Home Nieuws Wintersport in Zuid-Korea

Wintersport in Zuid-Korea

0
Wintersport in Zuid-Korea
Skiën tussen tempels in Zuid-Korea © Shutterstock

Toegegeven, ook wij fronsten even de wenkbrauwen toen het Internationaal Olympisch Comité in 2011 de Olympische Winterspelen aan Zuid-Korea toewees. Pyeongchang haalde het zo van het Franse Annecy en het Duitse München, steden waar je je toch iets meer wintersport kan bij voorstellen. Wintersport in Zuid-Korea? Bestaat het? Kan het? Wij zochten het uit.

Zuid-Korea, in niets te vergelijken met buur Noord-Korea, ligt in Azië op het zuidelijk deel van het Koreaanse Schiereiland. Na de splitsing van het land Korea in 1945 werd Zuid-Korea officieel de Republiek Korea. Zuid-Korea grenst dus aan Noord-Korea (of de Democratische Volksrepubliek Korea), de Gele Zee, de Straat van Korea en de Japanse Zee. Voor de zuidelijke en westelijke kust liggen ongeveer 3000 eilanden waar alles samen ongeveer vijftig miljoen mensen wonen. Hoofdstad Seoel kennen we van de Olympische Zomerspelen van 1988 en van het wereldkampioenschap voetbal 2002. Met voetbal en gevechtssporten kennen we meteen ook de meest belangrijke sporten in Zuid-Korea. Zuid-Korea is erg bergachtig en heeft zowel een vochtig continentaal als een vochtig subtropisch klimaat. De winters kunnen extreem koud en zonnig zijn en er kan op korte tijd veel sneeuw vallen. Maar er zijn nog veel meer interessante weetjes over Zuid-Korea.


Wintersport in Zuid-Korea: tussen de  tempels

Wintersport in Zuid-Korea is in korte tijd erg populair geworden. En je weet, Aziaten in het algemeen en Zuid-Koreanen in het bijzonder weten van aanpakken. De skigebieden zijn voorzien van de meest moderne infrastructuur, skimateriaal en skikledij is van hoge kwaliteit, even modern en modieus als in de bekende Alpenlanden. Een aantal gebieden biedt 24/7 skiën aan. Met enorme lichtinstallaties houden ze de pistes de hele nacht verlicht. Sluiten doen ze eigenlijk enkel om de pistes snel opnieuw te prepareren.

Er is een scala aan skipassen (dagtickets, dag en nachtticket, ochtend of middag, meerdere dagen…) maar ze zijn geen van alle goedkoop. Materiaal huren is dan weer wel goedkoper vergeleken met de skihuur hier. Reis je zo ver, dan loont het ons inziens echt de moeite ook wat van de lokale cultuur op te snuiven. Kimchi in plaats van Apfelstrüdel, tempels in plaats van de après-skikroeg, de gedemilitariseerde zone bezoeken in plaats van de kaasfonduemakerij, tempels in plaats van kerken… Zuid-Korea is een land met een rijke geschiedenis en boeiende cultuur. Maak daar gebruik van op wintersport in Zuid-Korea. Wil je toch après-ski, ga dan naar de karaokebar. Of wat dacht je van een dagje wintersporten om diezelfde avond nog te gaan feesten in de metropool Seoel?

Pyeongchang

De Olympische Winterspelen vinden plaats om en bij Pyeongchang. Uiteraard geven die Winterspelen een heuse boost aan de investeringen in de skigebieden, infrastructuur en accommodatie. Zo is er een nieuwe hogesnelheidslijn gerealiseerd tussen Seoel en het Olympisch gebeuren in de Taebaek Mountains in Gangwon-do. De Taebaekbergketen strekt zich uit over het oosten van Zuid-Korea, van Wonsan in Noord-Korea tot helemaal in Busan in Zuid-Korea. Het hoogste punt ligt op 1708 meter in Seoraksan in de provincie Gangwon-do. Dat maakt van deze provincie de meest uitgelezen plek voor alle mogelijke wintersporten.

De skigebieden in die regio zijn van de grootste en meest bekende van Zuid-Korea. Yongpeong is met veertig kilometer pistes tussen 700 en 1500 meter hoogte, 31 afdalingen en 17 liften het grootst en meest populair. Tijdens de Winterspelen kan je hier terecht voor de slalom, reuzenslalom en de alpineskiwedstrijden. Vlak ernaast ligt Alpensia, niet het grootste skigebied, maar vermoedelijk wel de verblijfplaats van de meeste atleten. De accommodatie en infrastructuur is hier van topklasse en voor de Winterspelen bouwde men hier een Ski Jump, Biatlon, Crosscountryski- en slidingcenter. In Bokwang Phoenix Park tref je de Zuid-Koreaanse freestylers aan. Het parrk is van wereldklasse en speciaal uitgerust voor snowboarders. Verder biedt Phoenix Park 22 afdalingen, waarvan twaalf voldoen aan de internationale standaarden voor wedstrijdgebruik. De schaatsonderdelen tenslotte vinden onderdag in het Gangneung Hockey Centre.

Pyeongchang – Zuid korea © Shutterstock

 

Overige skigebieden

Naast de skigebieden waar de Olympische Spelen plaatsvinden, zijn er nog talloze grote en minder grote, bekende en minder bekende resorts in Zuid-Korea. In de meeste gebieden wordt Engels gesproken, zelfs door de skimonitors.

  • Het op een na grootste skigebied in Zuid-Korea, Muju, heeft alles om het de moderne wintersporter naar zijn zin te maken. Lange afdalingen, restaurants, winkeltjes… Muju ligt in het zuiden van het land, wat maakt dat er minder sneeuw valt en het er iets warmer is. Dat wordt opgelost door het gebruik van voldoende sneeuwkanonnen.
  • Dichtbij hoofdstad Seoel ligt Konjiam, een erg mooi skigebied met ongeveer elf afdalingen en natuurlijke baden. Door de ligging bij de hoofdstad kan het er in de weekends erg druk worden. Daarom hanteert men er een maximum aantal bezoekers-beleid.
  • Bears Town Ski Resort ligt op minder dan een uur van Seoel en is eveneens behoorlijk populair. Met elf liften en pistes voor ieders willen en kunnen is het een mooi en relatief groot gebied. Met het openbaar vervoer reis je via Lijn 7 dan weer binnen het uur naar het Elysian Gangchon Ski Resort.
  • Mogen we je verder nog richting High 1 Ski Resort wijzen. Hoog weggestopt in de Taebaekbergketen krijgt dit resort veel verse sneeuw. Even geen zin in skiën of snowboarden? Een casino en vele hotels houden je verder wel bezig.

Wintersport in Zuid-Korea is alvast meer dan de ontdekking waard. Het lijkt ons een uitmuntend idee om een paar dagen voor aanvang van de Olympische Winterspelen richting Azië af te reizen, een aantal skigebieden te ontdekken en vervolgens voor de Belgische atleten te gaan supporteren! Check het complete programma van de Olympische Winterspelen hier!