Home Algemene info Op wintersport? #Smeerem!

Op wintersport? #Smeerem!

0
Op wintersport? #Smeerem!
© Robbe De Temmerman

De zon is zalig, zeker op wintersport. Maar wat je absoluut niet mag vergeten, is bescherming tegen uv. Want niet de warmte, maar de uv-index bepaalt wanneer je die schadelijke stralen beter mijdt. Bovendien is de uv-straling veel sterker in de bergen.

Met deze belangrijke boodschap gaat de #smeerem-campagne van Sport Vlaanderen en Gezond Sporten – waar snowboardkampioen Seppe Smits peter van is – het winterseizoen in. Veel mensen weten immers niet goed wanneer ze zich moeten beschermen en vergeten dit wel eens, vooral op een bewolkte of winterse dag. Terwijl ook dan het effect van uv-straling nefast kan zijn.


Wat doet uv met je huid?

Zonnestralen passeren verschillende huidlagen en brengen bepaalde reacties teweeg, zoals de aanmaak van vitamine D. Maar hiervoor lang in de zon blijven, heeft weinig zin; je bouwt namelijk geen vitamine D-reserve op. Zijn de stralen te intens of krijgt je huid te veel uv te verduren, dan geraakt ze bovendien beschadigd en verhoogt je huidkankerrisico. Kortom: het draait allemaal om een goede bescherming en de juiste balans!

Waarom extra uitkijken op skivakantie?

In de bergen is de atmosfeer dunner en worden de uv-stralen minder geabsorbeerd. Hierdoor bereiken dus meer uv-stralen de huid. Daarnaast is de lucht schoner en kan sneeuw tot 90% van de zon weerkaatsen. Dit in combinatie met onze relatief bleke huid in de winter zorgt ervoor dat we ons extra moeten beschermen in de bergen en tijdens het wintersporten. Dit geldt zowel voor de huid als voor de ogen.

Wat zegt de uv-index?

De uv-index geeft aan hoe intens de straling van de zon is en wordt bepaald door de stand van de zon. Hoe hoger de zon, hoe groter de kans op verbranding. Check dus dagelijks de uv-index via de KMI-weerapp www.meteo.be en smeer je in vanaf uv-index 3. Zet je zonnebril op en vergeet tijdens de après-ski je ontblote armen, hals en oren niet.

“Voor mij is de #smeerem-campagne in de winter minstens even belangrijk als in de zomer. De zon staat in die periode hoger en veel mensen gaan dan op wintersport. Hier heb je het effect van de sneeuw die de zon nog eens weerkaatst en je huid dus snel laat verbranden. Zorg er dus altijd voor dat je een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor opsmeert zodra je buitenkomt en vergeet je goggles niet.”
– Seppe Smits, meervoudig wereldkampioen en peter van de #smeerem-campagne

Onthoud deze 3 tips!

  1. Smeer je in met factor 50 en herhaal dit om de twee uur.
  2. Draag een bij voorkeur gepolariseerde zonnebril of goggle (*) met een UV400-filter of
    CE-keurmerk niveau 4.
  3. Gebruik lippenbalsem met SPF 50.

(*) Een gepolariseerde goggle absorbeert de horizontale reflectie van zonnestralen op sneeuw en zorgt ervoor dat je beter kan zien, je ogen nog beter zijn beschermd en meer rust krijgen.

#Smeerem

Tot nu nemen tien federaties actief deel aan de #smeerem-campagne, waaronder Sneeuwsport Vlaanderen. Sportfederaties die de boodschap mee willen verspreiden, kunnen contact opnemen met Sport Vlaanderen via sport.vlaanderen/contact. Sport Vlaanderen ondersteunt hen met gepersonaliseerd promo-tiemateriaal en mobiele smeerstanden.