Home Nieuws Sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs

Sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs

0
Sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs
pexels-photo-30313

Adrenalinekicks in de sneeuw: 5 toffe sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs

Met de hele familie of een groep vrienden op wintersport, maar ben je niet echt een skiër of snowboarder? Of wil je gewoon een keer iets anders proberen? Goed nieuws: in de meeste wintersportgebieden zijn er ook heel wat sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs!

Elke dag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat op de latten of een snowboard staan, is – zelfs al hou je echt van wintersport – niet iedereen gegeven. Wintersportgebieden spelen hier handig op in door verschillende sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs aan te bieden. Onze vijf favorieten.


Sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs


IJsklimmen

Vergelijkbaar, maar toch heel anders en zelfs toegankelijker dan muurklimmen, aangezien je vooral grote spieren gebruikt (en dus geen pijn krijgt in je vingers). Je moet ook met heel andere uitdagingen en gevaren rekening houden. Een ijsklimexpeditie duurt meestal een hele dag en doe je in kleine groep onder begeleiding van een ervaren instructeur. Qua uitrusting krijg je een helm, stijgijzers, klimgordel en twee ijsbijlen mee. Voor de warme, waterbestendige kleding en de lunch moet je doorgaans zelf zorgen (vergeet je handschoenen niet!)

Hoe? De vooruitstekende punten van je stijgijzers duw je bij elke stap in de ijswand. De bijlen zwier je met een zwaar vanuit je schouders achtereenvolgens het ijs in. Vervolgens zet je je met je benen af. Deze techniek lijkt simpel, maar valt in de praktijk beste tegen, weten we uit eigen ervaring.

Waar? Relatief dichtbij in de Scandinavische landen, alsook in de Alpen en Dolomieten, in gletsjergebieden en op bevroren watervallen. Als het heel koud is, kan het zelfs in eigen land, bijvoorbeeld in Chanxhe.

null

IJsklimmen © Gipfelsturm

Airboarden

Airboarden is één van de sneeuwactiviteiten voor niet-skiërs die zowel plezant is voor het gezin als voor stoere mannen en vrouwen. Het airboard bestaat in de ‘soft’ versie, voor de hele familie, en in een ‘hardcore’ variant waarin sporters tegen 100 kilometer per uur naar beneden razen. Als alternatief voor de hele familie houden we het dit keer bij het eerste en kiezen voor het klassieke luchtkussen om ons een middag ‘anders’ op de piste te amuseren. De onderkant is voorzien van drie verstevigde stroken en kan dus tegen een stootje. Voor de poederliefhebbers is er ook een freerideversie met een wat bredere neus voor extra glijvermogen in een dik pak sneeuw.

Hoe? Rust met je bovenlichaam op het airboard en hou jezelf aan de twee handvaten vast. Vervolgens laat je jezelf naar beneden glijden. Sturen doe je door je lichaamsgewicht te verplaatsen. Om te remmen, draai je het board in een hoek van 90 graden. Snel geleerd, snel gedaan!

Waar? In tal van populaire skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Airboarden © Stoos

Airboarden © Stoos

Snowbiken

Niet te verwarren met fatbiken, wat echt fietsen in de sneeuw is, op een bike met vette banden. Een snowbike daarentegen lijkt op een mountainbike, met een stuur en een zacht zadel. Alleen zijn er op de plek waar de wielen normaal zitten kleine ski’s bevestigd. Moeilijk is snowbiken niet. Je hebt wel wat evenwichtsgevoel nodig, maar binnen enkele minuten heb je de basis al onder de knie. Gevorderden maken er een sport van om snel naar beneden te zoeven en onderweg hobbels en hindernissen mee te nemen. Op een snowbike kan je ook spectaculaire sprongen maken.

Hoe? Aan je voeten heb je comfortabele skischoenen met korte ski’s. Trappen hoeft niet, want dankzij de ski’s aan je botten en aan de snowbike zelf glij je gewoon naar beneden. Je hoeft alleen te sturen en op tijd te remmen. Sneeuwfun gegarandeerd! Met een snowbike kan je ook de skilift op.

Waar? Vooral in Oostenrijk en Zwitserland populair, maar ook in de andere Alpenlanden en Dolomieten een opkomende sport.

Snowbiken © Salzburgerland Tourismus

Snakeglisse

Op familievakantie, met vrienden weg, een vrijgezellenweekend? Altijd wel een excuus om met een groepje als een slang de helling af te zoeven en je tussen de bomen door naar beneden te manoeuvreren. Spannend? Niet echt. Maar plezier verzekerd en leuk om gewoon een keertje tussendoor te doen. Wie vooraan zit, heeft het makkelijk en moet alleen de richting en het tempo aangeven. De persoon achteraan is – zeker in een lange sneeuwslang – de pineut.

Hoe? Je neemt plaats in een treintje van aan elkaar gekoppelde sleetjes met opstaande handvaten aan de zijkant waar je je aan kan vasthouden. Als een slang baan je je in groep een weg naar beneden, zo snel of traag als je wil. De kunst is: blijven zitten.

Waar? In nagenoeg alle familieskigebieden.

 
nullSnakeglisse © Savoie Mont Blanc Tourisme

Sneeuwschoenwandelen

De meeste skigebieden beschikken over een uitgebreid winterwandelnetwerk om – met een gids of langs gemarkeerde routes – de witte natuur in te trekken. Een ideale manier om je longen met zuivere lucht te vullen en aan je conditie te werken. Een sneeuwschoenwandeling, ook rakettentocht genoemd, is namelijk zwaarder dan je denkt. Al je inspanningen worden ruimschoots beloond, doordat je op plaatsen komt waar nagenoeg niemand is geweest en 100% van de stilte en de natuur geniet. Op sneeuwschoenen kan je ook fantastische huttentochten maken.

Hoe? Eigenlijk wandel je gewoon, maar dan met sneeuwschoenen oftewel sneeuwraketten onder je voeten. Deze hebben onderop pinnen voor een goede grip, en een groot oppervlak, waardoor je niet wegzakt in de poeder. Voorkennis heb je niet nodig, maar een goede basisconditie is vereist.

Waar? In nagenoeg elk skigebied in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Oost-Europa, Scandinavië en als er veel sneeuw ligt kan je oefenen in eigen land.

Schneeschuhwandern – Silvretta-Bielerhoehe
(c)Montafon Tourismus – Andreas Haller