Home Algemene info Types snowboards

Types snowboards

0
Types snowboards
Welk type snowboarder ben jij?

Er zijn grofweg vier verschillende types snowboard te onderscheiden: freestyle, allmountain, freeride en de splitboards.

Types snowboard: Freestyle

Wat freestyle is hoeven we natuurlijk niet langer uit te leggen. Hou je van rails en boxes, jibben, halfpipe en funparks, dan is het freestyle board jouw keuze. De freestyle boards richten zich helemaal op de liefhebbers van tricks. De meeste freestyle boards hebben een twinshape: zowel nose als tail zijn ongeveer even lang. Daardoor kun je makkelijk in beide richtingen (gewoon en fakie) rijden. De freestyle boards zijn iets korter en niet heel erg stijf. Ze moeten natuurlijk flexibel genoeg zijn om beter de landing te kunnen verwerken.


Snowjam 2016
Snowjam 2016 (c) Sneeuwsport Vlaanderen

Types snowboard: Allmountain

Wil je zowel in het park spelen als op de piste scheuren en duik je wel eens een vers poederveld in? Dan is het allmountain board jouw keuze. Dit board is prima voor de pistes, maar ook off piste en in een funpark kun je prima uit de voeten met dit type. Met name in de allmountain boards is er bijzonder veel keuze en verschil in opbouw, lengte en stijfheid. De allmountain categorie is daardoor de meest uitgebreide categorie wat de keuze er niet makkelijker opmaakt.

Val d'Anniviers
Val d’Anniviers, Ken Kelchtermans

Types snowboard: Freeride

Offpiste, poeder, steile couloirs, … daar komen de freeride boards om de hoek loeren. Een freeride board is daarom behoorlijk stijf en vaak iets langer. Vele freeride boards hebben een grotere, bredere nose en een korte tail om zo vlotter boven de poeder te drijven. Doordat ze stijf en lang zijn, zijn freeride boards niet meteen geschikt voor de beginnende snowboarder.

Freeride-paradijs Alagna
Freeride-paradijs Alagna

Types snowboard: Splitboard

Het splitboard is een relatief jonge uitvinding en kan je met wat verbeelding de toerski-versie van het snowboard noemen. Een splitboard kan je in twee delen splitsen waarop je vervolgens stijgvellen aanbrengt en je de berg op kan wandelen. Eenmaal boven verwijder je de stijgvellen, maak je van de twee helften terug een snowboard en kan je aan de afdaling beginnen. Splitboards richten zich voornamelijk op freeride gebruik. Daarom zijn de overige eigenschappen vergelijkbaar met die van de freeride boards.

Splitboarden in Zweeds Lapland.
Splitboarden in Zweeds Lapland.

 

Lengte en breedte van een snowboard