Olympische Winterspelen in China

In 2022 worden de Olympische Winterspelen in China georganiseerd. Na Pyeongchang en Sotsji worden de spelen voor de derde keer op rij georganiseerd in Azië. Hoewel China wellicht niet top-of-mind is wanneer we denken aan wintersporten (16e plek in het medailleklassement in 2018, 12e plek in 2014) is wintersport booming in China. Met een totale bevolking van ruim 1,4 miljard liggen hier enorme kansen voor de wintersportbranche.

Olympische Winterspelen in China

Shop Lokaal

In 2022 worden de Olympische Winterspelen in China gehouden, en wel in Peking. Daarmee heeft de stad een unicum in handen, aangezien het de eerste stad ter wereld is die gastheer is van zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen. Hiermee is Azië bovendien voor de derde maal op rij (na Pyeongchang in 2018 en Sotsji in 2014) het continent waar de Winterspelen georganiseerd worden. Het organiseren van een sportevenement van dit formaat is niet alleen een belangrijke speerpunt in de sportieve ontwikkeling van een land. Het zorgt tegelijkertijd voor een enorme impuls op het gebied van infrastructuur van zowel bestaande accommodaties als nieuw aan te leggen faciliteiten (stadia, wegen, accommodaties). Daarnaast zijn grote sportevenementen een boost voor de economie en bieden ze een uitgelezen kans om de hele wereld op een positieve manier kennis te laten maken met het land.

Ontwerpvoorstel voor het Zhangjiakou Olympic Center van het Beijing Institute of Architectural Design (c) Beijing Times

Wintersport voor het hele volk

Eén van de doelstellingen van president Xi was om 300 miljoen mensen op sneeuw en ijs te krijgen. Lokale overheden voelden al snel de druk van overheden om deze doelstellingen te behalen. Zo ontstond het idee om het ‘ijsschaatsen’ te promoten van noord (koude winters) naar zuid. Inwoners van de warmere zuidelijke regio’s waren genoodzaakt om naar het noorden te reizen voor winterpret. De techniek van vandaag biedt gelukkig oplossingen. We kijken immers niet meer vreemd op van een overdekte skipiste in Dubai of een ijsbaan op het strand in Sydney.

Sport voor iedereen

Dat de overheid in China sterk inzet op sport in de breedste zin van het woord is te merken aan de campagne ´Sport voor Iedereen´. Sinds de toekenning van de Olympsiche Winterspelen aan Peking is er een enorme toename in de populariteit van winterse sporten te merken in heel China, maar ook aan de recordbedragen die betaald worden voor profvoetballers is te merken dat er enorm geìnvesteerd wordt in de Chinese sportwereld. Met enorme investeringen heeft de overheid in ieder geval bewerkstelligd dat het Chinese volk meer open staat voor sport, wat uiteindelijk zorgt voor een betere algemene gezondheid. Laten we hopen dat deze overheidsdruk en subsidies daadwerkelijk zorgen voor een boost op sportief gebied en niet enkel een miljardeninvestering blijken te zijn die over tien jaar lege schaatsbanen en verzakte schansspringarena’s tot gevolg hebben.

Lees snel verder: Skiën in Chinese skigebieden