Gletsjerskigebieden in Zwitserland
Riederalp

Skiën tussen vierduizenders

Vanuit het Zwitserse bergdorp Riederalp kijk ik naar de toppen van de omliggende vierduizenders: de Matterhorn en de Dom. Achter de hoek ligt de Grote Aletschgletsjer. Ik ben ervan overtuigd: deze plek, de Aletsch Arena, is het toppunt van schoonheid.

Riederalp
Riederalp

Het bergdorp Riederalp is enkel te bereiken via de kabelbaan. Na een rit van twintig minuten kom ik in een wereld waar auto’s zijn verbannen. Rondom mij stuiven kinderen met hun ouders uit de kabellift. Families zijn welkom op deze zonnige hoogvlakte op bijna 2000 meter boven zeeniveau. In de straten zie ik enkel skiërs, skidoos, wandelaars en kinderen op sledes. Het kleinschalige karakter, het autovrije dorp én de mogelijkheid om te skiën tot aan de voordeur van je chalet, appartement of hotel zijn dé belangrijkste troeven. Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp  zijn overigens onafscheidelijk met elkaar verbonden in de Aletsch Arena. Het trio ligt op de zonnige zuidkant van het Rhônedal en de pistes zijn overzichtelijk, goed voor 104 kilometer skiplezier. Een snelle blik op de map leert me dat er voor ieder wat wils is, daarvan zijn de verschillende gekleurde lijnen die de moeilijkheidsgraad van de pistes aanduiden het bewijs.


Riederalp
Riederalp

De verblindende schoonheid van de majestueuze Aletschgletsjer, middenin Unesco-wereldnatuurerfgoed-gebied, is simpelweg prachtig. Met mijn skibotten nog aan bezoek ik op een volgende bergtop de tentoonstelling Eiswelt Bettmerhorn, waar ik meer te weten kom over het leven van de gletsjer. Met zijn 27 miljard ton ijs en een lengte van 23 kilometer is de Aletsch de grootste en langste gletsjer van de Alpen. De gletsjer smelt, en dat is niet eens een verrassing, wat wel verontrustend is, is de snelheid waarmee dat gebeurt en het feit dat de Aletsch ook drastisch afneemt in dikte. Als het in dit tempo doorgaat, is tegen 2100 zeker 80% van de gletsjermassa verdwenen.

Van babyblauw tot diepzwart

Riederalp
Riederalp

Er worden kosten noch moeite gespaard om het kinderen naar hun zin te maken. Met het kwaliteitslabel ‘Gezinnen Welkom’ beschikt Riederalp over een uitleendienst voor kinderartikelen en sneeuwsportactiviteiten op kindermaat. Een groot sneeuwpark waar de allerkleinsten hun eerste passen in de sneeuw zetten, ligt in het centrum van Riederalp. Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zijn ze welkom in dit stukje sneeuwparadijs.

Maar ook volwassenen kunnen zich hier uitstekend uitleven. Op de Eggishorn, een berg van 2926 meter, daal je namelijk de gelijknamige zwarte piste af. Boven lonkt een pittige berghut, de Horti Hitta, om op z’n terras te genieten van het adembenemend landschap.

Eiswelt Bettmerhorn

Ontdek de Aletschgletsjer in al zijn aspecten. De multimediale tentoonstelling Eiswelt Bettmerhorn biedt naast natuurgetrouwe achtergronden ook bijzondere foto’s en diverse wetenswaardigheden. Kinderen zullen gefascineerd kijken naar de negen scènes met sprekende poppen die het verhaal vertellen van een professor die verdwijnt in het grootste gletsjergebied van de Alpen.

Tekst: Katelijne Van Heukelom

728x90 ISPO 1