Home Nieuws Sneeuw in de ruimte

Sneeuw in de ruimte

0
Sneeuw in de ruimte
Pluto 3 CREDIT Lunar & Planetary Instuitute

Is er eigenlijk sneeuw in de ruimte? Geen onbelangrijke vraag voor de wintersporter. Aangezien Donald Trump heeft aangegeven dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, wordt het misschien nog wel veel sneller noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere planeten waar wij kunnen leven… en skiën.

Een kenmerk van ons, als mens, is dat we continu willen blijven leren en ontdekken, onze grenzen willen verleggen. De afgelopen jaren hebben we natuurlijk al enorm veel geleerd over wat er zich buiten onze planeet afspeelt. Zo hebben we een ruimteschip laten landen op een komeet, de bergpartijen op Pluto weten te fotograferen en tal van planeten ontdekt in verre zonnestelsels die veel overeenkomsten vertonen met onze aarde. Maar sneeuw in de ruimte?


Even realistisch

Richard Branson (oprichter van de Virgin Group) kijkt natuurlijk al een tijdje naar de mogelijkheden om toeristische ruimtereizen aan te bieden. Inmiddels hebben zowel NASA als Elon Musk (de man achter onder andere Paypal, SpaceX en Tesla) plannen aangekondigd om in het komende decennium de eerste bewoonde kolonie op Mars te realiseren.

Retourtje wintersportvakantie

Als wintersporters zijn wij natuurlijk ontzettend benieuwd naar de mogelijkheden om te genieten van sneeuw in de ruimte. Kunnen we skiën op Mars of moeten we voor onze jaarlijkse wintersportvakantie een retourvlucht naar de aarde boeken? En hebben we op een planeet met een zwaartekracht die 0,38 keer de zwaartekracht op aarde bedraagt überhaupt skiliften nodig of kunnen we simpelweg de piste naar boven springen?

Sneeuw in de ruimte

Patrick Thorne, bekend auteur op het gebied van wintersport, heeft een aantal maanden onderzoek gedaan naar de terreineigenschappen van diverse planeten, op basis van foto’s die ruimtesondes gemaakt hebben van de maan, de planeten en ons zonnestelsel. Uit dit onderzoek blijkt dat de bergkammen, heuvels en ‘halfpipes’ in de ruimte vele malen groter en hoger zijn dan hetgeen op de aarde ter beschikking is. Ook ontdekte hij dat sneeuw in de ruimte in vele kleuren aanwezig is. Dit komt dan op zijn beurt door het verschil in chemische stoffen. Er is zelfs een maan ontdekt waar het, volgens wetenschappers, al miljoenen jaren sneeuwt. De poeder die op deze maan valt, is echter heel fijn. Dit maakt op zijn beurt dat het tienduizend jaren duurt voordat er een meter sneeuw ligt.

De pistes van de toekomst? ©-NASA

Uitdaging in het kwadraat

De grootste ‘vertical drop’ die tot op dit moment ontdekt is, bevindt zich op Mars. Olympus Mons is een uitgedoofde vulkaan en heeft een hoogte van circa 25 000 meter. Deze berg is daarmee bijna drie maal zo hoog als de Mount Everest. De oppervlakte van Olympus Mons is trouwens groter dan heel Frankrijk en men vermoedt dat de top ooit besneeuwd is geweest.

Voel jij je helemaal thuis op de Hahnekamm? Dan ben je iets langer onderweg, maar daar krijg je ook heel wat voor terug. Op Lapetus, de op drie na grootste maan van Saturnus, vind je de Turgiskrater. Deze krater heeft een diameter van 580 kilometer en het hoogteverschil vanaf de kraterrand tot het diepste inslagpunt is 15 kilometer. Het is trouwens nagenoeg zeker dat Lapetus een ijsmaan is, dus zorg voor thermokleding onder je ruimteskipak. Alle skipistes in de ruimte hebben wij voor je op een rijtje gezet.