interview Xander Vercammen race outfit

Edegem heeft blijkbaar een goede skibodem, want behalve Sam Maes, is ook Xander Vercammen er kind aan huis. De rasechte raceskiër maakte Team Belgium trots en in de aanloop naar Peking zullen we ongetwijfeld nog veel van hem horen. Alvast een korte Q&A.

Xander, je was tijdens onze Winter Season Kick-Off in Aspen, de (toen nog borstel)piste waar je als kleine koter al op stond. Wat zijn je eerste herinneringen?
 
Xander Vercammen: “Mijn eerste herinneringen waren niet de piste want die was vrijwel onherkenbaar. Het waren de bekende gezichten die er werkten en die er vroeger ook al werkten.”
 
Xander VercammenHoe bereid je je voor buiten het seizoen? En ben je ondertussen weer helemaal de oude?
 
“Er staan uiteraard veel fysieke trainingen op het programma. En ik train veel op de indoorpiste, vooral in Snowvalley. Van mijn blessure heb ik wel nog een beetje last, maar het vermindert met de tijd.”
 
Wat zijn de hoogtepunten de komende maanden?
 
“Heel januari staat volgepland met wedstrijden, ook doordat er in december wedstrijden zijn afgelast door een tekort aan sneeuw. En natuurlijk is er het junioren-WK, waar ik graag zou willen pieken.”
 
Hoe ga je met het mentale aspect om van een risicosport als de jouwe? Hoe heeft je training bij Defensie je daarbij geholpen?
 
“Niet nadenken als je nadenkt gebeuren er ongelukken. Mijn opleiding in het leger heeft mij vooral geleerd dat je altijd moet doorzetten ook al is het minder leuk.”
 
Xander VercammenJe kijkt op naar Seppe Smits, zei je in een eerder interview. Wat bewonder je dan vooral? En wat neem je mee in je eigen topsportcarrière?
 
“Ik bewonder vooral dat hij het zover geschopt heeft als Belg (een niet-ski/snowboardland).
Wat ik meeneem? Dat je je niet moet laten doen, ook al ben je niet van een typisch skiland.”
 
Wat staat er nog op je ‘sneeuw bucketlist’?
 
“Ik zou graag naar Canada een volledige week gaan heliskiën.”
 
Nog een woordje van dank?
 
“Graag! Dank aan alle mensen die mij steunen zoals mijn ouders, sponsoren (Slagerij Peter Vercammen, Sierschouwen Van Bulck, Azull, Sporting A, Sportina, Atomic skis, Defensie, Cervocon, Polar, Difference Hairdressers, Sneeuwsport Vlaanderen) en mijn manager.”