Home Nieuws Zwitserse gletsjer ‘gereanimeerd’ door afdekken met doek

Zwitserse gletsjer ‘gereanimeerd’ door afdekken met doek

0
Zwitserse gletsjer ‘gereanimeerd’ door afdekken met doek
Kaunertal gletsjer ©TVB Tiroler Oberland.

Het afdekken van gletsjerijs is effectief maar duur. Met doeken kunnen delen van gletsjers worden beschermd tegen smelten door te veel zonnestraling. De vermindering van het smelten kan in individuele skigebieden zeer effectief zijn. Maar het afdekken van grote gletsjeroppervlaktes is erg duur – dit blijkt uit een studie van gletsjeronderzoekers van het Zwitserse Onderzoeksinstituut WSL.

De meeste gletsjers in de Zwitserse Alpen krimpen sinds het begin van de metingen als gevolg van stijgende temperaturen en zomerse hittegolven. Vaak zijn gletsjers ook een belangrijke economische factor, vooral waar ze belangrijk zijn voor het ski- en bergtoerisme. Een terugtrekkende kan dan de functionaliteit en de winstgevendheid van een gletsjerskigebied sterk benadelen.


Daarom is men in 1993 op de Zugspitze in Duitsland gestart met het (deels) te bedekken van de gletsjer met een wit textieldoek. Later heeft men ook in Zwitserland deze methode succesvol toegepast om het smelten van ijs te verminderen. De eerste gletsjer in Zwitserland die werd bedekt met een wit textieldoek was de Gurschenfirn op de Gemsstock boven Andermatt. Sinds 2004 is de gletsjer van de late lente tot in de herfst bedekt. Hierdoor blijft de gletsjer dik genoeg om vanaf het bergstation naar beneden te skiën.

Later volgden nog een aantal gletsjers in de Zwitserse Alpen. Een kleine – nagenoeg verdwenen gletsjer – op de Diavolezza in Graubünden werd zelfs “gereanimeerd”. Daar was het mogelijk de wintersneeuw te bewaren en nam de ijsdikte weer toe.

Afdekken van gletsjers vermindert het smelten met ca 60 procent. Het afdekken van gletsjerijs kost tussen de CHF 0,60 en CHF 7,90 per M3 naar gelang de ligging en type bedekking. Dat gletsjers ondanks deze hoge kosten toch bedekt worden – is te wijten aan de grote economische waarde van gletsjerbestemmingen/ en -toerisme.
Lokale dekking kan efficiënt en winstgevend zijn, maar toepassing op grotere schaal, is dit waarschijnlijk niet haalbaar of betaalbaar. Voor de Zwitserse gletsjers samen zou dit jaarlijks 1 miljard CHF kosten. Overigens is de verwachting dat afdekken enkel het smelten zou vertragen en niet stoppen op lange termijn. En dan is er nog de vraag wat dit ‘afdekken’ landschappelijk zou betekenen…

www.wsl.ch