Home Skigebieden Frankrijk Wintersport in Portes du Soleil: Skiën… en meer!

Wintersport in Portes du Soleil: Skiën… en meer!

0
Wintersport in Portes du Soleil: Skiën… en meer!

Portes du Soleil strijdt al jaren met het naburige Trois Vallees om de titel ‘grootste skiresort ter wereld’. Het is maar welke parameters je hanteert. Hoe dan ook vallen er meer dan genoeg pistekilometers te rapen: 650 in totaal, het merendeel in Frankrijk en de rest in Zwitserland. Daartussen verspreid liggen twaalf skidorpen met elk hun eigen, unieke karakter. Wintersport in Portes du Soleil betekent dus: opties voor alles en iedereen!

Ronkende namen zoals Avoriaz, Morzine, Les Gets en Châtel. Verborgen culturele pareltjes Abondance, La Chapelle d’Abondance en Saint Jean d’Aulps. Sfeervol Morgins en Champéry. De betoverende landschappen van Montriond, Torgon en Val-d’Illiez… Het is moeilijk kiezen als je zoveel fijne opties hebt tijdens je wintersport in Portes du Soleil. Maar naar welke bestemming je ook heen gaat, gezelligheid is er troef en diversiteit de regel. Dat wil zeggen dat je – als je wil – vandaag met het hele gezin de berg op kan, er morgen uren in de backcountry op uit trekt en je ’s avonds laat gaan tijdens de après-ski, overmorgen geniet van wellness en gastronomie, en later in de week andere wintersportactiviteiten uitprobeert, cultuur opsnuift of een themawandeling uitprobeert. Allemaal binnen een en dezelfde skiregio en met een en dezelfde pas. Wij kozen – met kids – voor Les Gets als uitvalbasis.


Wintersport in Portes du Soleil beleef je perfect vanuit Les Gets

Lekker beschut tussen de bomen

“Hadden we die elektrische auto maar al aangeschaft…”, is het eerste wat in me opkomt. Wie met een elektrische wagen in Les Gets arriveert, geniet namelijk niet alleen van VIP-parkeerplaatsen, maar ook van 20% korting op de skipas voor Les Gets/Morzine. Dat scheelt als je die eerste paar dagen toch op de 120 kilometer pistes in dit gebied blijft. Wil je meer, dan schaf je de skipas voor Portes du Soleil aan. Hiermee ski je van het Franse Les Gets naar het Zwitsers Champoussin en op alle hellingen daartussenin, of duik je – goed voorbereid en met gids – de vele ‘naamloze’ valleien in. Die weidsheid van Portes du Soleil is een veelgenoemde troef. Net als het schitterende decor dat je van overal mag bewonderen. De meeste dorpen liggen tussen de 1000 en de 1300 meter, uitzonderingen zijn Avoriaz (1800 m), Les Crossets bij Champéry (1660 m) en Champoussin net boven Val-d’Illiez (1580 m), wat maakt dat je niet op kale toppen, maar op de meeste plekken lekker beschut in de valleien en tussen de bomen skiet.

Gezellig wintersportdorp

Les Gets zelf is een typisch, gezellig en pittoresk wintersportdorp met mooie houten chalets en een autoluw centrum. Voor slechts 1300 mensen is het een permanente thuis, maar in de winter zwelt dat aantal flink aan. Toch heeft het dorp haar authentieke karakter goed weten bewaren. Het is ook fier op haar lokale erfgoed (Les Gets wordt al sinds de 11de eeuw permanent bewoond). Zelfs het oude kerkorgel is bewaard gebleven en nu verbonden aan een museum voor mechanische muziekinstrumenten. Verder is er nog een kaasfabriek en een skimuseum, en barst de hoofdstraat van de leuke shops, bars en restaurantjes, waar het ook ’s avonds gezellig toeven is.

Aan beide zijden van het dorp vind je perfect geprepareerde hellingen: aan de ene kant het gebied van Les Chavannes, dat een verbinding heeft met Morzine, en aan de andere kant Mont Chéry. De pistes op die laatste berg genieten van de ochtendzon en kleuren wat roder en zwarter, vandaar dat je hier ook de freestylers en een snowpark vindt. In het gebied rond Chamossiere en Nyon, boven Morzine, heb je dan weer fantastische offpistemogelijkheden en verschillende uitdagende zwarte hellingen, waaronder de Yeti. Die piste loopt onder de Rosta-stoeltjeslift door; altijd leuk om anderen hun kunsten te zien uithalen op de weg terug naar boven.

Kinderen genieten gegarandeerd tijdens een wintersport in Portes du Soleil (c) Matthieu Vitre

Een aanrader met kinderen

Dat Les Gets een favoriet is onder families en ook geaccrediteerd is als Village Famille Plus Montagne verbaast ons niets. Er is een sneeuwtuin voor de allerkleinsten. Het indianendorp Le Territoire du Grand-Cry, met muziek op de piste en activiteiten zoals een videototem, schminken en schattenjachten. Een Milka chocolade-piste, met activiteiten en – uiteraard – chocoladestops onderweg, waar zelfs een Milka-koe rond skiet (geen echte natuurlijk). Een videopark en timing op de piste, een schaatsbaan in het centrum, een sprookjesachtig mooie draaimolen (de oudste nog in gebruik, uit 1871!)… Te veel om op te noemen eigenlijk.
En wat dacht je van activiteiten zoals een fakkeltocht als wekelijks welkom, het Ski Color Festival in maart (een winterse variant van de Color Run – waarbij je gekleurd poeder over je heen krijgt tijdens het circuit) of geocaching in de sneeuw?
Qua skischolen en kinderopvang zijn er verschillende opties. In de ESF-skischool heb je voor tieners vanaf 13 jaar ook freeride- en freestylelessen. Snowboarden kan al vanaf vijf jaar.

Denk eens aan ski-joering tijdens je wintersport in Portes du Soleil

Zin in avontuur? Check het nieuwe fatbike-circuit!

Deze winter gaat een permanent fatbike-circuit open in Les Gets, tussen het topstation van de Mont Cherry-bubblelift en het bergdorp Mont Caly. Je hoeft niet per se een ervaren mountainbiker te zijn. De extra dikke banden hebben een perfecte grip op de sneeuw en de fiets voelt zo vertrouwd als een gewone mountainbike. Wekelijks zijn er gratis demonstraties.
Paardenliefhebber? Dan kun je ook aan ski-joering doen. Je krijgt een band om je taille, die aan een paard of pony wordt vastgemaakt. Het edele dier trekt je vervolgens vooruit door de sneeuw. Dit geeft je volop de mogelijkheid om te genieten van het landschap en de schitterende uitzichten. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar die hun drie ESF-sterren hebben gehaald.
Nog een voor de kinderen: het Mountain E-park. Dit is de eerste sneeuwscooter-rijschool in de Haute Savoie die gebruikmaakt van 100% elektrische sneeuwscooters. Kinderen tussen 5 en 17 jaar mogen er op een beveiligd circuit met een e-sneeuwscooter rijden. Een uitdaging, want makkelijk te besturen is zo’n machine zeker niet.

Op skisafari

Ook al is er veel te doen in Les Gets, de pistes verderop lonken. Geen probleem, want in het uitgestrekte gebied van Portes du Soleil ski je zo van dorp naar dorp, vallei naar vallei en zelfs van land naar land. Toegegeven: dat verloopt nog niet overal even perfect en naadloos – er zijn nog steeds plekken waar je een shuttle moet nemen – maar elk jaar komen er nieuwe liften en verbindingen bij. Wie zijn kunnen op de proef wil stellen, nemen we als afsluiter nog mee naar de beroemde ‘Le Mur’ tussen Avoriaz en Les Crosets. Eens je over de eerste buckel bent, is er geen weg terug.