Home Overige producten Lawineschep kopen; waar moet je rekening mee houden?

Lawineschep kopen; waar moet je rekening mee houden?

0
Lawineschep kopen; waar moet je rekening mee houden?
Lawineschep kopen

Wanneer iemand bedolven wordt onder een lawine is het cruciaal dat een slachtoffer zo snel mogelijk onder de sneeuw vandaan gehaald wordt. Het kost professionele reddingsteams vaak 15 minuten om de plek van een slachtoffer te bereiken. De overlevingskansen van een slachtoffer dalen drastisch na dat eerste kwartier. Zorg daarom dat je naast een lawinepieper en lawinesonde ook beschikt over een lawineschep. Een lawineschep kopen; waar moet je rekening mee houden?

De lawineschep

Qua materiaalkeuze kun je kiezen voor een plastic of aluminium blad. Hoewel plastic de beste verhouding tussen stijfheid, gewicht en stevigheid heeft, is een blad van aluminium efficiënter in harde of compacte sneeuw. De kans op breken is groter wanneer je veel kracht moet uitoefenen op de ondergrond, zeker wanneer je dit met een ski- of snowboardschoen doet. Lawinesneeuw wordt snel hard dus een schep met een aluminium steel en blad is dan ook aan te bevelen. De vorm van het blad biedt in principe altijd een compromis tussen snijvermogen (voor compacte sneeuw) en ruimvermogen.


Handgrip

Er zijn bij een lawineschep verschillende vormen qua handgrip; het meest gangbaar is een schep met een D-grip of T-grip, maar er zijn ook scheppen die een C-grip hebben. Een schep met D-grip zorgt voor meer comfort en ergonomie tijdens het scheppen (zeker wanneer je handschoenen draagt). Hoewel een schep met T-grip ergonomisch minder verantwoord is, is het met deze schep dan wel weer makkelijker om te hakken. Bij een goede schep is één zijde van de T-grip namelijk ontworpen in de vorm van een houweel. Een C-grip zorgt ervoor dat de schep minder kan draaien tijdens het scheppen. Deze variant wordt maar door weinig merken geproduceerd.

Prijs en gewicht 

De prijs van een lawineschep varieert tussen de 20 en 130 euro. Het is dan ook zeker raadzaam om te denken aan een lichtere schep van stevig materiaal. Deze scheppen zijn over het algemeen duurder. Je moet je echter afvragen of een besparing bij de aanschaf opweegt tegen het meeslepen van het extra gewicht op al je tochten.

Overige functionaliteiten van de lawineschep

Hopelijk hoef je de schep nooit te gebruiken om iemand uit te graven, maar zelfs dan is een lawineschep prima bruikbaar. Zo kun je een auto uitgraven met een lawineschep of kun je hem als freerider gebruiken om een jump te bouwen in het terrein. In dat geval is het verstandig om een bestaande (natuurlijke) schans te gebruiken, want megakickers zijn in de meeste gebieden wel te vinden in freestyle parken en die hoef je dus niet zelf te bouwen. En last but not least … na een dagje inspanning tijdens jouw off piste tocht is het ook tijd voor wat fun. Dat kan natuurlijk bij een schirmbar. Maar je kunt je lawineschep ook prima gebruiken als slee.