Val Thorens
Val Thorens

Val Thorens

In Val Thorens kunnen ze uitpakken met superlatieven. Val Thorens is niet alleen het hoogste skigebied van Europa, het maakt ook deel uit van een van de grootste skigebieden ter wereld én is de favoriete bestemming van vele Belgen en Nederlanders. Critici vinden dit kunstmatige Alpendorp wellicht ook duur, luid en lelijk, maar één ding staat vast: puur sportief is Val Thorens de hemel op aarde.

“Zelfs onze koeien willen er niet heen, zo nat, koud en grijs is het daarboven.” De inwoners van Les Menuires vonden het maar niks toen enkele pioniers in de jaren zestig overwogen om ruim vierhonderd meter hogerop een nieuw skistation neer te zetten. Zomaar, uit het niets. Hoe haalden ze het in hun hoofd? Op hulp van de locals moesten de ambitieuze visionairs niet rekenen, maar in 1971 was Val Thorens een feit: 2300 meter hoog en met drie sleepliftjes was dit meteen het hoogst gelegen skidorp van Europa en dat is het nog steeds. Die drie liftjes zijn er ondertussen ruim dertig geworden en bij uitbreiding bijna tweehonderd, want vandaag maakt Val Thorens deel uit van Les 3 Vallées, een gebied dat met ruim zeshonderd kilometer aaneengesloten pistes een van de grootste ter wereld is.


Ski On Piste - C.Cattin OT Val Thorens - 008
Val Thorens

Duizend bergtoppen

‘Val Tho’ heeft zoals elk kunstmatig skistation een compact centrum met alle voorzieningen op wandel- en skiafstand. Een lift of piste ligt nooit meer dan honderdvijftig meter verderop. Centraal ligt de Place de Caron, een plein annex piste vol terrasjes waar het gezellig mensen kijken is. Tweehonderd meter en een mini-afdaling verder vind je le rond point des pistes, waar vooral beginners aan hun trekken komen, met groene afdalingen en overdekte tapijtliften. Van hieruit vertrekt ook de lift naar het dak van het gebied: de Cime de Caron (3200 meter), een van de zes toppen boven de drieduizend meter. Zet de Caron zeker op je to-do-lijst: de Guide Vert Michelin noemt dit niet voor niets ‘het mooiste uitzicht van de Alpen’. Bij mooi weer zie je meer dan duizend Franse, Zwitserse en Italiaanse bergtoppen! De echte beloning moet dan overigens nog komen, want zowel de zwarte (Combe de Caron) als rode (Col de l’Audzin) afdalingen van daaruit zijn pareltjes. En als je daar dan toch bent, pik dan ook meteen de paar pistes mee in buurgebied Orelle, waar het doorgaans veel rustiger is dan in Val Thorens zelf.

Ski - C.Cattin OT Val Thorens - 010

Videopark

Een ander leuk snufje is het Vidéopark, een parcours onderaan het snowpark, waar je je ski- en boardkunsten kunt laten filmen. Gewoon je skipas inscannen, vervolgens zo snel, cool of stijlvol mogelijk afdalen en nog geen minuut later bekijk je jezelf op een groot tv-scherm. Mooier nog: je kunt het filmpje gratis naar je smartphone laten sturen, om te delen op social media. Het snowpark van Val Thorens is een van de beste van Frankrijk.

Ski - C.Cattin OT Val Thorens - 015

Les Trois Vallées

Heb je het op de 150 kilometer pistes van Val Thorens wel gezien, dan wijk je makkelijk uit naar het paradijs ernaast: Les 3 Vallées, dat er nog eens ruim 450 kilometer sneeuwpret bijdoet. Val Tho maakt samen met Les Menuires en St Martin de Belleville deel uit van de zuidelijkste vallei; ernaast ligt het dal van Méribel en Méribel Mottaret; en de meest noordelijke vallei omvat Le Praz, La Tania en Courchevel. Behalve de eerste pistes van en naar huis hoef je hier op één week dus geen enkele piste twee keer te doen. Kilometervreters komen in Val Thorens en omstreken dus zeker aan hun trekken, maar de regio biedt ook heel wat mogelijkheden voor beginners.

Val Thorens Ski - C.Cattin OT Val Thorens - 017
Val Thorens

Tekst: Sophie Leblanc

728x90 ISPO 1