Schansspringen op het Vierschansentoernooi
Noriaki Kasai in Oberstdorf (c) Dominik Berchtold - OK Vierschanzentournee

Liefhebbers van schansspringen weten dat ze na rond de jaarwisseling aan hun trekken komen in het grensgebied van Duitsland en Oostenrijk. De jaarlijks terugkerende ‘Vierschanzentournee’ staat garant voor een dosis spektakel en adrenaline en is daardoor uitgegroeid tot een evenement van wereldklasse. Wie het schansspringen op het Vierschansentoernooi wilt volgen kan jaarlijks afstemmen op Eurosport

Schansspringen op het Vierschansentoernooi: Oberstdorf als jaarafsluiting 

De grote schans van Schattenberg is gelegen in de Ski Jump Arena in Oberstdorf en is al sinds jaar en dag één belangrijke schans op de wereldwijde wedstrijdkalender. De schans in Oberstdorf is dan ook decor voor de opening van het schansspringen op het  Vierschansentoernooi en mag jaarlijks op bijna 38.000 toeschouwers rekenen. Het record op deze schans stamt overigens al weer uit 2003, toen de Noor Sigurd Pettersen een afstand van 143,5 meter wist af te leggen.

Een goede start in het nieuw jaar: Garmisch-Partenkirchen

Springer in Garminsch-Partenkirchen (c) Brigitte Waltl-Jensen – OK Vierschanzentournee

De enorme, maar toch elegante, skischans van Garmisch-Partenkirchen is een herkenbare landmark voor iedereen die wel eens in de regio heeft vertoefd. De schans combineert moderne architectuur met de elegantie van het schansspringen en heeft niet voor niets al  meerdere prijzen in de wacht gesleept op het gebied van design. De schans in Garmisch-Partenkirchen werd compleet vernieuwd voor het winterseizoen van 2007-2008, wat niet gek is, aangezien de oude schans werd opgeleverd voor de Olympische Winterspelen van 1936. Het record in Garmisch is sinds 2010 in handen van de Zwitser Simon Ammann en ligt ook op 143,5 meter. De arena in Garmisch-Partenkirchen biedt overigens plaats aan 25.000 toeschouwers.

Fans in Oberstdorf (c) Dominik Berchtold, OK Vierschanzentournee

De Vierschanzentournee in Innsbruck on top

De derde wedstrijd in de Vierschanzentournee vindt plaats in Innsbruck. In 1999 werd besloten dat de schans toe was aan een nieuwe look en hiervoor schreef Innsbruck een tender uit onder zes bekende architecten uit binnen- en buitenland. De jury koos unaniem voor Zaha Hadid, een firma uit London. Deze renoveerde de Bergisel-schans in 2002 en de totale investering bedroeg maar liefst 12 miljoen euro. De futuristische starttoren, aangepaste landingsprofiel, liftennetwerk en arena werden overigens in fases ontwikkeld. Een bezoek aan de Bergisel-schans past overigens prima binnen een culturele skivakantie Innsbruck. In 2005 werd het huidige record neergezet op 138 meter, door de Oostenrijkse schansspringer Michael Hayböck. Dat gebeurde onder toeziend oog van de 22.500 toeschouwers die in de arena passen.

De finale: Bischofshoffen

De Paul-Außerleitner schans gaat prachtig op in haar omgeving en lijkt zich te vormen naar de voet van de berg. Familieski in Hochkönig is overigens enorm populair dus een bezoek aan de finale van de Tournee biedt een unieke ervaring voor jong en oud. De laatste dag van de Vierschanzentournee staat ook wel bekend als Epiphany Day en vindt jaarlijks plaats op Driekoningen (6 januari). Hier mag de winnaar van het toernooi dan ook de prestigieuze gouden adelaar in ontvangst nemen. Tijdens de finale worden de atleten aangemoedigd door ruim 25.000 toeschouwers uit heel de wereld. In 2017 sprong de Duitser Andreas Wellinger hier het record met een afstand van 144,5 meter.