Alpbachtal
(c) Alpbachtal, T. Koy

16 Vlaamse ski-organisaties hebben al hun reizen tot en met de krokusvakantie geannuleerd. Slechts een enkel land kleurt nog oranje en de verplichte quarantaine- en testmaatregelen hebben een grote impact op terugkerende reizigers. Rest de vraag: kunnen we nog op wintersport na de krokusvakantie?

Bijna dag op dag een maand geleden maakten we een overzicht van de landen waar er putje winter mogelijk nog geskied zou kunnen worden.


Vandaag ziet het ernaar uit dat de periode rond de paasvakantie de enige uitweg zal zijn. Tenzij er een nieuwe winterprik aankomt en we opnieuw naar de Ardennen of Hoge Venen kunnen voor sneeuw, en mits de maatregelen die nu tot 1 maart 2021 gelden versoepelen.

Voorlopig beter niet op reis

Georganiseerd op reis gaan zit er momenteel niet in. 16 reisorganisaties, waaronder Arena Travel, Famiski, Snowfriends, VOS Travel verrekken niet meer op wintersport tot en met de krokusvakantie, die duurt van 13 tot 21 februari.

Met deze beslissing willen de reisorganisaties “hun maatschappelijke verantwoordelijkheid” opnemen en zich profileren als professionele en betrouwbare reispartners. Alle reizigers worden persoonlijk verwittigd.

Vorige week besliste Intersoc om alle skivakanties tot de paasvakantie te annuleren.

Nog slechts enkele landen oranje

Vrijwel heel de wereld kleurt rood, op enkele uitzonderingen na. Enkel Noorwegen en IJsland zijn code oranje.

Reizen naar deze landen is mogelijk, maar de autoriteiten van dit land leggen reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op. De Belgische autoriteiten adviseren een verhoogde waakzaamheid. Een quarantaine en COVID-test zijn niet verplicht bij terugkeer in België.

Eenvormig en duidelijk Europees beleid

Bij veel wintersporters heerst er veel onzekerheid. Immers, appartementen en chalets lijken wel nog gewoon te huur, en met een kofferbak vol wintersportmateriaal geraak je wel nog gewoon de grens over. Hoe zit dat nu?

Het advies is duidelijk: niet gaan. En dat nog minstens tot 1 maart. De wintersportsector is echter voorstander van een duidelijk en eenvormig Europees beleid. Veel hangt uiteraard af van hoe de cijfers en de uitrol van vaccinaties verder zal evolueren.

Een heropstart na de krokusvakantie? Hopelijk gaan we daar terecht van uit.