Shortski met het gezin in Kleinwalsertal Ifen Skigebiet Hans Wiesenhofer (c) Hans Wiesenhofer - Kleinwalsertal Tourismus eGen Hans Wiesenhofer
Kleinwalsertal Ifen Skigebiet Hans Wiesenhofer (c) Hans Wiesenhofer - Kleinwalsertal Tourismus eGen Hans Wiesenhofer

De zoon des huizes was al weken aan het zagen, onder invloed van slechte vrienden, om te leren snowboarden. Ik wou er echter niet de volledige week van de jaarlijkse skireis aan opofferen. Dan maar een shortski met het gezin in het Kleinwalsertal. De bestemming moest hij zelf uitzoeken. Skigebieden uitvlooien en reizen plannen behoren nu eenmaal tot het basispakket van de snowaddicts.

“Verras me maar met een bestemming die niet te ver, gemütlich en sportief is. Bovendien moet het een skigebied zijn dat op families is gericht en ik wil iets gedaan hebben wat ik nog nooit heb gedaan’, luidde mijn briefing. “Al ooit van Oostenrijk naar Duitsland geskied, papa?”, klonk het nog geen vijftien minuten later vanachter het scherm. “In Kleinwalsertal kan dat, en het ligt op minder dan 800 kilometer van Brussel.”


Op shortski met het gezin

De volgende dag zijn we onderweg naar de Vorarlberg. De enclave Kleinwalsertal wordt gevormd door een aantal leuke dorpjes: Baad, Mittelberg, Hirschegg, Rieziern en het grotere Oberstdorf. De enige weg ernaartoe leidt niet over lange vermoeiende bochtige bergpassen, maar wel door Duitsland. Dit deel van Oostenrijk is volledig afgesloten van de rest van het bergland. Eenmaal ter plaatse vertelt een blik op de skimap ons snel dat het gebied bestaat uit zes deelskigebieden, met elk hun eigen karakter en daarmee perfect voor een shortski met het gezin.

Om onze jongste spruit te plezieren droppen we hem af bij de skischool op het skigebied Ifen (2228 m). In dit kleine skigebied liggen de ideale oefenpistes voor beginnende skiërs en snowboarders. De rest van de familie zoekt het wat sportiever en neemt de bus naar de Nebelhorn (2224 m). Dit ligt aan de andere kant van het skigebied. We starten in Oberstdorf, in Duitsland. Het zicht boven is adembenemend: aan de ene kant kijk je de vlakte in van Beieren, aan de andere kant krijg je een muur van 400 bergtoppen voorgeschoteld die de Alpen heet. Het skigebied biedt veel rode en zwarte pistes.

Shortski met het gezin © Frank Drechsel – Kleinwalsertal Tourismus

 

Van Oostenrijk naar Duitsland

Na een halve dag verkennen is het weer de bus op om de zoon op te halen. De skigebieden zijn immers niet onderling met elkaar verbonden. Aan de skischool zien we alleen lachende gezichten. Dankzij de prima Nederlandstalige instructeur is de overstap van twee latten naar een plank reeds na een halve dag goed verteerd. Maar niet getreuzeld. We zijn gekomen om van Oostenrijk naar Duitsland te walsen. Daarvoor moet je op de Kanzelwand (2058 m) en Felhorn (2038 m) zijn, het skigebied dat de grootste hap neemt uit de in totaal 125 kilometer pistes. Ook hier heerst een familiale sfeer. Er is een mooie afwisseling tussen pittige stukken en zacht golvende blauwe pistes. Zoonlief gaat voor de tweede run al mee op rood. Of dit betekent dat de condities op dit moment prima zijn of het rood eerder donkerblauw is, laat ik in het midden. Na die tweede afdaling is het vet echter van de soep bij onze nieuwe snowboarder. De Almdudler roept vanuit de hut. Ook hier gezelligheid troef en keuze in overvloed.

Shortski met het gezin, familiaal en betaalbaar

In alle zes de skigebieden is er voor ieder familielid wat wils. Kleinwalsertal is een op en top familiaal en betaalbaar skigebied. De volgende dagen proberen we de drie overgebleven gebieden uit. De Walmendinger Horn (1996 m) is voor de relaxte sneeuwgenieter. De skigebieden Heuberg Arena (1480 m) en Sôllereck-Höllwies (1500 m) zijn ideaal voor kinderen. De sportievere skiër die ook nog eens een après-ski zoekt blijft er beter weg. Maar mama, papa en de kinderen vinden er zeker wat ze zoeken tijdens een shortski met het gezin in het prachtige Kleinwalsertal.

Het Kleinwalsertal in beeld.

Tekst: Thomas de Boever