Skiën in de Ardennen
Bütgenbach

Weinig mensen weten het, maar behalve langlaufen kun je ook snowboarden en skiën in de Ardennen. Er zijn pistes van 1000 meter lang, vaak gelegen in prachtige gebieden. De perfecte dichtbijtrip, dus. 

ski de fond Les Maugires_Bertrix 6De Ardennen, een wintersportregio? Jazeker. Door de grassige ondergrond van dit heuvellandschap kunnen de latten of het snowboard al ondergebonden worden als er zo’n tien centimeter sneeuw gevallen is. Perfect voor beginners die buiten in plaats van indoor willen oefenen en voor geroutineerde wintersporters een mooie gelegenheid om de slag weer te pakken te krijgen.


Skiën in de Ardennen is mogelijk in de Oostkantons, in de rest van de provincie Luik, en ook in Luxemburg en Henegouwen. Bekijk voor vertrek wel nog eens de weersverwachtingen, om te checken of er genoeg sneeuw ligt, en neem ook contact op met de toeristische dienst, zodat je zeker bent dat de piste van jouw keuze open is.

francorchamps_montdesbrumes

Skiën in de Ardennen in de Oostkantons

• Troeven

In de Oostkantons ligt het oudste en grootste natuurreservaat van België: de indrukwekkende Hoge Venen met uitgestrekte heides en naaldbossen. Hier vind je ook het allerhoogste punt van België, het Signaal van Botrange, met Baraque Michel als hét ski-, langlauf- en mountainbikegebied. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn het gerenoveerde kasteel Reinhardstein, Kamp Elsenborn, dat bij het Ardennenoffensief kon standhouden tegen de Duitse bezetter tijdens WO II, en Eupen, hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap en een architecturale parel.

• Skiën

Je kunt kiezen uit vele skipistes in de Hoge Venen. Een topper is Robertville (615 meter), aan de voet van het plateau van de Hoge Venen. Hier vind je pistes voor beginners tot gevorderden met een kabellift. Baraque Michel (674 meter), Signal de Botrange (694 meter), het Centre Nature de Botrange (650 meter), Mont Rigi (670 meter) en Elsenborn (650 meter), allemaal met sleepliften, zijn ook prima opties voor alpineski.

• Langlaufen

Ook voor langlaufski is het Botrange Natuurcentrum Hoge Venen the place to be. Er liggen in de omgeving van dit natuurcentrum routes van 2 tot 17 kilometer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

• Andere sporten

De Oostkantons is een echt mountainbikeparadijs, met een trajectennet van 680 kilometer lang met bewegwijzerde rondritten. De reusachtige woudvlakten, de riviervalleien van de Warche, de Amel en de Our en het heuvelachtige Natuurparklandschap garanderen uren fietsplezier. Ook wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen.

• Horeca

Fijn logeren doe je bijvoorbeeld in hotel Val d’Arimont, vlak bij de fietsroute RAVeL. De ideale uitvalsbasis voor een stevige fietstocht langs de voormalige spoorwegen, of voor een bezoek aan de hoogtepunten van de streek.

Chemin du Val 30, 4960 Malmedy, 080 33 07 61, www.val-arimont.be

Skiën in de Ardennen in de rest van de provincie Luik

• Troeven

Hier vind je de prachtige landschappen van Wallonië: de Hoge Venen, de Condroz, de Haspengouwse vlaktes, het Land van Herve, de Maasvallei… Dit is ook bij uitstek een wellnessstreek, met de wereldvermaarde thermen van Spa en Chaudfontaine. De stad Luik zelf biedt dan weer cultuur, shopping en gastronomie.

• Skiën

De beste alpineskigebieden in Luik zijn die van Spa-Their des Rexhons (575 meter), Francorchamps-La Gleize (550 meter) en Lierneux-Le Monty (510 meter). Deze drie pistes zijn goed bereikbaar, hebben sleepliften en liggen dicht bij de afrit van de autosnelweg ten zuiden van Maastricht en Luik.

ski de fond Les Maugires_Bertrix 2• Langlaufen

Langlaufen kun je hier op vele plekken. Bijvoorbeeld op de pistes van Spa, Stavelot en Trois-Points. Je kunt hier telkens korte, middellange en lange tochten doen.

• Andere sporten

Het golvende landschap is perfect voor deathride, hindernissenparcours, touw- en rotsklimmen en abseiling. Ook wandelen, kajakken en mountainbiking zijn hier volop mogelijk.

Horeca

Het gastronomische restaurant Le Sélys, in het Crowne Plaza hotel van Luik, kreeg een Tripadvisor Certificaat van uitmuntendheid. Het wordt geloofd om zijn culinaire kwaliteiten, schitterend kader in een historisch pand en prachtige uitzicht.

Mont Saint Martin 9-11, 4000 Luik, 04 267 68 04, www.crowneplazaliege.be

Skiën in de Ardennen in de provincie Luxemburg

• Troeven

In de ‘echte Ardennen’ vind je adembenemende natuur met uitgestrekte hoge wouden, groene valleien en visrijke rivieren. Hier tref je de iconische berg Baraque de Fraiture, een van oudsher favoriet wintersportresort. Ook het pittoreske Durbuy, bekend om zijn gastronomie, is een publiekstrekker. De hoofdstad van Luxemburg is Aarlen, een gezellige stad met een boeiend Gallo-Romeins verleden. Dit is ook de streek van de rivier de Ourthe, met tal van sportieve mogelijkheden. Een andere parel is La Roche, een mooi stadje in het dal van de Ourthe, en met ruïnes van een middeleeuwse burcht.

• Skiën

Rond de hoogste toppen van de Baraque de Fraiture (652 meter), in de gemeente Vielsalm, kun je prima skiën en snowboarden. Door de hoogte is dit een van de meest sneeuwzekere gebieden van België. Ook de piste van Gouvy (500 meter) is een goede optie.

• Langlaufen

Ook langlaufen behoort tot de mogelijkheden op de Baraque de Fraiture. Andere populaire pistes zijn: Foyans, Chiny, Vecmont, Hurtebise en Ballet. Hier vind je telkens korte, middellange en lange tochten.

• Andere sporten

Wandelen, paardrijden, fietsen en mountainbiken zijn in deze streek de moeite meer dan waard. Vooral de natuurreservaat van Grendel met zijn mooie moerassen en rijke flora dient hier perfect voor.

• Horeca

De kers op de taart van deze streek is de gastronomie, met verse streekproducten, en die traditionele met modern gerechten combineert. De provincie Luxemburg heeft dan ook geen gebrek aan gastronomische adresjes.

Meer info: www.luxembourg-belge.be > rubriek eten.

Skiën in de provincie Henegouwen

• Troeven

In deze groene en agrarische provincie vind je heel wat natuurerfgoed. Zo zijn er drie natuurparken met prachtige bossen, valleien, parken en tuinen: het Natuurpark van het Heuvelland, het Natuurpark van de Hauts-Pays en het Natuurpark van de Scheldevlaktes. Al even indrukwekkend zijn de meren van Eau d’Heure, een natuurgebied met de grootste meren van België. De steden Bergen, Doornik en Aat hebben dan weer mooie historische stadskernen met veel kunstpareltjes. Een bezoek aan de hangende tuinen en het Belfort van Thuin mag evenmin ontbreken.

• Skiën

Hier worden twee skipistes aangeraden, beide in Chimay: de piste van Escaillière (365 meter) en die van Riezes (310 meter), allebei met een sympathieke kleinschalige ambiance. Een andere mogelijkheid, bijvoorbeeld op regenachtige dagen, is indoor skiën in Ice Mountain in Komen, met twee pistes met echte sneeuw en sleepliften op een oppervlakte van 9000 vierkante meter. Dankzij een proces waarbij water wordt verneveld en razendsnel gekoeld, is de kwaliteit van de sneeuw heel goed, en ligt er altijd een laag van 40 à 60 centimeter dik. Je kunt hier groeps- en privélessen volgen.

• Langlaufen

Op bovengenoemde skipistes kun je ook prima langlaufen.

• Andere sporten

In de mooie natuurparken van Henegouwen is het heerlijk wandelen en fietsen, vooral het gebied rond de meren van Eau d’Heure is een aanrader. In Ice Mountain kun je behalve skiën ook muurklimmen en paintballen.

• Horeca

Restaurant L’Eveil des Sens wordt als een van de beste van Henegouwen beschouwd. Chef Laury Zioui, bekroond met een Michelinster, kookt volgens de Franse gastronomische normen met een uitgesproken accent op kruiden. Gastvrouw Nadia Zioui en sommelier François Vandecateele laten je genieten van 900 referenties op de wijnkaart.

Rue de la Station 105, 6110 Montigny-le-Tilleul, 071 31 96 92, www.l-eveildessens.be

(kader)

Huren & kopen

Op de grotere en populaire pistes, zoals Baraque de Fraiture en Robertville, kun je skimateriaal ter plaatse huren of kopen. Op kleinere pistes is dit soms niet het geval. Check dit voor je vertrekt!

(kader)

Meer info over skiën in de Ardennen: 

• Wallonië-Brussel Toerisme, www.belgie-toerisme.be, info@belgie-toerisme.be

• Over skimogelijkheden: www.ardenne-ski.be/NL/ski.htm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst: Sarina Wijnen

728x90 ISPO 1