Home Nieuws Toerskiën voor beginners

Toerskiën voor beginners

0
Toerskiën voor beginners
Serene rust - © Jakob S. - TVB St. Anton am Arlberg

Je hebt ze waarschijnlijk reeds gezien. De toerskiërs die een omgekeerde beweging maken. Opzij van de piste, slepend naar boven. Vreemde beweging, een berg opskiën. Toerskiën is de nieuwste hype in skiland. Het is een mengeling tussen skiën en wandelen volgens sommigen, een sportieve upgrade van de latten volgens anderen. Het lijkt vermoeiend, en hoe kan je dat beter te weten komen dan het zelf uit te testen. Een dagje toerskiën voor beginners.

Wij gingen naar een van de geboorteplekken van het sportieve skiën, St. Anton. Het is niet voor niets een plaats waar tevens de oudste skiclub van de wereld is gehuisvest: skiclub Arlberg. Het is een mooie combinatie, de nieuwste hype op de plek van de oudste skiclub. Van oud gesproken. Wij, de testers, zijn twee vaders die het juk van het gezin even van zich afwerpen en gaan toerskiën voor beginners. Mijn reisgenoot, Bert en uw dienaar mogen zich een ervaren skiër en snowboarder noemen. Bert gaat voor de toerski, ik voor een splitboard. Dat is een snowboard dat letterlijk in twee is gezaagd en verplaatsbare bindingen heeft. Hierdoor kan je er ook mee toerskiën.


Beginner is een understatement

De eerste kennismaking met onze gids Marcos van skischool Arlberg is er meteen een van formaat. “Opzij van de piste naar boven wandelen?”, bekijkt hij me spottend. Dat is voor een Anfänger. Proestend aangeven dat ik inderdaad een Anfänger ben, helpt niet veel. Beginner is dan nog een understatement. Het is voor ons de eerste keer dat we op een splitboard en een toerski staan. Vriendelijk, maar wat zenuwachtig vraag ik Marcos om toch even de basis uit te leggen voor hij ons de diepsneeuw injaagt. “Dat doen we boven wel”, is het antwoord.

St. Anton ligt in Arlberg, een van de grotere en sneeuwzekere skigebieden van de Alpen. Sneeuwzekerheid is hier een voordeel, want zoals Marcus vertelt: “We zijn geen mietjes die op skipistes naar boven sloffen.” Waarom we dan überhaupt een skilift nemen? “Omdat je anders voor je eerste afdaling kapot bent, en de mooiste afdalingen liggen hoger”, gromt Marcus. Bovendien heeft het skigebied van de Arlberg het grote voordeel dat je snel en makkelijk boven bent. Eenmaal uit de lift biedt zich een van de beste offpiste gebieden van de wereld aan. Ideaal om te toerskiën, niet om naast de piste naar boven te sloffen.

Al doende leert men

Het eerste wat opvalt is dat een toerski lichter is en een andere binding heeft dan een gewone ski. Vaak zijn ze ook wat korter. Het gewicht van de ski speelt een belangrijke rol bij het naar boven klauteren. Hoe lichter de ski, hoe minder vermoeiend. Uiteraard. Toch is het niet de bedoeling bij elke stap de ski uit de sneeuw te heffen. Het zacht laten glijden over de sneeuw werkt veel minder vermoeiend. “De bindingen bestaan uit verschillende onderdelen”, vertelt Marcus in sneltempo. “Een verstelbare stijghulp, een skistopper, een bevestigingsplaats voor harschijzers en een veiligheidssluiting. Je zet ze vast om af te dalen, je maakt ze los om te ‘wandelen’. Hoe steiler de klim hoe hoger je de stijghulp zet.” Toch raadt onze gids dit niet aan. “Als je beginners mee hebt en je hebt de stijghulp nodig, mag je je aan problemen verwachten. Meestal kunnen beginners dan niet mee, te vermoeiend.” Veel moed schep je niet uit zo’n boodschap. “Meer uitleg heb je niet nodig,” lacht onze Oostenrijkse vriend. “Toerskiën en splitboarden leer je door het te doen, niet door te kwebbelen.”

All you need is tape

De Riffelbaan 2 brengt ons naar enkele mooie hellingen tussen de Riffelscharte (2645 m) en de Rendlspitze (2816 m). Waar de meeste skiërs afslaan, gaan wij rechtdoor de kam over, de diepte in. De eerste honderden meters zijn een pure offpiste ervaring. Geen verschil met het gewone skiën of snowboarden. Niets vermoeiend aan. Gewoon glijden. Dan begint het echte werk.

De ski’s gaan uit om de vellen erop te monteren. “Eerst altijd alles ombouwen voor je gaat genieten van het zicht”, is de gouden tip van Marcos. Als je daarmee wacht, droogt je zweet op en krijg je het koud. Indien er zich later problemen voordoen, sta je te vloeken en te rillen. En laat dat nu de te vermijden combinatie zijn. Problemen doen zich inderdaad soms voor. Zoals nu. De vellen die onder aan de ski’s van Bert moeten komen, zijn te klein voor zijn ski’s. Een foutje van het verhuurcentrum. De tweede gouden tip van Marcos: “Tape. Je moet altijd goede tape bij je hebben. Stel dat er zoiets gebeurt als nu, of een van je telescopische skistokken kuren krijgt. Dan sta je daar in het midden van de prachtige natuur.” We tapen de vellen van Bert achteraan zijn ski’s vast en kunnen eindelijk aan het echte toeren beginnen.

Toerskiën is niet enkel ontspannen © Stan W. – TVB St. Anton am Arlberg

 

Maagdelijke diepsneeuw

Voor we starten krijgen we nog een korte uitleg van onze prof. Over het glijden van de ski en hoe de Spitzkehre uit te voeren. Dit is letterlijk het scherpe draaien. Praktisch is dit draaien op één been, klungelend met het andere been. De eerste kilometers die we doen in het hinterland van Arlberg zijn niet de moeilijkste qua techniek. De makkelijkheid waarmee de eerste kilometers verlopen zorgen dan ook voor een wauw-effect. Toerskiën is werkelijk één worden met de bergen. Je bent alleen met de natuur en de sneeuw. De stevige workout komt daarbovenop. Dit is werkelijk magisch. En ja! Toerskiën voor beginners is zeker mogelijk.

De eerste lijnen glijden parallel met de flank. Op een vrij recht stuk. Dieper het Malfontal in. Vandaar dat het gevoel, dit is makkelijk, heerst. Na het zoete glijden, komen de eerste beklimmingen. Toerskiën voor beginners kost zeker krachten, maar deze oude vaders bezitten gelukkig enige fysiek. Bergop doen de vellen onder de ski’s wonderwel hun werk. De vellen beletten het terugglijden van de ski. Het stijgen op zich is immers lastig genoeg. Eenmaal boven wachten niet alleen de beloning van het prachtige zicht en het gevoel van de overheersende natuur, maar ook de fun van het afdalen in de maagdelijke diepsneeuw. We wandelglijden verder tot aan Pettneu, genietend van de diepsneeuw afgewisseld met vlakkere stukken.

Toerskiën voor beginners, met schnaps

De eerste toerski-ervaring wordt ‘s avonds doorgespoeld met de verplichte schnaps. Meer dan twee zijn er niet nodig om ons de ogen te doen sluiten. Toerskiën voor beginners is machtig, maar vermoeiend. Ervaren skiërs moeten toch over enige fysieke conditie beschikken om een tocht te maken. Maar als die er is, laat niets je dan tegenhouden. Huur een gids met ervaring en leer skiën op een ander niveau. Een niveau dat niet zoveel moeilijker is, maar je veel dichter bij de natuur brengt. “En nergens is die natuur zo mooi bedekt met sneeuw als am Arlberg”, sluit Marcos het gesprek af.

Bekijk onze fotogallerij: Toerskiën met uitzicht