Shortski tips, tips skiweekend
Shortski's zijn helemaal in. Even een paar dagen van sneeuw genieten. Wintersportgids geeft je de ultieme tips voor een geslaagd skiweekend of shortski..

Weinig tijd? Reeds te veel vakantie genomen? Shortski’s zijn echt helemaal in. Een paar dagen of een skiweekend helemaal keihard op wintersport is ideaal voor zowel de absolute wintersportfreak als de budgetbewuste nieuweling die van de sneeuw wilt proeven. Er zijn nog redenen te bedenken voor het succes van een shortski. Je wilt misschien meer afwisseling, liever dan een hele week in hetzelfde skigebied annex hotel. Korte maar krachtige uitstapjes zijn hip en breken de sleur van alledag. Een aantal shortski tips voor jouw geslaagde trip lees je dan ook in dit artikel.

Tips skiweekend

De meeste shortski’s vertrekken op donderdagavond. Vrijdagochtend ben je ter plaatse en op de sneeuw om vervolgens zondagavond opnieuw huiswaarts te reizen (en maandag doodvermoeid maar met een hoofd veel avonturen op kantoor te zitten suffen). Dat is handig, je hoeft immers slechts een dag vakantie te nemen, maar vaak ook wel erg druk. Niet enkel de reis erheen, weekends zijn in de meeste skigebieden drukker dan weekdagen. Bekijk even of je niet gewoon in week kunt reizen. Vermijd in dat kader ook de schoolvakanties van de grote skilanden en/of regio’s. Januari of maart zijn in dat opzicht de meest aangewezen maanden.

Shortski tips

Eenmaal ter plaatse heb je natuurlijk geen tijd te verliezen. Probeer skipas en eventueel huurmateriaal reeds vooraf te boeken. Aankomen, spullen oppikken en zo de piste op. Scroll snel verder voor onze shortski tips rondom het vervoer want met deze tips haal jij het meeste uit jouw skiweekend.

Engelberg
Engelberg
Kies je bestemming

Het mag duidelijk zijn dat vooral dichtbij bestemmingen of bestemmingen in de buurt van een luchthaven het goed doen. Oostenrijk is vaak een goed idee voor een shortski: het is goed bereikbaar en even het beest uitlaten kan ook deugd doen. Bij sneeuwval zijn de Vogezen of Winterberg een prima alternatief. Kijk ook eens naar het Zwitserse Engelberg of Andermatt, niet heel erg ver weg en vlot bereikbaar. Je hebt overigens niet noodzakelijk behoefte aan een heel erg groot skigebied. Zoek een mooi aaneengesloten gebied waarbij je zo weinig mogelijk verplaatsingen met bijvoorbeeld de skibus hoeft te doen.

Over land…

Verschillende reisorganisaties bieden complete shortski-vakanties met bus aan. Bus en eigen auto zijn veruit de meest gebruikte vervoersmiddelen.

Maar, bekijk ook eens het aanbod aan treinen. Wat dacht je van de trein? De trein is comfortabel, relatief goedkoop en snel. De meeste treinritten richting Alpen vertrekken ’s avonds. Zo reis en slaap je de nacht door om tijdens je skiweekend ’s morgens fris en monter meteen de pistes te gaan verkennen. Met Treski reis je elke vrijdag van december tot maart zo de Oostenrijkse bergen in, naar Kufstein, Kitbühel, Fieberbrunn of het Ötztal. De Thalys-sneeuw brengt je aan 320 kilometer per uur naar de Franse Alpen. Neem je de trein tot Bourg Saint Maurice, dan stap je zo het skigebied van Les Arcs binnen. De Eurocity-trein brengt je dan weer dagelijks naar verschillende plaatsen in Zwitserland. Vervolgens neemt het bijzonder stipte en uitgebreide spoornetwerk in Zwitserland het over om je doorheen een droomlandschap naar je plaats van bestemming te krijgen.

…of door de lucht?

Waarom zou je niet met het vliegtuig naar de sneeuw vertrekken? Een vlucht naar Geneve, huurauto op de luchthaven (vooraf boeken!) en een paar uur later sta je in bijvoorbeeld Flaine, Les Contamines of Chamonix. Vanuit Eindhoven vlieg je snel en goedkoop naar Innsbruck. In Innsbruck neem je in de luchthaven gewoon de bus naar de Olympia Ski World en je geniet meteen van sneeuw. Of je huurt ook hier een auto om een paar uur later in je favoriete Oostenrijkse skigebied te staan. Idem voor het prachtige Slovenië. Vliegen op Ljubuljana is niet duur en gaat snel. Een taxi zet je dertig minuten later af in het skigebied van Krvavec. Overnachten doe je vervolgens in de super gezellige en hippe Sloveense hoofdstad. Turijn of Milaan zijn de meest aangewezen luchthavens voor de Italiaanse skiliefhebbers. Ga je vliegen, probeer dan de vroegste ochtendvlucht te nemen. Het heeft geen zin in de loop van de middag ergens aan te komen. Dat is kostbare tijd verloren die je op latten of board had kunnen staan.

Sorenberg 01

DELEN
Vorig artikelFreeride Val d’Anniviers
Volgend artikelCurling
Freerider // poederjager //