Home Lees WintersportGids Online 2023-2024 Wintersportmogelijkheden in IJsland

Wintersportmogelijkheden in IJsland

0
Wintersportmogelijkheden in IJsland
(c) Shutterstock

Dat een trektocht door het land van vuur en ijs een geweldige ervaring is, lijdt geen twijfel. Maar verrassend genoeg is IJsland ook een fijne wintersportbestemming.

Skigebieden in IJsland?

Verwacht je niet aan mastodonten zoals in de Alpen. De skigebieden in IJsland tellen slechts enkele tot enkele tientallen kilometers aan pistes en liggen over het hele land verspreid. De backcountry biedt veel meer mogelijkheden. Hieronder enkele aanraders.


  • Twee skigebieden liggen op minder dan een halfuur rijden van hoofdstad Reykjavík. Bláfjöll is de grootste optie (in heel IJsland trouwens), maar ook Skálafell is een populaire keuze. De pistes zijn breed en perfect onderhouden.
  • In het noorden vind je enkele van de mooiste skipistes, waaronder Hlíðarfjall, nabij Akureyri, alsook het dramatisch schiereiland Tröllaskagi, waar je zalig kan heliskiën en toerskiën. Het kleine gebiedje rond Tindastóll is geschikt voor gezinnen.
  • Vanuit Grenivík kan je een snowcattocht maken naar de Kaldbakur (1173 m) en weer afdalen over de langste piste van IJsland – met zicht op zee! Het afgelegen schiereiland is een andere favoriet voor heli-en toerskiën.
  • In het uiterste noordwesten, de Westfjorden, nabij Ísafjörður, herbergen twee prachtige valleien twee skigebieden, namelijk Tungudalur en Seljalandsdalur, alsook uitgestrekte sneeuwvelden voor backcountryskiërs.
  • Aan de oostelijke fjorden ligt Oddsskarð, hoog boven de plaatsen Eskifjörður en Neskaupstaður. Een sleeplift brengt je tot 840 meter. In maart vindt hier het Austurland Freeride Festival plaats.
  • De hoogste top van IJsland tot slot, de Hvannadalshnjúkur (2110 meter), biedt in de lente mogelijkheden voor ervaren en goed uitgeruste ski-alpinisten.
(c) Shutterstock

Wanneer?

Van november tot april. Maar opgelet: in december en januari is het in IJsland niet meer dan vier uur licht per dag. Februari en maart zijn de beste maanden. Extra pluspunt: ook dan maak je nog kans om het noorderlicht te zien.

(c) Jo Haegeman

Hoe?

De skigebieden zijn klein en liggen soms ver uit elkaar, maar rondreizen is in dit mooie landschap zeker geen straf. Met een binnenlandse vlucht vanuit Reykjavík bereik je bovendien in minder dan een uur Ísafjörður in de Westfjorden, Egilsstaðir in het oosten van IJsland en Akureyri in het noorden.

Ken je de Lowlanders al?

Het Lowlanders Ski Race team is een team dat in 2020 gevormd is door de skifederaties van de BeNeLux, IJsland, Ierland en Denemarken. De samenwerking wil meer skiërs langer en op een steeds hoger niveau doen racen. Het team telt nu meer dan 30 racers uit de zes landen. Ronkende Belgische namen zijn onder andere Alessio Rappagliosi, Laurens Bynens en Lore Dudal. www.lowlanders.eu