Home Skigebieden Freeride Verbier en zijn mythische freerideberg 

Verbier en zijn mythische freerideberg 

0
Verbier en zijn mythische freerideberg 
Swatch Freeride World Tour 2016 - Daher

Freeriders leven voor hun passie en dat is tijdens de wereldbeker freeride duidelijk te zien. Mannen en vrouwen, snowboarders en skiërs vechten op het scherp van de snee én vaak op het scherp van de sneeuwgraat voor de prestigieuze wereldtitel. De finale vond begin april 2016 plaats in het Zwitserse Verbier. Hoofdsponsor Peak Performance en topatlete Matilda Rapaport gaven ons een inkijk. Het zou een van Matilda’s laatste interviews worden. Midden juli 2016 kwam ze tijdens een lawine in Chili om het leven. Wintersportgids publiceert onderstaand artikel als eerbetoon aan deze ster die veel te jong om het leven kwam.

 

Swatch Freeride World Tour 2016
Swatch Freeride World Tour 2016 – Tero Repo

Het weer zorgde voor wat extra spanning: bewolking, wind, ietwat te hoge temperaturen… Gelukkig kan de finale van de Freeride World Tour toch doorgaan van 1 tot 3 april 2016 in Verbier. Matilda Rapaport, de dertigjarige Zweedse skiester, vertelt hoe ze haar deelname aan de laatste manche van de wereldbeker aanpakt: “De dag voor onze afdaling van de mythische Bec des Rosses kregen we de kans om de site te inspecteren. We trokken tot boven op de Bec en tuurden dan in detail om onze ideale lijn te vinden. Ik had voordien al een idee over de lijn die ik wilde volgen. Ik kon zien hoe de voorskiër zijn weg zocht, en dat zorgde ervoor dat ik twee opties in mijn hoofd had. Zo’n voorskiër geeft je trouwens ook een goed idee van de sneeuwcondities.”


De Freeride World Tour werd beslecht in verschillende etappes: Vallnord (Andorra), Chamonix (Frankrijk), Haines (Alaska), Fieberbrunn (Oostenrijk) en een finale in Verbier. Telkens reden zowel snowboarders als skiërs bij de dames en heren.

Swatch Freeride World Tour
Swatch Freeride World Tour – J. Bernard
Alles geven

Peak Performance voelt zich bij al dat freeridegeweld uitstekend in zijn sas. Sponsoring manager Anders Norin: “Wij steunen sporten waar we in geloven. In de loop van de laatste jaren is de Freeride World Tour sterk geëvolueerd en geprofessionaliseerd. Wij van Peak Performance geloven dat we voor dezelfde waarden staan. Dankzij onze steun aan de Freeride World Tour komen we dichterbij de jonge skiërs in de Alpen te staan.”

Matilda Rapaport beseft dat ze alles zal moeten geven om een podiumplaats te bemachtigen: “Het is alles of niets. De manche in Verbier is op zichzelf al even prestigieus als de wereldtitel zelf. Alleen de kwakkelende weerscondities doen me een klein beetje op de rem staan.”

Rapaport skiet de lijn die ze initieel gepland had. Onderaan de wand mist ze de bocht die haar naar de finale rotsklif zou brengen. Even later blikken we hierop terug: “Plots moest ik op plan B overschakelen: een andere, minder steile klif. Maar toen kwam ik op het plattere stuk terecht en daar was de sneeuw nogal hard en korstig. Zon de dag voordien heeft de sneeuw doen smelten en ’s nachts is die bovenste laag bevroren. Ik hoopte dat die laag in de ochtend al terug gesmolten zou zijn, maar dat pakte anders uit. Ik crashte.”

Al bij al is Rapaport best tevreden met haar resultaat. Met haar 7605 punten komt ze finaal op de vierde plaats te staan. Net geen podium dus. Overall winnares werd de Oostenrijkse Eva Walkner.

Swatch Freeride World Tour
Swatch Freeride World Tour – J. Bernard
Speciale plek

Ook Peak Performance is in zijn nopjes met de finale in Verbier. Anders Norin: “Verbier is een heel speciale plek, vol traditie en geschiedenis. Fantastische bergen en uitstekend geschikt voor freeriding. Verbier promoot freeriding, en dan vooral met gidsen; iets wat ik sowieso aanbeveel. Ik sta telkens opnieuw verbaasd dat de finale van de Freeride World Tour zoveel kijkers lokt. Jammer van het weer: te goed om af te gelasten en te slecht voor een perfecte competitie.” Nordin blijkt vooral onder de indruk te zijn van wat de vrouwelijke skiesters presteerden.

Wat de komende winter brengt? Rapaport barst van de ambities: “Ik wil mijn skitechniek continu blijven verbeteren en in elke afdaling mijn volle potentieel kunnen benutten. Vorig seizoen werd ik overall vierde: ik kan je niet ontkennen dat ik daar wat ontgoocheld over ben. Ik wil komende winter op het podium staan.”

Ook voor haar sponsor Peak Performance zijn de doelstellingen voor komend seizoen duidelijk. Norin: “Onze samenwerking met de organisatie verloopt gesmeerd en levert ons veel op. Het is logisch dat we die samenwerking willen verderzetten. We willen ook komend seizoen fantastische resultaten blijven halen. We hopen dat we volgende winter dichter bij de fans en skiërs geraken, en hen kennis kunnen laten maken met onze producten. Dat ze kunnen ervaren hoe fantastisch Peak Performance is: zou dat niet geweldig zijn als doestelling?”

Swatch Freeride World Tour
Swatch Freeride World Tour – C. Rogeri

Matilda Rapaport is blij met PP als sponsor. “Ze geloven in mij en het is heel inspirerend om deel te mogen uitmaken van een team met de beste atleten ter wereld. Ik ben fier op de Zweedse kwaliteit die ze uitstralen. En ook op het belang dat Peak Performance hecht aan gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Maar bovenal wil ik natuurlijk plezier blijven beleven aan het freeriden. Ik wil een leeuw zijn die mentaal sterk staat. Freeriden is immers absoluut een mentale sport.” Een laatste zin die kil aanvoelt voor wie deze tekst na haar dood te lezen krijgt…

www.freerideworldtour.com

RIP Matilda

Matilda Rapaport stierf na een lawine in het Chileense Farellones op 14 juli 2016. Ze kwam onder de sneeuw terecht en werd er pas uren later weer uitgegraven. Zuurstofgebrek bracht haar in een coma. Ze stierf op 18 juli in Santiago de Chili. Freeride World Tour schreef op zijn website: “Matilda was de incarnatie van de uitmuntendheid, zowel op als naast de berg. Ze laat haar man Mattias Hargin (Zweeds alpijns skiër) als weduwnaar achter.”

Matilda Rapaport in Abisko, Lappland, Sweden
Matilda Rapaport in Abisko, Lappland, Sweden – Mattias Hargin

Tekst: Aart De Zitter