Home Skigebieden België Wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?

Wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?

0
Wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?
(c) Serfaus/Tirol Werbung, Robert Pupeter

Zalig, op wintersport en de hele berg voor je alleen. Alleen heb je daar weinig kans toe tijdens de schoolvakanties. Hoef je daar geen rekening mee te houden, dan is het alleen een kwestie van checken in welk Alpenland de schoolvakanties vallen, zodat je niet onverhoopt toch in een massa latten terechtkomt. Onze infographic hieronder met schoolvakanties in de Alpenlanden helpt je hierbij. Heb je wel een gezin, dan is dit overzicht even handig om toch nog een rustiger(re) periode te vinden.

Schoolvakanties in de Alpenlanden

In onderstaande infographic vind je per land een overzicht van de schoolvakanties. De kleuren laten meteen zien welke periodes het allerdrukst zijn. Slimmerds zien bijvoorbeeld meteen dat onze laatste week kerstvakantie niet samenvalt met de schoolvakantie in Frankrijk, terwijl het in de krokusvakantie dan weer zalig toeven is in Oostenrijk en Italië. Ook de 1ste week van de Paasvakantie valt gunstig voor wie naar de Alpengebieden trekt. Duimen dat er nog genoeg sneeuw ligt dan!


Onder de infographic geven we per land wat meer uitleg. In veel Alpenlanden werkt men namelijk met regio’s. Dit wil zeggen dat de schoolvakanties elkaar overlappen, om de drukte te spreiden. De aangeduide periode zijn volledige weken. Schoolvakanties beginnen steeds het weekend voorafgaand aan de aangeduide week.

Na de infographic bespreken we per land hoe schoolvakanties worden georganiseerd. Onderaan dit artikel lees besluit en aanbevelingen voor wie rekening houden met de schoolvakanties in de Alpenlanden op vakantie wil.

TABEL UP TO DATE VOOR 2022-2023!

Schoolvakanties in Frankrijk

Het meest populaire wintersportland Frankrijk is voor de vakanties opgedeeld in drie zones: zone A, zone B en Zone C.

De tweede week van de Belgische paasvakantie heeft enkel Zone A ook vakantie. Als het even kan, boek je best de eerste week van de paasvakantie. Dan heeft namelijk geen enkele leerling of student in Frankrijk al vakantie!

Nederlanders hebben die periode enkel een lang weekend. Nog snel een shortski dan maar?

Het herfst- en kerstverlof vallen voor alle zones in dezelfde periode. In de praktijk is het enkel de voorjaarsvakantie en de paasvakantie waarin verschillende regio’s op een ander tijdstip vakantie hebben. Elk jaar wisselt welke zone eerst op vakantie kan.

www.vacances-scolaires-gouv.fr

Schoolvakanties in Duitsland

In Duitsland worden de schoolvakanties niet op nationaal niveau vastgelegd, maar per ‘Bundesland’. Er zijn 16 van deze deelstaten in totaal: Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hesse, Nedersaksen, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Saksen-Anhalt, Saksen, Sleeswijk-Holstein en Thüringen.

De kerstvakantie valt voor alle deelstaten in dezelfde periode. De andere vakanties zijn zeer gespreid. Privéscholen hanteren vaak iets andere data.

De Nederlandse regio’s Midden en Zuid kunnen tijdens de krokusvakantie met een gerust hart naar Duitsland. Alle Belgische vakanties vallen in de vrij sneeuwzekere periodes jammer genoeg samen met de Duitse schoolvakanties.

www.schulferien.org/deutschland/ferien

Schoolvakanties in Oostenrijk

Oostenrijk kent 9 deelstaten. In de praktijk vallen alle vakanties in dezelfde periode. Enkel de krokusvakantie verloopt gefaseerd.

  • Groep 1: Neder-Oostenrijk en Wenen
  • Groep 2: Burgenland, Karinthië, Salzburg, Tirol en Vorarlberg
  • Groep 3: Opper-Oostenrijk en Stiermarken

Groep 2 valt samen met de krokusvakantie van Zone A in Nederland. Groep 3 valt samen met de Belgische krokusvakantie.

www.oesterreich.gv.at

Schoolvakanties in Italië

Alle Italiaanse regio’s hebben grosso modo op dezelfde momenten schoolvakanties. Soms begint de paasvakantie op sommige plaatsen een dag eerder of duurt ze een dag langer, maar de volle weken zijn dezelfde. Wel genieten de Italianen op verschillende momenten van lange weekends en feestdagen, vaak gebonden aan een lokale heilige.

Enkel in Trentino-Zuid-Tirol, Piemonte, de Aostavallei, Basilicata, Campania, Friuli-Venezia, Giulia, Lombardije en Venetië hebben kinderen een week vrij rond carnaval.

De Nederlandse regio’s Midden en Zuid kunnen eind februari met ene gerust hart naar Italië. De Belgische scholen hebben de 2de week van de paasvakantie vrij terwijl Italiaanse kinderen weer op de schoolbanken zitten.

www.skuola.net

Schoolvakanties in Zwitserland

In Zwitserland werkt men met kantons. Er zijn er 26 in totaal: Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Bazel-Land, Bazel-Stad, Bern, Fribourg, Genève, Glarus, Graubünden, Jura, Luzern, Neuchâtel, Nidwalden, Obwalden, Sankt Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Ticino, Uri, Vaud, Wallis, Zug, Zürich.

Soms verschillen de schoolvakanties binnen eenzelfde kanton (vandaar dat de optelsom van de regio’s in ons overzicht niet steeds gelijk is aan 26). En in sommige regio’s vallen de schoolvakanties anders voor bv. middelbare dan wel lagere scholen. Of voor publieke scholen versus privéscholen. De meeste privéscholen hebben een langere kerstvakantie.

Zwitserse vakantieperiodes overlappen met de onze, maar zijn meer gespreid. Eind februari-begin maart genieten Zwitserse kinderen van een of twee weken ‘sportvakantie’. Wintersport is die week uiteraard zeer populair.

www.ch.ch/en/school-holidays

Besluit wintersport en schoolvakanties: hoe de drukte vermijden?

Sommige periodes zal het in veel gebieden opvallen rustiger zijn dan je vermoedt! Zeker voor wie een beetje flexibel is met land en regio vallen er nog enkele gunstige periodes te boeken. Check uiteraard voor vertrek steeds de actuele adviezen en gezondheidsmaatregelen die ter plekke gelden.

  • Voor België:
    Slimmerds zien meteen dat onze laatste week kerstvakantie niet samenvalt met de schoolvakantie in Frankrijk, terwijl het in de krokusvakantie dan weer zalig toeven is in Oostenrijk en Italië. Dan zitten de kinderen daar nog vol sneeuwverlangen op de schoolbanken. Nog een mooi laagje sneeuw in de paasvakantie? Dan kan je de 1ste week in Frankrijk terecht.
  • Voor Nederland:
    De Nederlandse regio’s vallen net als de Belgen met de billen in de Franse sneeuw tijdens de tweede week van de kerstvakantie. In februari heeft enkel regio Zuid een beetje pech, Oostenrijk en Italië zijn dan de beste opties. Regio Noord en Midden kunnen Duitsland aan dat lijstje toevoegen. De vrije dagen in april vallen voor Nederlandse gezinnen jammer genoeg laat. Maar gletsjergebieden zijn natuurlijk nog steeds een optie. Geen kinderen? Dan ga je rond Pasen het best naar Frankrijk.