Home Nieuws Lees WintersportGids Online 2018-2019 Skiën en cultuur in Annecy

Skiën en cultuur in Annecy

0
Skiën en cultuur in Annecy
Skiën en cultuur in Annecy- Musee d'Annecy (c) Dominique Lafon

Rijdend door de Alpen besef je al snel dat dit een reis is die je niet snel zult vergeten. In de zomermaanden is het blauwe Lac de Annecy met het historische centrum aan haar oevers, omgeven door bosrijke hellingen een plaatje dat niet misstaat op een ansichtkaart, maar de winterse variant van die ansichtkaart is misschien nog wel mooier. Het dorp en haar huisjes prachtig verlicht, en een laken van sneeuw dat over het meer heen getrokken lijkt … Skiën en cultuur in Annecy gaan hand in hand.

Savoie Mont Blanc

De regio Savoie Mont Blanc bestaat uit maar liefst 18 skigebieden, goed voor meer dan 50% van het totale oppervlak aan Franse skigebieden. Dat Savoie Mont Blanc een perfecte regio is voor gezinnen met kinderen blijkt wel uit het feit dat er afgelopen seizoen meer dan 80 pistes speciaal ingericht zijn voor het sleetje rijden, waarbij je een afdaling inzet op aaneengekoppelde opgeblazen banden.
Maar ook voor durfals is er genoeg te beleven. Zelf rijden op een sneeuwschuiver met rupsbanden of een duik maken in een bevroren ijsmeer zijn slechts twee van de vele stoere activiteiten die je in het gebied kunt ondernemen. De regio staat ook garant voor heel wat wedstrijdspektakel met tal van World Cup-wedstrijden op ski-, snowboard en biathlongebied.
Ook cultuur hoef je hier gelukkig nooit ver te zoeken. Van het Rock the Pistes festival in Portes du Soleil tot het Internationaal IJssculpturenfestival in Valloire, en van het Europees Filmfestival in diezelfde stad tot het Venetiaans Carnaval in Annecy… Skiën en cultuur in Annecy zijn een prima combinatie.


Skiën en cultuur in Annecy – Le Palais de l’Isle

Skiën en cultuur in Annecy 

De geschiedenis van Annecy gaat terug tot ver voor de Middeleeuwen en er is dan ook geen betere manier om je wegwijs te laten maken in de ontwikkeling van Annecy dan door een gids. Tijdens een rondleiding door de stad, met haar balkons, bruggetjes, smalle straatjes en kanaaltjes kom je alles te weten over de prachtige oude bouwwerken. Het riviertje, de Thiou, dat door Annecy stroomt, is met een lengte van 3,5 kilometer overigens de kortste rivier van Frankrijk.

Wat absoluut niet mag ontbreken tijdens jouw culturele skitrip naar Annecy is een bezoek aan het Palais de l’Isle. Dit ‘paleis’ is gelegen op een driehoekig eilandje in de Thiou en verdeelt de rivier daarmee in twee kanalen. Het Palais de l’Isle is een van de meest gefotografeerde gebouwen in Frankrijk en wanneer je vanaf de Pont Perrière kijkt, heeft het wel wat weg van de stenen boeg van een schip. Het Palais de l’Isle heeft in het verleden onder meer dienst gedaan als residentie voor de adel, rechtszaal en gevangenis. Vandaag de dag is het Palais de l’Isle een museum waarin je de lokale geschiedenis kunt bewonderen, aangevuld met tijdelijke kunsttentoonstellingen.

Een bezoek aan de Basilique de la Visitation is ook een aanrader tijdens je verblijf in Annecy. De basiliek is gebouwd tussen de twee Wereldoorlogen. Hier kun je onder meer een bezoek brengen aan de grafkelders van Franciscus van Sales en Jeanne de Chantal, medestichters van de Orde van de Zusters van de Visitatie. Deze orde was (en is) bedoeld voor vrouwen en weduwen die zich geroepen voelden tot een religieus leven, maar die de regels in bestaande kloosterordes te streng vonden en zich buiten het klooster wilden inzetten voor armen, zieken en liefdadigheid. Voor wie nog iets dieper in de cultuur van de basiliek wil duiken, is een rondleiding aan de Carillon de la Basilique de la Visitation, met haar chromatische klokkenspel van 37 klokken zeker de moeite waard.

Liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in het Annecy Château Museum centraal gelegen in het oude stadscentrum. Een theatervoorstelling bijwonen doe je in het Bonlieu, het nationale theater van Annecy. Wanneer je op zoek bent naar een unieke creatie voor thuis sturen we je naar Art´Locc´Hall, waar je unieke stukken gemaakt door lokale kunstenaars kunt bewonderen en aankopen. Dat beeldende kunst ook een belangrijke pijler is van het DNA van Annecy bewijzen de twee filmfestivals die hier jaarlijks worden georganiseerd. Ben je niet in Annecy tijdens de festivals, dan biedt een bezoek aan het Musée du Film d´Animation een uitkomst.

Skiën en cultuur in Annecy

Skiën en cultuur in Annecy Mountains

Onder de noemer Annecy Mountains werken een aantal skigebieden in de buurt van Annecy samen. De joie de vivre die je als gast in de Annecy Mountains ervaart, zie je ook terug in de stadjes, de natuur en de cultuur. De belangrijkste skibestemmingen binnen dit samenwerkingsverband zijn La Clusaz, Le Grand-Bornand, Manigod en St. Jean de Sixt. De Annecy Mountains zijn alle een perfecte vakantiebestemming voor families en beginnende wintersporters. Er is een ruim aanbod aan eenvoudige pistes, makkelijk toegankelijke liften en gezellige en sfeervolle horeca. Maar ook gevorderde skiërs leven zich hier uit.

• Zeker in La Clusaz, met 132 kilometer aan geprepareerde pistes is er genoeg te ondernemen voor wie al beschikt over de nodige ervaring op de latten. Ook freeriders en freestylers komen aan hun trekken in La Clusaz en met de organisatie van het jaarlijkse Radikal Mountain Event trekt La Clusaz ieder jaar weer Europa’s beste freeriders. Cultureel genieten doe je in Le Hameau des Alpes, een beleefmuseum opgebouwd rond de thema’s Reblochonkaas, ambachten en buitenleven, en de ontwikkeling van het skitoerisme.

• In Le Grand-Bornand proef je vooral een rustieke en authentieke sfeer, waardoor het dorp uitermate geschikt is voor families. Le Grand-Bornand beschikt over 90 kilometer aan pistes en wanneer je iets meer uitdaging zoekt, biedt het snowpark zeker uitkomst. Vergeet niet de cabines van de lift goed te bekijken, het is hier pure kunst die aan liftkabels voorbij komt: Grandborama!

• Wanneer je op zoek bent naar rust tijdens je skitrip biedt Manigod uitkomst. Het dorp ligt aan de voet van de 2484 meter hoge L’Etale. Manigod is de ideale bestemming voor gezinnen met kleine kinderen. De pistes zijn grotendeels in de zon gelegen, dus je hoef je geen zorgen te maken dat de kroost het te snel koud krijgt.

• Als beginnend skiër zit je goed in St. Jean de Sixt. Hier tref je niet alleen heerlijk brede pistes aan, de beginnerspistes zijn ook nog eens gratis toegankelijk. Het dorp is bovendien rustig gelegen, zodat wie voor het eerst op de latten staat of al een tijdje niet meer op wintersport is geweest, zich volledig kan focussen op het onder de knie krijgen van de skisport.