving, genieten we van de meest overheerlijke Sloveense specialiteiten.

DSC_0013

SLOVENIJA,KROPA,11.01.2003,11.JANUAR 2003 V KROPI SE JE OVIJALO TEKMOVANJE ”TA LESENIH” ,OLDTIMERJEV NA V STARI SMUCARSKI OPREMI. ZE PETI POKAL ZA SVINJSKO GLAVO JE PRIVABIL SMUCARJE IZ VSE SLOVENIJA. ZA VZDUSJE JE POSKRBELA GODBA IZ GORIJ V NARODNIH NOSAH.SMUCE, SNEG ZIMA, FOTO:SRDJAN ZIVULOVIC

Perfecte winterbestemming

Na onze trip doorheen Slovenië lijkt ons dit natuurschoon land wel eens een perfecte winterbestemming te zijn. Vele kleine skigebieden, schitterende en indrukwekkende natuur, vriendelijke mensen en alles snel en vlot bereikbaar vanuit een bruisend Ljubljana. Bovendien komen zowel de fervente skiërs en snowboarders, als de hele familie als de rustzoekers hier prima aan hun trekken. Alles is bovendien – voorlopig nog – verrassend goedkoop. Voor 164 euro heb je een Active Slovenia-skipas voor volwassenen waarmee je gedurende een week elke dag in een ander skioord terechtkan. Wanneer je dan beseft dat we slechts vier van de massa kleine en minder kleine skigebieden hebben gezien, dan kan je je zo reeds inbeelden waar wij vele volgende winters te vinden zijn.

Tekst: Jurgen Groenwals/Foto’s: Slovenian Tourism Board