Home Materiaal Zo maak je je wintersportmateriaal winterklaar!

Zo maak je je wintersportmateriaal winterklaar!

0
Zo maak je je wintersportmateriaal winterklaar!
(c) Pixabay via Pexels

Ligt je wintersportmateriaal nog onder het stof? Hoog tijd om alles uit de kast te halen! Om te vermijden dat je last minute niet paraat bent om bij de eerste sneeuwval te vertrekken, geven we je hier alvast enkele tips om je wintersportmateriaal winterklaar te maken.

Wintersportmateriaal winterklaar

De meeste lezers hebben hun wintersportmateriaal waarschijnlijk opgeborgen na hun laatste trip en er sindsdien niet meer naar gekeken. Niet handig, want eigenlijk berg je je spullen na een laatste onderhoudsbeurt best zo zorgvuldig mogelijk op, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Meestal staan ze immers maandenlang in de kast. Maar goed, denk je daar net als het gros van de wintersporters aan het eind van het seizoen niet aan, dan is het zaak je spullen tijdig voor te bereiden op de eerste sneeuw.


Ski- en snowboardschoenen

Aan je schoenen hoef je normaalgesproken niet veel te doen. Als je ze goed droog hebt opgeborgen, is het een kwestie van controleren.

  • Check of de zool niet versleten of beschadigd is. Is dat het geval, breng dan een bezoek aan een wintersportspecialist. Vaak kan hij dit verhelpen of biedt bv. een nieuwe zool of inlegzool uitkomst.
  • Ga na of de sluiting nog goed werkt. Versleten velcrosluitingen en buckels kun je in sommige gevallen vervangen.
  • Pasten je schoenen eigenlijk niet goed? Dan is het nu het moment om bij een bootfitter langs te gaan.

O wee echter als je schoenen niet goed droog waren toen je ze opborg. Zelfs de kleinste druppel vocht zal na maanden in een gesloten zak of doos uitgroeien tot smerige, stinkende schimmel. Is dit het geval, dan hoef je je ski- of snowboardschoenen niet als verloren te beschouwen. Dit kan je doen.

  • Verwijder de binnenschoen en losse zolen.
  • Borstel er zoveel mogelijk van de schimmel af, bijvoorbeeld met een schoen borstel.
  • Smeer een dun laagje vaseline op het materiaal, of speciale schoenreiniger die ook schimmel verwijdert.
  • Maak een schone doek nat en veeg de vaseline weer weg. Voor de schoenreiniger volg je de instructies van het product.
  • Restanten kan je verwijderen met een mengsel van ontsmettingsalcohol en water (1:1). Gebruik een zachte, schone doek of een spons.
  • Droog alles af en laat compleet drogen, dit keer bij voorkeur in de zon. Zonlicht doodt schimmel namelijk. Normaalgesproken vermijd je uv-licht beter, omdat stof en plastic er door verslijt.

Ski’s of snowboard

Het heeft weinig zin om met een slecht onderhouden ski of snowboard naar de sneeuw te trekken. Niet goed onderhouden materiaal zet een domper op je ski-ervaring. Een aantal zaken kan je zelf doen, voor andere moet je toch echt naar de winkel.

Dit kan je eventueel zelf doen
  • Krasjes, putjes of gaatjes kan je vrij eenvoudig zelf opvullen. Het materiaal dat je hiervoor gebruikt (samengeperst in een staafje of ‘kaars’) kan je met een aansteker opwarmen en in de beschadigingen druppelen. Met een krabbel of vijl schraap je de restjes er weer af. In de winkel gebruiken ze hiervoor een schuurband.
  • Een ski of snowboard waxen, is niet moeilijk. Het vraagt alleen wat tijd. Waxen doe je trouwens best niet alleen voor vertrek, maar ook tussendoor tijdens het seizoen. Er zijn verschillende soorten waxen. Een goed, universele wax is doorgaans voldoende. Er zijn ook speciale waxen, bv, voor meer glijvermogen. Waxen is overigens de finishing touch en doe je dus NA alle andere onderhoudswerkzaamheden.
Dit laat je doen
  • Scherpe staalkanten zijn vanzelfsprekend belangrijk. Ski’s of snowboards slijpen is een kunst. Ja, je kan aan de slag met een handslijper en een vijl, maar dan nog weegt zelfs de handigste man of vrouw niet op tegen de gesofisticeerde slijpmachines die tegenwoordig bestaan.
  • Grote gaten of gaatjes nabij de staalkanten laat je best in de winkel repareren. Deze beschadigingen kan de wintersportspecialist vullen met een nieuw stuk belag.
ISPO Munich trends 2020/2021: keuze aan de koper

Wintersportkleding

Dat je wintersportkleding niet kan wassen, is gelukkig een fabel. Anders zou het vast meer stinken in de gondel.

  • Was wintersportkleding altijd op een lage temperatuur, ZONDER wasverzachter.
  • Na de wasbeurt kan je je jas en broek impregneren om het materiaal weer goed waterdicht te maken.
  • Check of de rits nog goed werkt en of er nergens beschadigingen zijn. Een rits kan je (laten) repareren.