tips wintervakantie camper
(c) goboony

Mobilhomes, campers en busjes zijn steeds populairder, ook om op wintervakantie mee te gaan. Niet verwonderlijk eigenlijk, gezien de vele voordelen. Je verandert makkelijk van locatie, als er te weinig sneeuw ligt of het te druk is bijvoorbeeld. Je hebt alles bij. En je komt ook niks tekort, aangezien de meeste camperplaatsen in wintersportgebieden goed zijn uitgerust.

Dat gezegd zijnde, is een goede voorbereiding een must. We vroegen de roadtrip-avonturiers van Goboony naar hun beste tips voor wie met de mobilhome of camper op wintervakantie wil gaan.

1. Winterbanden zijn een must

“Met winterbanden en sneeuwkettingen zorg je ervoor dat je grip op de weg houdt tijdens het rijden. Wel zo veilig dus. Bovendien zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in veel landen. Oefen thuis een aantal keer op het aanbrengen van de sneeuwkettingen zodat je onderweg niet langs de weg staat te stuntelen.”

winterbanden verplicht, winterbandenplicht per land

2. Hou je voorruit sneeuwvrij

“We hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe belangrijk goed zicht is, en al helemaal met een camper. Voor je gaat rijden moet je dus zorgen dat de ramen sneeuw- en ijsvrij zijn. Neem meerdere krabbers mee tijdens je trip. Deze kunnen namelijk wel eens breken. Zorg ook dat je voldoende ruitensproeierantivries bij je hebt.”

3. DIY bevroren sloten

“Een veelgehoord probleem: je komt na een lange dag skiën of snowboarden terug bij je camper. Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk een warme camper binnenstappen. Helaas komt het wel eens voor dat het slot van de camper bevriest. Je kunt dit in veel gevallen voorkomen door een stukje tape over het slot te plakken. Uiteraard doet een busje slotontdooier ook wonderen, als je dit tenminste niet in je camper hebt laten liggen. Bewaar dit soort spullen dus op een bereikbare plek buiten de camper.”

4. Liever geen pech onderweg

“Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar denk ook even na over de kans dat je misschien met pech langs de weg stil komt te staan. Heb je dan alle benodigdheden? Denk bijvoorbeeld aan startkabels, een sleepkabel, hesjes en reserve vloeistoffen.”

5. Hou het warm en droog

“Het dragen van verschillende lagen (thermo)kleding is erg belangrijk om warm te blijven. Vergeet vooral je voeten niet; als je voeten het warm hebben, blijft de rest van je lijf ook langer warm. Idem dito na een warme maaltijd: stamppotten en stoofpotjes zijn ideaal en makkelijk in één pan klaar te maken. Zorg er ook absoluut voor dat je de camper droog houdt. Leg een goede deurmat aan de ingang en hang natte spullen op één plek te drogen.”

tips wintervakantie camper
(c) goboony