© Karen VL Photography

Dat snowboarden te cool is, hoef je kinderen niet te vertellen. Zelfs op school en zelfs zonder sneeuw! Daarom kunnen turnleerkrachten voor het vierde jaar op rij gebruikmaken van het pakket Snow to School, een initiatie snowboarden voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Childeric Bogaert, jeugdtrainer en recreatiemanager snowboarden bij Sneeuwsport Vlaanderen, en medecoördinator Giete Philips leggen uit welk avontuur kinderen te wachten staat.

Wat is Snow to School eigenlijk en vanwaar komt dit initiatief?

Childeric Bogaert: “Het concept bestond eigenlijk al. Snowboardmerk Burton biedt al enkele jaren iets gelijkaardigs aan. Vooral in Amerika is het programma razend populair. Wat wij hebben gedaan, is de vertaling naar het Vlaams onderwijssysteem. Zo hebben we ervoor gezorgd dat de lessenreeks aansluit op de ontwikkelingsdoelen en eindtermen van het eerste en tweede leerjaar én dat leerkrachten een kant-en-klaar pakket ontvangen om mee te werken. Het enige wat ze daarvoor moeten doen, is ruimte in de turnzaal voorzien en de tas uitpakken.”

Wat houdt de lessenreeks precies in?

Giete Philips: “We hebben Snow to School opgedeeld in drie missies. Missie één is een all-in-one pakket met vier volwaardige en volledig uitgewerkte lessen, inclusief alle bijhorend materiaal, zoals Spooners, Riglet- en Throwbackboards, grab mats en een inspiratiebundel. Elke les draait om een bepaald snowboardthema en bevat oefeningen die focussen op competenties zoals evenwicht, oog-handcoördinatie, springen, draaien, etc. Het eerste deel is vooral bedoeld om de basisvaardigheden van het snowboarden onder de knie te krijgen.”

Zijn kinderen daarna klaar voor de sneeuw?

Giete Philips: “Missie twee en drie zijn vrijblijvend, maar spelen zich inderdaad af in de sneeuw. In België beschikken we gelukkig over enkele fantastische indoorpistes. Hier kunnen de kinderen voor missie twee op een woensdagnamiddag terecht. Voor een kleine prijs (ongeveer € 15/leerling) krijgen ze twee uur toegang tot de piste: een uur onder begeleiding van een gediplomeerde snowboardleraar en een uur om vrij te snowboarden met hun eigen leerkracht. Tijdens missie drie zetten de leerlingen hun snowboardavontuur nog eens vier woensdagnamiddagen verder.”

Wat is het doel van Snow to School?

Childeric Bogaert: “Kinderen op een leuke en speelse manier doen kennismaken met een coole sport als snowboarden. En scholen een tof, laagdrempelig, innovatief en educatief alternatief bieden voor de lessen lichamelijke opvoeding. De lessen zijn uiteraard een ideale basis om vaker te snowboarden, door te stromen naar een snowboardclub, of om op wintersportvakantie te gaan met het gezin. Het ijs is zeg maar al gebroken. Missie twee en drie zijn ook een leuk en zeer betaalbaar alternatief voor een skireis, een ‘sneeuwvakantie in eigen land’. Niet verkeerd, gezien de stijgende prijzen…”

Waarom spreekt Snow to School kinderen zo aan?

Giete Philips: “Snowboarden is een nichesport, maar wel heel cool. Als kinderen de turnzaal binnenkomen en dat materiaal zien, zijn ze meteen enthousiast. We hebben er ook voor gezorgd dat het lesmateriaal aanspreekt. Zo werkten we voor de visuals samen met de Antwerpse kunstenaar Jango Jim (ook bekend van zijn werk voor Vice, Converse, Dr Martens, Kipling, Uniqlo Antwerpen, Humo,…). Verder krijgen kinderen nog een Snow to School-mapje waarin ze na elke volbrachte missie een leuke sticker kunnen kleven om hun ‘snowboard- diploma’ te vervolledigen.”

Verandert er dit jaar iets aan het concept?

Childeric Bogaert: “Heel goed nieuws is dat we dit jaar meer pakketten ter beschikking gaan hebben én dat scholen ze gratis kunnen lenen! Behalve de negen pakketten die we zelf al hadden aangekocht, heeft Sport Vlaanderen er namelijk ook tien gekocht. Deze zullen beschikbaar zijn in de verschillende uitleendiensten van Sport Vlaanderen. Moev speelt een grote rol in de promotie van dit project en het contact met leerkrachten. Zij helpen scholen met de uitwerking van hun bewegings- en sportbeleid en Snow to School sluit daar perfect op aan. De voorbije drie jaar kregen we meer dan 180 aanvragen van scholen binnen. Spreekt voor zich dat we dat met negen pakketten niet konden bolwerken. Toch wisten we al 80 scholen te bereiken. Met tien extra pakketten hopen we dat aantal snel te verdubbelen.”

Ben je een enthousiaste leerkracht in het eerste of tweede jaar van de lagere school en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging voor in de turnzaal? Neem dan vooral contact met ons op via snowtoschool@sneeuwsport.vlaanderen en vraag een Snow to School-pakket aan! Ben je een enthousiaste ouder? Wijs je school op dit initiatief of laat hen dit artikel zien!

Missie geslaagd!

Hier enkele reactie van een leerkracht, verschillende jonge deelnemertjes en hun ouders.

“Toen ik hoorde van Snow to School was ik direct enthousiast! Ook omdat sommige kinderen er anders nooit mee in aanraking zouden komen. Er was veel variatie, leuk materiaal en de lessen waren zeer duidelijk uitgeschreven. Niet enkel de motorische vaardigheden werden getriggerd, ook de woordenschat, met ‘vakjargon’ zoals nose, tail, grab… Moest ik nog iets mogen aanpassen, dan zou ik voor de lessen op school nog een oefensnowboard toevoegen waarin je al echt vastzit met je voeten.

Of we het opnieuw zouden doen? Absoluut! En moest er voor de oudere kinderen ook iets uitgewerkt worden – of een missie 4 in de bergen – dan zou dat ook zeer welkom zijn. Wanneer ik in de vakantieperiode filmpjes en foto’s doorkrijg van kinderen die zijn gaan snowboarden, dat maakt me helemaal gelukkig. Missie geslaagd!” – Marieke, leerkracht SJC Pontstraat Aalst

“We hebben allemaal oefeningen gedaan. Bij eentje moesten we gooien met een dobbelsteen en met onze voeten op een snowboard staan. Wie het laatste was, moest een toertje lopen. Er was ook een oefening met een bankje, een hoepel, draaien op zo van die blok-jes, en een waar je op een snowboard moest balanceren en iemand je moest trekken tot aan de overkant. Ik vond het echt kei, keileuk, dus ik ga zeker meedoen aan missie 2.” – Nino (8 jaar)

“Ik vond de draai en de sprongen een beetje moeilijk, maar het was echt superleuk.” – Leon (8 jaar)

“Zo’n tof initiatief. Er was ook duidelijk over nagedacht, met leuk materiaal een heel tof vormgegeven brochure… Ook fijn hoe de kinderen thuis de oefeningen bleven nadoen.” – Stéphanie, de mama van Leon

“Ik vond het heel leuk dat we via de school konden leren snowboarden. Mijn broer is vijf jaar ouder en kon al snowboarden. Hij was jaloers dat ik op de indoorpiste mocht en hij niet. Ik kon al skiën, maar met beide voeten vastzitten op een plank is toch nog iets helemaal anders. Daarna heb ik in Oostenrijk ook nog snowboardlessen genomen. Na veel vallen en opstaan had ik de eerste dag veel pijn aan mijn billen. Maar op het einde van de vakantie viel ik veel minder en was het superleuk om de bergen af te glijden! – Noé, 8 jaar

“Missie 1, op school, was meteen een schot in de roos. Noé vertelde thuis vol enthousiasme over de leuke activiteiten in de sportzaal. Missie 2 en 3 zouden doorgaan in Antwerpen op woensdagnamiddag, een eindje rijden vanuit Aalst. Dat was even puzzelen, maar we wilden haar zeker de kans geven. De lage prijs was ook mooi meegenomen. Later in Oosten- rijk heeft ze het beginnersgroepje mogen overslaan en mocht ze meteen de piste op. Zo fier op mijn dochter dat ze behalve skiën nu ook snowboarden onder de knie heeft!” – Nele, de mama van Noé

“Toen onze dochter Margaux in het 2de leerjaar zat, kregen we via SJC Pontstraat Aalst en Sneeuwsport Vlaanderen de kans om in te schrijven voor een projectje. Niet zomaar een project, ze konden leren snowboarden. Hoe leuk is dat! De eerste lesjes gebeurden tijdens de turnlessen. Wie dan verder wou opbouwen, kreeg de kans om indoor snowboardlessen te volgen in Wilrijk. Na een les of twee zagen we haar al vlotjes naar beneden komen. Margaux heeft de smaak te pakken. Telkens wintersport wordt vernoemd en ik als mama zeg dat we niet kunnen skiën, dan zegt ze: ‘Mama, ik kan wel snowboarden!’ En zo is dat.” – Veronik, de mama van Margaux

“Wij waren heel enthousiast na Snow to School. Ons zoontje Mathis was pas 6 jaar, maar had nadien een fijne week in de Alpen op zijn snowboard. Wij zelf zijn skiërs, dus konden hem weinig tips geven, maar hij leerde in die enkele lessen op school en daarna in Aspen veilig genoeg snowboarden om de blauwe pistes af te komen.” – Greet, de mama van Mathis, 6 jaar