Home Nieuws Lees WintersportGids Online 2018-2019 Skiën in Winterberg en Willingen

Skiën in Winterberg en Willingen

0
Skiën in Winterberg en Willingen

Wie nog niet of niet recent is gaan skiën in Winterberg en Willingen zal zijn ogen open trekken tijdens een eerstvolgende bezoek. Zo ook ondergetekende. Op zoek naar een vlot bereikbare dichtbijbestemming opperde de wederhelft Wintersport-Arena Sauerland, de grootste skiregio ten noorden van de Alpen. 3,5 uur later staan we met onze voeten in de sneeuw.

Skiën in Winterberg en Willingen

Het is vrijdagavond en enkele pistes zijn nog een paar uur verlicht. Zullen we nog even? Uiteraard! Na uren achter ons bureau en die paar uur in de auto maken de bewegingen in de sneeuw onze spieren weer los en de frisse winterlucht en koele bries onze hoofden helder. Geen betere manier om de dag af te sluiten dan met slalommen en carven. Het voordeel van een shortski is dat je geen week verlof hoeft te nemen maar gewoon lekker een weekendje kunt genieten van fresh powder 4 a weekend. Benieuwd naar onze tips voor een geslaagde shortski?


Dichtbij genieten (c) Wintersport-Arena Sauerland

Grootste skiregio ten noorden van de Alpen

Dat we ons ook de komende dagen goed zullen vermaken, staat vast. Met de Wintersport-Arena Card kunnen we ons in acht skigebieden uitleven, elk heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht. Pendelend van het ene naar het andere skigebied vallen er 97 afdalingen te ontdekken met een totale lengte van 63 kilometer. Onze skipas is vanaf afstand uitleesbaar, waardoor we snel door de controles passeren. Met z’n zessen naast elkaar zoeven we naar boven. Links en rechts van de pistes staan sneeuwmachines, die de afgelopen nacht weer flink hebben gedraaid.

Na wat makkelijke en familievriendelijke hellingen – waar dit gebied toch bekend om is – besluiten we de steilere pistes op te zoeken. Met 190 meter hoogteverschil is de oostkant van de Winterbergse berg Kappe de steilste ten noorden van de Alpen. Een 300 meter lange, ravenzwarte afdaling (65% verval) is de Schanzenberg, direct naast de St.-Georg-schans. Kort, maar hevig blijkt het gebiedje Nordenau (waar je met dezelfde skipas terechtkan) en ook de Hesselbachergletsjer in Bad Laasphe stelt ons kunnen op de proef. Het moge duidelijk zijn: de Wintersport-Arena Sauerland heeft naast gemoedelijke hellingen ook een flink aantal uitdagende pistes. Geprepareerd of aan de natuur overgelaten.

Skiën in Winterberg en Willingen (c) Wintersport-Arena Sauerland

Sneeuwzeker van december tot half maart

Alleen op sneeuw van boven, vertrouwen de liftexploitanten hier allang niet meer. Te onzeker, kwalitatief niet altijd op hetzelfde hoge niveau, en vaak niet lang houdbaar. Dan heb je meer aan efficiënt sneeuwmanagement. De experts van de Wintersport-Arena Sauerland kennen de hoge eisen die de moderne wintersporters aan de pistes stellen en hebben de sneeuwproductie tegenwoordig stevig en op een verantwoorde manier onder controle.
De sneeuwkanonnen zijn computergestuurde hightech apparaten, die uiterst efficiënt werken en met de omstandigheden die de natuur biedt het beste weten te produceren. Daarbij speelt ook de wind een rol. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de duur gemaakte sneeuw zomaar het bos in waait. Wie gaat skiën in Winterberg en Willingen kan tegenwoordig rekenen op 130 liftinstallaties en 650 sneeuwmachines, die in de hele regio gezamenlijk een oppervlakte van 150 voetbalvelden besneeuwen. De kunst is om de sneeuw gelijkmatig op de pistes te krijgen. Daarvoor werken sneeuwmeester en bestuurders van de complete vloot aan pistenbully’s nauw samen.

Meer dan alleen skiën in Winterberg en Willingen

Ook al staan we graag op de latten, we kunnen er niet omheen dat er je hier veel meer kan dan skiën in Winterberg en Willingen. Met name langlaufen en winterwandelen zijn twee activiteiten waar je zeker van moet proeven. Het gebied herbergt 500 kilometer aan sneeuwzekere kwaliteitsloipen. Het zijn veelzijdige en zorgvuldig uitgezette trajecten van een uiteenlopende moeilijkheidsgraad, die allemaal van een uniforme bewegwijzering zijn voorzien.
Een totaaloverzicht van alle loipes vind je op www.nordicsport-arena.de. Een toptip is de uitdagende Rothaarloipe, een traject van 54 kilometer over de kam van het Rothaargebergte. Wij leggen er een stukje van af, van Jagdhaus naar Kühhude (17,4 km in totaal). Hier genieten we van de rustgevende stilte, sprookjesachtige wouden, witte weiden en ongerepte winterlandschappen.
Winter- en sneeuwschoenwandelaars kunnen bij de kantoren van de dienst toerisme een wandelkaart ophalen. Premium wandelwegen zijn bewegwijzerd met blauwe bordjes waar een witte wandelaar op staat.

Tricks en kicks

In de namiddag trekken we naar de Olympische bobbaan in Winterberg, een van de snelste van Europa. Een must voor adrenalinejunkies! Wie het minder op zulke kicks heeft begrepen kan terecht op 38 rodelbanen (10 daarvan hebben een lift). Vrolijk gelach schalt hier door de winterse lucht. Sleetje rijden of snowtuben, is gewoon keiplezant. En niet alleen voor de kleintjes!

Voor snowboarders en freeskiërs tot slot zijn er verschillende funparks. In Snow-World Züschen, lag zelfs ooit een oude auto als springschans in de sneeuw begraven als springschans. Kleine kinderen mee? Spring dan binnen in de Stylefisch-snowboardschool in Winterberg, Willingen of Neuastenberg. Hier kunnen kinderen vanaf drie jaar in het Burton Learn-to-Ride Center terecht.

Luxe vervoer (c) Wintersport-Arena Sauerland

Wereldprimeur in Willingen

Wie snel meters wil maken, kijkt uit naar de opening van de fonkelnieuwe achtpersoonsstoeltjeslift ‘K1’ dit najaar, op de Köhlerlagen in Willingen. Een sluitstuk met een prijskaartje van 10 miljoen euro bovenop de 110 miljoen die de Wintersport-Arena Sauerland de afgelopen jaren investeerde in de kwaliteitsverbetering van het directe wintersportaanbod, piste-uitbreidingen, tunnels, handige verbindingen, etc. De K1 (capaciteit: tot 3000 mensen per uur) is de eerste achtpersoonslift van dit type in de wereld en voorzien van alle nieuwe snufjes, zoals een overkapping en uiteraard stoelverwarming. De Köhlerlagenpiste wordt er dankzij de hypermoderne lift ook een pak langer op: meer dan 1600 meter!