Warm blijven op wintersport

05/07/2017

Warm blijven op wintersport

 

In de bergen kan het bijzonder koud worden. Erg lage temperaturen en een flink snijdende wind zijn niet bepaald een pretje voor de wintersporter. Toch kan je ook bij stevige vriestemperaturen nog steeds optimaal van je ski- of snowboardvakantie genieten. Correcte kleding en een paar eenvoudig tips helpen je door de meest onaangename temperaturen. Hoe kan je nu warm blijven op wintersport?

Warm blijven op wintersport verschilt per lichaam

Elk lichaam reageert anders bij verschillende temperaturen. De ene vindt de sauna te koud, de andere geeft na twee minuten diezelfde puffend op. Dat is ook zo bij lage temperaturen. Doorsneegenomen vertraagt je hartslag en reageren je spieren en gewrichten minder soepel. Vertrek je goed getraind op wintersportvakantie, dan is warm blijven op wintersportvakantie veel gemakkelijker voor je lichaam.

Verder moet je lijf en leden natuurlijk goed beschermen tegen koude. Een van de meest belangrijke zones is de hoofd- en halsstreek. Veel lichaamswarmte verdwijnt immers langs je hoofd. Een goede balaclava die je onder je helm draagt en meteen ook je hals warm houdt, is bij extreme temperaturen geen overbodige luxe. Vergeet je lippen niet goed in te smeren. Zijn er nog onbedekte delen aan je hoofd, aarzel dan niet daar eventueel wat vaseline op te doen. Een goed sluitende skibril beschermt je ogen. En handschoenen of wanten (die zijn nog warmer) houden je handen netjes warm. Ook hier kan je laagjes gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een dunne binnenhandschoen met daaromheen een dikke want. De nieuwste kleding en trends voor komend winterseizoen werden natuurlijk weer aan ons gepresenteerd op de ISPO Münich

Bewegen, eten en drinken

Warm blijven op wintersport doe je ook door te bewegen en je lichaam van de nodige energie te voorzien. Energie krijg je door te eten en te drinken. Met name drinken, is belangrijk. Veel mensen vergeten te drinken als het koud is, dan heb je immers niet zo’n groot dorstgevoel. Toch moet je lichaam goed gehydrateerd zijn om warm te blijven. Kies voor warme, niet alcoholische dranken. Alcohol vergroot je poriën en vernauwt je bloedvaten. De instant warmte van sterke drank verliest al snel zijn waarde. Ben je even gestopt, al dan niet op een terras, en voel je dat je kou krijgt, ga dan terug bewegen. Maak een wandelingetje, spring wat in het rond, oefen je beste danspasjes of ga gewoon terug skiën. Met name in de skilift is kou krijgen door stil te zitten vaak problematisch. Probeer in de mate van het mogelijke voeten, handen, armen en benen te bewegen (zonder iemand uit de lift te duwen, natuurlijk).

Warm blijven op wintersport met  laagjes

Het systeem van laagjes is de meest geschikte manier van warm blijven op wintersport. Elk laagje heeft zijn functie en afhankelijk van de weersomstandigheden kies je meer of minder laagjes. Starten doe je met thermisch ondergoed. Dat wordt vaak over het hoofd gezien, maar is echt wel de meest aangewezen manier om je heerlijk warm en droog te houden. Vervolgens komt de isolatielaag. Dons of fleece zijn daarbij de meest gebruikte materialen. Is het echt extreem koud, dan kan je voor meerdere tussenlagen kiezen. Voordeel aan de isolatielaag is dat je ze snel kan uitdoen of aantrekken wanneer wisselende weersomstandigheden erom vragen. De buitenste laag is je hardshell. Die heeft als doel je beschermen tegen sneeuw, regen of wind. Voor eender welke laag geldt dat aangepast materiaal noodzakelijk is. In concreto betekent dat vooral dat het materiaal zweet moet afvoeren terwijl je toch beschermd blijft.

Tekst: Jurgen Groenwals

Highlight

100% sneeuwzekerheid in Ahrntal/Valle Aurina

17/09/2023
Omringd door maar liefst 80 bergtoppen van meer dan 3000 meter biedt Ahrntal/Valle Aurina een...

3 Zinnen Dolomieten – een winterbestemming voor connaisseurs

17/09/2023
In het hart van de Dolomieten, in het noorden van Italië in Zuid-Tirol/Südtirol, ligt 3...
 

Volg Wintersportgids

Mis niets! Volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke winacties!

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze newsletter en blijf op de hoogte van toffe winacties en het laatste wintersportnieuws!

Er ging iets mis. Probeer nog een keer.
Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief