De paasvakantie wordt door wintersporters vaak aanzien als de ultieme afsluiter van het wintersportseizoen. De zon schijnt, de dagen worden langer, de temperaturen zijn aangenaam, … alle ingrediënten om van een wintersportvakantie rond Pasen een succes te maken. Ook voor de skigebieden is de paasvakantie vaak de laatste weken dat ze volledig operationeel zijn. WintersportGids geeft je de ultieme tips voor een geslaagde vakantie met Pasen.

Sneeuwzeker

Sneeuw is de minimum vereiste voor elke wintersportvakantie. ‘Hoe hoger, hoe meer kans op sneeuw, hoe beter’, laat dat het belangrijkste advies zijn. Hoger gelegen skigebieden en/of gletsjergebieden bieden steeds voldoende mogelijkheden voor skiën of snowboarden laat op het seizoen. Kies je voor een lagergelegen gebied, bekijk dan even of de belangrijkste pistes en helling op het noorden gericht zijn. Noordhellingen krijgen minder zon en daardoor blijft de sneeuw er ook beter. Hoe leuk het ook is om in het zonnetje te skiën, de sneeuw op zuidgerichte hellingen is vaak van minder goede kwaliteit.

Moderne en grote skigebieden kunnen tegenwoordig door sneeuwkanonnen hun seizoen aanzienlijk verlengen. Check dus ook zeker of er voldoende sneeuwkanonnen of andere installaties zijn om de pistes van kunstsneeuw te voorzien.

Check hier de condities in skigebieden.

Les Deux Alpes - Bruno Longo
Les Deux Alpes – Bruno Longo

Onze tips per land.

Frankrijk – Les Trois Vallées

Les Trois Vallées (1300 – 3230 meter) is het grootste aaneengeschakelde skigebied ter wereld, samen goed voor 600 kilometer pistes. De skigebieden van Les Menuires, Courchevel, La Tania, Méribel-Mottaret, Brides-les-Bains, St Martin de Belleville en Val Thorens maken allemaal deel uit van het Les Trois Vallées en hebben elk hun eigen bijzonderheid.

Les Trois Vallées

Zwitserland – Zermatt

Mondain – en toegegeven niet goedkoop, het internationale Zermatt in het kanton Wallis is autovrij en erg hoog gelegen. Onder het waakzaam oog van de iconisch Matterhorn krijg je zelfs laat op het seizoen perfect geprepareerde pistes. Bovendien is de Theodulgletsjer op 3900 meter erg sneeuwzeker.

Zermatt

Italië – Val Senales

Val Senales is hoog gelegen en sneeuwzeker. De pistes zijn bijzonder goed onderhouden en de gletsjer van Val Senales is vlot bereikbaar en garandeert sneeuw het hele jaar door. Veel internationale skiteams hebben dat reeds langer begrepen en komen hier dan ook regelmatig trainen. Wil je een dagje rust, dan flaneer je door het prachtige Merano.

Val Senales

Oostenrijk – Zillertal

Ski- en Gletscherwelt Zillertal 3000 is een van de grootste en meest sneeuwzekere skigebieden van het Zillertal en van heel Oostenrijk. Je vindt er 245 km skipistes, van zwaar tot makkelijk. Op de Hintertuxer Gletscher kan je zelfs 365 dagen op 365 skiën, dus ook in de zomer. In het Tuxertal liggen Hintertux (1.500 meter) en Lanersbach (1.300 meter).

Zillertal

©www.wisthaler.com_13_03_dolomiti_superski_HAW_1880

Heerlijk zonnetje

Natuurlijk is een heerlijk lentezonnetje tijdens je wintersportvakantie een extra bonus. Maar hogere temperaturen en een krachtige zon vragen een andere aanpak en indeling van je dag. Het meeste uit je dag haal je door er vroeg aan te beginnen. Misschien is er wel een ‘early bird-aanbod’ in je skigebied. Profiteer daar zeker van. Na de middag gaat de kwaliteit van de pistes er aanzienlijk op achteruit.

Vergeet geen zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. En ook je lippen vragen aandacht.

Kleed je in laagjes! Wordt het na de middag te warm, dan is een laagje zo uitgetrokken. En hou er rekening mee dat je veel vocht verliest. Drink voldoende water en hou de alcohol voor de après-ski.

Val Gardena
Val Gardena

Sneeuwgarantie

Meer en meer organisaties bieden een sneeuwgarantie aan. Die sneeuwgarantie kan je inroepen wanneer bijvoorbeeld tweederde van de liften gedurende een aantal dagen tijdens je vakantie niet geopend is. Boek je via een organisatie, dan loont het zeker de moeite dat even na te kijken. Verwacht echter niet teveel van sneeuwgaranties. Er is een pak voorwaarden aan verbonden. Wil je zekerheid, kijk dan toch eerder uit naar hogergelegen gebieden met voldoende mogelijkheden tot kunstsneeuw.

Auto

De zaterdagen in de paasvakantie kunnen best druk zijn. Hou daar rekening mee. Vertrek vroeg genoeg, of waarom zou je niet gewoon in twee dagen naar je bestemming rijden en onderweg een hotelletje boeken.

Lees er ook ons dossier over wintersport met de auto nog even op na.

Val Senales
Val Senales

 

DELEN
Vorig artikelWin een Hey Duopack
Volgend artikelSwatch Freeride World Tour – finale
Freerider // poederjager //