Home Skigebieden Familie-skigebieden Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme

0
Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme
Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme

Het Britse volk stemde tijdens een referendum in … voor het uittreden van Groot-Brittanië uit de Europese Unie. De gevolgen van de Brexit beperken zich echter niet alleen tot het Verenigd Koninkrijk maar deze zullen ook te merken zijn voor het wintertoerisme in Europa.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: de impact

Dat de Brexit ook invloed heeft op het toerisme moge duidelijk zijn. De gevolgen op korte termijn zullen beperkt zijn wanneer we het hebben over gastenaantallen. Kijk voor het gemak even naar je eigen situatie: Het is echt niet zo dat jij dat mannenweekendje naar Liverpool ineens laat schieten vanwege de Brexit, of dat de dames het kerstshoppen in Londen naar volgend jaar verplaatsen. De wisselkoers tussen de Britse pond en de Euro gaat wel een grote rol spelen: wanneer je minder Euro’s voor je Britse ponden krijgt betekent dat dat je minder kunt besteden tijdens je vakantie.


De impact op korte termijn zal dan ook vooral te merken zijn bij de lokale ondernemers. Toch maar een biertje minder in de pub dan na afloop van die voetbalwedstrijd? Vice versa werkt dat natuurlijk net zo. Een Engels gezin zal hun wintersporttrip naar Les 2 Alpes waarschijnlijk niet veranderen in een weekje skiën op de Schotse hooglanden, of een weekendje skiën in één van de overdekte skipistes op Engelse bodem. Voor een beginnend wintersporter, die geen behoefte heeft aan honderden kilometers piste, of als bestemming voor een shortski kan een skitrip in eigen land ineens echter heel interessant worden.

La Plagne, erg geliefd onder Britse wintersporters

De Britse wintersporter

Meer dan 1,5 miljoen actieve Britse wintersporters

LHM Conseil voerde meerdere marktonderzoeken uit om de Britse wintersportmarkt in kaart te brengen. In oktober 2016 en oktober 2017 werden online enquêtes afgenomen onder 1000 respondenten tussen 18 en 70 jaar, die, in de drie jaren voorafgaand aan het moment van enquêteren, minimaal één keer op wintersportvakantie waren geweest. Hieruit kwam naar voren dat het marktpotentieel bestaat uit 3,5 miljoen Britten. Ruim 1,5 miljoen respondenten waren in de periode 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek op skivakantie geweest. 29 % van de respondenten gaf bovendien aan meerdere keren per seizoen naar een skigebied af te reizen, waarmee het totaal aantal skivakanties op meer dan 2,2 miljoen ligt.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme qua boekingsproces

In augustus 2018 deed Club Med, een aanbieder van all-inclusive skivakanties, een onderzoek onder 1000 Britten, waarvan 700 skiër waren. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat Frankrijk nog steeds vakantieland nummer één is voor wintersportvakanties. Italië neemt de tweede plek in op de ranglijst en Zwitserland maakte de top drie compleet. Hoewel Zwitserland geen lid van de Europese Unie is, zul je, behalve wanneer je gaat vliegen, voor een skivakantie in Zwitserland toch met je auto door de EU moeten rijden. Dat betekent dus kosten voor visa, brandstof en tol.

Eén op de vier respondenten gaf aan dat ze door de Brexit meer open stonden om een wintersportvakantie te boeken naar bestemmingen buiten de EU. De voornaamste redenen waren de angst dat vakanties in de EU nu duurder zouden zijn en het feit dat er wellicht visa noodzakelijk waren om de EU te bezoeken. Tweederde van de respondenten gaf aan dat de Brexit hun boekingsgedrag op enige manier zou beïnvloeden en dat vakanties waarschijnlijk duurder zouden worden. Driekwart van de ondervraagden gaf aan dat zij zich zorgen maakten over de fluctuaties in de koers.

Hoewel bovenstaande gegevens wellicht onheilspellend klinken voor de wintersportbranche op het Europese vasteland, gaf 84 % van de ondervraagden aan dat het nog steeds waarschijnlijk is dat ze op wintersportvakantie zullen gaan. 57 % gaf aan dat all-inclusive skireizen (accommodatie, eten, lessen, skipas) aantrekkelijker zijn geworden en de boekingsaantallen van Club Med bevestigen dat met een toename van 11 %. Het percentage skiërs die een bezoek hebben gebracht aan Noord-Amerika verdubbelde in twee jaar tijd tot 16 % (in het wintersportseizoen 2017-2018). De kans is echter aanzienlijk dat die verdubbeling hoofdzakelijk te maken heeft gehad met de historisch lage koers van de Dollar in die periode.

Liggen er kansen voor resorts zoals Breckenridge, die buiten de EU liggen?

 

De populairste skigebieden onder Britten

Ski Club Great Brittain heeft vijf jaar lang data verzameld onder Britse wintersporters en deze gepubliceerd in de Snowsports Analysis. In de Analysis werd onder meer gevraagd naar de  favoriete winterbestemmingen van de Britten.

Frankrijk (La Plagne, Les Arcs, Méribel, Tignes, Val d’Isère)

Paradiski is favoriet bij Britse wintersporters. La Plagne en Les Arcs staan in de top-5 van Franse bestemmingen. Het uitgebreide aanbod aan pistes, de hoge ligging en sneeuwgarantie maken het gebied dan ook bijzonder geliefd onder de Britten. Daarbij is het goed bereikbaar, biedt het volop mogelijkheden om off-piste te gaan en is er een ruim aanbod aan accommodaties die direct aan de pistes liggen.

Méribel staat ook in de top-5 en ligt centraal in Les Trois Vallées waar skiërs 600 kilometer aan geprepareerde pistes tot hun beschikking hebben. Méribel is vooral populair onder Britse snowboarders vanwege het gevarieerde terrein, de uitgebreide freestylemogelijkheden en off-piste runs tussen de bomen.

Tignes en Val d’Isère maken de top-5 compleet en samen vormen deze gebieden natuurlijk l’Espace Killy. Het uitgebreide aanbod aan liften, ruime aanbod aan pistes (meer dan 300 kilometer) en hoge ligging zorgen ervoor dat dit gebied populair is onder skiërs uit het Verenigd Koninkrijk.

Brits love St. Anton

Oostenrijk (St. Anton am Arlberg, Kaprun-Zell am See, Kitzbühel, Mayrhofen, Obergurgl)

St. Anton am Arlberg staat in de top-5 van Oostenrijkse bestemmingen. Door de diverse liftverbindingen met een aantal andere gebieden wachten hier 260 kilometer aan geprepareerde pistes op je. Het gebied staat bekend om de goede off-piste mogelijkheden en grote variatie qua terrein waardoor St. Anton erg geliefd is onder de gevorderde wintersporters uit de UK.

Italië (Sestrière, Sauze d’Oulx, Cervinia, Courmayeur, Selva Gardena)

In de Britse top-5 staan de resorts Sauze d‘Oulx en Sestrière, beide onderdeel van de Milky Way, waar ruim 400 kilometer aan piste tot je beschikking staan. De jeugdige vakantiegangers uit Engeland staan toch wel bekend om hun partymode wanneer ze een café of bar opzoeken en wellicht is Sauze d´Oulx daarom wel zo geliefd. Het resort heeft namelijk de bijnaam ´Benidorm van de Alpen´.

Cervinia

Zwitserland (Davos-Klosters, Saas-Fee, Verbier, Wengen, Zermatt)

In de Zwitserse top-5 komen we onder andere Verbier tegen. Verbier is gelegen aan het einde van Les 4 Vallées en hoewel er in het gebied 410 kilometer aan piste tot je beschikking staan zul je moeten rekenen op heel wat lifttijd, wil je het hele gebied zien. Verbier staat dan ook vooral bekend om de uitstekende mogelijkheden voor freeriders.

Planetski heeft een aantal jaren geleden ook een onderzoek gedaan naar de populairste skigebieden onder Britten.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: Waar liggen de kansen

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: Europese Unie

Zoals bleek uit het onderzoek van Club Med maakt een substantieel deel van de Britse bevolking zich zorgen over de kosten. De wisselkoers tussen de Britse pond en de Euro zal nu eenmaal fluctueren, dus daar valt weinig aan te doen. Als Europese overheid zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden op het gebied van visa. Daarbij kun je denken aan een gratis (of goedkoop) visum voor een verblijf van maximaal tien dagen. Daarnaast kun je met jouw mobiele telefoon tegenwoordig bellen, sms’en en data verbruiken tegen hetzelfde tarief dat in je thuisland geldt. Het is dan ook de vraag of inwoners van het Verenigd Koninkrijk over een tijdje extra kosten mogen verwachten wanneer ze tijdens hun skivakantie even een foto willen uploaden op Facebook.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: Bestemmingen en accommodaties

De grootste kans ligt er voor de aanbieders van accommodaties. Doordat het inzetten van personeel uit Groot-Brittanië duurder wordt (in verband met arbeidswetgeving) zullen de kosten voor een ´catered chalet´ stijgen. Daardoor wordt het verblijf in een chalet of appartement ineens een stuk interessanter voor Britten.

Daarnaast zijn er kansen voor bestemmingen die buiten de Euro-zone liggen. We schreven al eerder over de toename van het aantal Britten die Noord-Amerika bezochten, dus dat er kansen liggen voor skigebieden in de Verenigde Staten en Canada moge duidelijk zijn. Er zijn ook mogelijkheden voor de Noorse en Zwitserse skigebieden.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: Transport

Luchtvaartmaatschappijen kunnen zeker profiteren van de Brexit, door te zorgen voor een optimaal aanbod aan vluchten naar bestemmingen buiten de Eurozone. Zo zou je als Britse luchtvaartmaatschappij of touroperator bijvoorbeeld kunnen kijken naar een samenwerking met bepaalde skigebieden, waarbij je samen met die gebieden de bagagekosten voor ski’s voor je rekening neemt. Dat is trouwens een kans die niet enkel van toepassing is op gebieden buiten de Europese Unie, maar daar ligt zeker ook een kans voor bestemmingen binnen de EU. Het gaat er immers om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor gasten om voor jouw bestemming te kiezen.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme: Lokale ondernemers

Als lokale ondernemer in een skigebied kun je natuurlijk ook profiteren van die extra Engelse wintersporters. Je kunt iets simpels doen zoals thema-avonden organiseren, of zorgen voor Britse televisiezenders op de televisies in je accommodaties, waar men al dan niet tegen meerprijs gebruik van kan maken. Wanneer je je op gezinnen richt kun je natuurlijk kinderzenders toevoegen aan je zenderpakket. Als eigenaar van een supermarkt kun je je verkoop stimuleren door producten van thuis aan te bieden, waarbij je kunt denken aan Brits bier. Als eigenaar van een restaurant zou je er dan weer voor kunnen kiezen om een gerecht als fish & chips op je menukaart toe te voegen.

Wat betekent de Brexit voor wintertoerisme? Klosters: favoriet voor de jaarlijkse skitrip van prins Charles met zijn zonen prins Harry en prins William.

En de Britse Royals?

De Britse koninklijke familie bindt de latten ook graag onder tijdens de wintermaanden, maar waar loop je nu de kans hen tegen het lijf te lopen? Prins Charles stond in het verleden meermaals op de ski’s met William en Harry en ook wijlen prinses Diana was jaarlijks op de sneeuw te vinden. Prins William is het laatst gezien in de Franse Alpen met Kate Middleton en de twee kinderen van het stel. Dat was overigens de eerste gezinsvakantie voor de vier. Prins Harry stond in het verleden ook graag op de sneeuw en het is nu natuurlijk de vraag of hij samen met voormalig actrice Meghan Markle de latten onder gaat binden, aangezien ze op dit moment in verwachting is van hun eerste kind.

Het jaarlijkse ski-uitje van prins Charles met zijn zonen vond plaats in het Zwitserse Klosters en Charles kwam er zo graag dat er zelfs liften naar hem vernoemd zijn. Prinses Eugenie en prinses Beatrice trekken dan weer naar Verbier, waar Eugenie overigens zes jaar geleden kennis maakte met haar huidige vriend, Jack Brooksbank. Prinses Diana nam haar zonen in 1991 overigens mee naar het Oostenrijkse Lech voor hun allereerste skivakantie. St. Moritz mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje en de graaf en gravin van Wessex komen al jaren in dit luxe wintersportresort.