skiën op de mont ventoux
De kindertuin op de Mont Ventoux

Wielerliefhebbers kijken ieder jaar weer uit naar de beklimming van de Mont Ventoux in de Tour de France. Het laatste Belgische succes dateert uit 2016, op ´le Quatorze Juillet´, toen Thomas de Gendt als eerste finishte, op 2 seconde voor zijn landgenoot Serge Pauwels. Het zijn echter niet enkel wielerliefhebbers die kunnen genieten op deze berg want in de wintermaanden kun je heerlijk skiën op de Mont Ventoux, één van de bekendste bergen in Frankrijk.

Skiën op de Mont Ventoux

De Mont Ventoux is de hoogste berg van de Provence en de top ligt op 1912 meter boven zeeniveau. Doordat de top boven de boomgrens ligt, staat deze reus onder meer bekend om het maanachtige landschap. Wanneer de Provence bedekt is onder een witte deken van sneeuw kun je skiën op de Mont Ventoux om nog geen twee uur later aan de Middellandse zee te genieten van een heerlijk glas wijn op een terrasje in Marseille. Wanneer je met de auto naar de Mont Ventoux afreist zul je tol moeten betalen. Lees ook eens ons artikel over tolwegen en snelwegvignetten onderweg naar de Alpen.


De zuidkant

Op 1440 meter hoogte ligt het zuidstation van de Mont Ventoux en het skigebied bevindt zich tussen de 1440 en 1650 meter. Het indrukwekkende landschap is decor voor tal van sneeuwactiviteiten, want niet enkel skiërs maar zeker ook als langlaufer kom je hier aan je trekken. In totaal staan er zo´n zeven kilometer aan geprepareerde piste tot je beschikking en 30 kilometer aan loipes. Maar ook wanneer je geen ervaring hebt op de latten kun je genoeg doen op de Mont Ventoux. Een afdaling op een rodelslee staat garant voor plezier voor jong en oud. Wil je liever rustig genieten van het prachtige uitzicht biedt een sneeuwschoenwandeling uitkomst.

De noordkant

Op de noordhelling ligt Mont Serein, één van de oudste skigebieden van Frankrijk. De eerste wintersportactiviteiten dateren uit de jaren dertig van de 20e eeuw. Op 1350 meter hoogte wachten ongeveer 12 kilometer aan geprepareerde pistes op je met negen skiliften. Ook is er een langlaufloipe van zeven kilometer en een acht kilometer lange route voor sneeuwschoenwandelaars. Voor kinderen tot 12 jaar is er een speciale kindertuin, waar de jongsten hun eerste wintersportervaringen kunnen opdoen in een veilige omgeving. Het is hier natuurlijk ook mogelijk om materialen te huren, dus mocht je tijdens een bezoek aan de Provence ineens de dringende behoefte krijgen om op de sneeuw te staan, hoef je je geen zorgen te maken.