Home Lees WintersportGids 2022-2023 Ski- of snowboardleraar worden? Volg een erkende opleiding!

Ski- of snowboardleraar worden? Volg een erkende opleiding!

0
Ski- of snowboardleraar worden? Volg een erkende opleiding!

Een klaslokaal, maar dan net een tikkeltje anders. Tijdens de opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen worden de bergen je klaslokaal. Jouw diploma binnen? Dan geef jij voortaan les of training in deze prachtige omgeving. Jouw passie doorgeven aan gemotiveerde wintersporters, dat is waarvoor je het doet.

De Vlaamse Trainersschool (VTS) is onderdeel van Sport Vlaanderen. Dit is hét loket voor alles wat met Vlaamse sport te maken heeft. Het opleidingstraject van Sneeuwsport Vlaanderen is een intensieve samen- werking tussen de Vlaamse Trainersschool en de opleidingscel van Sneeuwsport Vlaanderen. Dat maakt dat jouw Sneeuwsport Vlaanderen diploma niet alleen erkend is, maar ook uitgereikt wordt door onze overheid en zo ook meetelt binnen Europa. Wist je trouwens dat Sneeuwsport Vlaanderen, in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool, de enige erkende opleiding ski- en snowboardleraar in Vlaanderen aanbiedt?


Didactisch en methodisch doordacht

De opleidingen van Sneeuwsport Vlaanderen zijn het resultaat van een reeds langlopend traject. De Vlaamse Trainersschool zorgt voor de algemene kennis en modules, waarbij de vergaarde kennis uit de gehele sportwereld wordt samengebracht. Sneeuwsport Vlaanderen toetst deze algemene gedeeltes af op de ski- en snowboardsport en creëert zo een opleiding die aan de huidige verwachtingen voldoet.

Ook écht plezant

Jaarlijks zetten zowel de Vlaamse Trainersschool als Sneeuwsport Vlaanderen hun traject op punt. Samen zoeken ze steeds naar de moderne invalshoek van het opleiden. De opleiding tot ski- of snowboardleraar is naast hard werken, ook gewoon ge-wel-dig plezant. Ja, je moét een week naar de sneeuw om jouw diploma te behalen, maar geef toe, is er één wintersportfanaat die dit erg vindt?!

Toelatingsproef

Starten doe je in elk geval met een ‘workshop toelatingsproef’. Docenten van Sneeuwsport Vlaanderen geven je eerst kort en krachtig de nodige tips en tricks en laten je zien waar ze op gaan letten tijdens jouw afdalingen. Daarna is het aan jou om de docenten te overtuigen van je technische capaciteiten.
De toelatingsproeven vinden geregeld plaats op de verschillende indoorpistes in Vlaanderen. Volg je een technische stage in het buitenland? Dan kan je in veel gevallen ook daar de toelatingsproef afleggen. Veel succes!

1. Start 2 Coach

Nieuw sinds 2022 is Start 2 Coach. Dit is module 1 van je opleidingstrajcet. Wat voorheen een puur theoretisch algemeen gedeelte was, werd omgevormd tot een mix van theorie (7 uur) en praktijk (8 uur). Deze module volg je in Vlaanderen, op een van de indoorpistes in jouw buurt.

2 & 3. Theorie en praktijk

Je Start 2 Coach-attest op zak? Dan kan je naar het buitenland! Het gaat wat tegen de logica in, maar Sneeuwsport Vlaanderen raadt aan om eerst module 3 (PRAKTIJK) te volgen en vervolgens module
2A en 2B (THEORIE). Zo toets je de theorie namelijk makkelijk aan de reeds geziene praktijk.

Voor de praktijkmodule neemt een van de partner- reisorganisatoren van Sneeuwsport Vlaanderen je graag mee naar het buitenland. Over vervoer, verblijf en skipas hoef jij je dus geen zorgen te maken, daar zorgen de partners voor. Het cursusgedeelte nemen docenten van Sneeuwsport Vlaanderen voor hun rekening.

Vervolgens resten enkel de theoriemodules nog. Sneeuwsport Vlaanderen verwacht je twee lesdagen achter de schoolbanken. De docenten, die je misschien ook al tegenkwam op de praktijk- module, lichten het theoretische aspect toe. Van lawinekunde tot materiaalkennis en didactiek. Alles komt duidelijk aan bod.

Daarna is het aan jou om alles in te studeren en de docenten te overtuigen van jouw kunnen. Hiervoor neem je deel aan schriftelijke examens.

4. Op stage

De allerlaatste stap tot jouw diploma: je mag terug de sneeuw op. In module 4 volg je eerst een kijk- en doestage van twee uur bij een gediplomeerde lesgever van Sneeuwsport Vlaanderen in een van de indoorpistes in Vlaanderen. Vervolgens bezorg je Sneeuwsport Vlaanderen jouw bevindingen in een reflectieverslag dat zij aftoetsen met je stagementor. Met de bagage die je in de eerdere modules opdeed, komt dit ongetwijfeld goed. Enkele dagen later ontvang je jouw initiatordiploma van de Vlaamse Trainersschool. Proficiat!

En daarna?

Wedden dat je verder wil?! Na jouw initiatordiploma ben je vrij om hogerop te klimmen. Voor de cursus instructeur B dien je geen toelatingsproef meer af te leggen, je kan gewoon meteen van start!

Vanaf 2023 kan je ook een trainer C-opleiding volgen. Dat is hét traject om aan de slag te gaan als trainer in een ski- of snowboardclub. In een trainerstraject ligt de nadruk op competitie, de ontwikkeling van de atleet en alles wat daarbij komt kijken. Misschien sta jij zo mee aan de basis van onze volgende Olympische wintersporters?! Klinkt dat niet als een uitdaging?