Skiën in Chinese skigebieden (c) SIN Snow Industry News
Skiën in Chinese skigebieden (c) SIN Snow Industry News

Klopt, je las de titel juist: skiën in Chinese skigebieden. Wellicht geen heel voor de hand liggend onderwerp voor ons als Belgen, maar desalniettemin is wintersporttoerisme in China massive. China kent namelijk meer dan 1,2 miljoen skiërs en wanneer je op wintersport wilt in China kun je kiezen uit meer dan 700 skiresorts. Het seizoen in China duurt grofweg van november tot eind maart en voor een weekje wintersport ben je simpelweg te lang onderweg. Een week wintersport als onderdeel van een vakantie in China is daarentegen zeker het overwegen waard. Want zeg nu eerlijk: Wolkenkrabbers in Shanghai, prachtige vergezichten vanaf de Chinese muur en lekker skiën op Chinese powder in één vakantie, dat klinkt toch perfect?

Olympische Winterspelen 2022

In 2022 worden de Olympische Winterspelen in China gehouden in Peking. Daarmee heeft de stad een unicum in handen, aangezien het de eerste stad ter wereld is die gastheer is van zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen. Hiermee is Azië bovendien voor de derde maal op rij (na Pyeongchang in 2018 en Sotsji in 2014) het continent waar de Winterspelen georganiseerd worden. Het organiseren van een sportevenement van dit formaat is niet alleen een belangrijke speerpunt in de sportieve ontwikkeling van een land. Het zorgt tegelijkertijd voor een enorme impuls op het gebied van infrastructuur van zowel bestaande accomodaties als nieuw aan te leggen faciliteiten (stadia, wegen, accommodaties). Daarnaast zijn grote sportevenementen een boost voor de economie en bieden ze een uitgelezen kans om de hele wereld op een positieve manier kennis te laten maken met het land.

Skiën in Chinese skigebieden

Het Chinese wintertoerisme werd de afgelopen jaren gekenmerkt door een explosieve groei. Waar de teller inmiddels op meer dan 700 staat telde China in 1996 slechts 11 skigebieden. Nadat de Chinese regering erkende dat de gezondheid van haar bevolking prioriteit had, benadrukte president Xi specifiek dat wintersport bereikbaar moest zijn voor de massa. Dat resulteerde in flinke overheidssubsidies voor skigebieden waardoor scholen rondom het Wanjong resort bijvoorbeeld gratis gebruik konden maken van ski- en snowboardmateriaal. Ook worden er speciale wedstrijden voor kinderen georganiseerd en zijn er zelfs competities waar scholen en zelfs hele districten tegen elkaar strijden.

Skiën in Chinese skigebieden met het gezin (c) Liu Debin – China Daily

Het profiel van de Chinese wintersporter

Wang Dalin is eigenaar van een keten van snowboardshops en merkt dat skiën omarmd is door de massa. Ondanks het feit dat de prijzen voor wintersportmateriaal in China tot wel 40 % hoger zijn dan de prijzen in het buitenland stijgt zijn verkoop jaarlijks met 15 %. De helft van zijn klanten komen uit de middenklasse, zijn jonger dan 30 jaar, zelfstandig ondernemer en zijn weekendskiërs. 15 % van zijn klanten zijn zelfs die-hard wintersporter. Ze staan vier keer per week op hun ski’s of snowboard en zijn allemaal zelfstandig ondernemer. Tien procent zijn kinderen van rijke ouders die wintersport zien als een rage.

Voorkeur voor buitenlandse pistes?

Ondanks het feit dat het lijkt alsof er maandelijks nieuwe skigebieden worden opgeleverd in China lijkt het erop alsof de Chinese wintersporter zelf liever wintersport beoefent buiten de eigen landsgrenzen. Meer dan 50 % van de 1,2 miljoen Chinese wintersporters kiest een buitenlandse bestemming voor de wintersport. De voornaamste redenen zijn gastvrijheid, de weersomstandigheden en de prijzen. Veruit de meeste Chinezen zijn te vinden op Japanse skipistes, gevolgd door Zwitserland, Italië en Canada.

Skiën in Chinese skigebieden (c) Marketing To China

 

Skiën in Chinese skigebieden – de topgebieden

Yabuli Ski Resort

Het Yabuli Ski Resort is gelegen in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China. Het is het grootste skiresort van China en je kunt hier skiën van medio november tot eind maart. Het dal ligt op 200 meter en het bergstation bevindt zich op 1200 meter. Het gebied is geschikt voor ervaren skiërs, maar ook als beginner kun je er zeker aan je trekken komen.

Yabuli Ski Resort (c) Club Med

Beijing Nanshan Ski Resort

Het Nanshan Ski Resort is het grootste skigebied nabij Beijing (op 62 kilometer) en het seizoen duurt van medio december tot maart. De pistes zijn geschikt voor skiërs en snowboarders alle niveau’s.

Beijing Nanshan Ski Resort (c) Visitourchina

Beijing Huaibei Ski Resort

Het Huaibei Ski Resort wordt omgeven door de Chinese muur en bevindt zich ongeveer 70 kilometer van hartje Beijing. De pistes zijn geopend van december tot maart en het gebied is geschikt voor beginnende wintersporters. Bijkomend voordeel: je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht tot je beschikking.

Beijing Huaibei Ski Resort (c) China Travel

Xiling Ski Resort

China’s beste wintersportgebied is geopend van medio december tot maart. Het resort ligt in de provincie Sichuan in het zuidwesten, op 120 kilometer van Chengdu. De hoogste berg 5364 meter Skiërs van alle niveau’s kunnen hier genieten van de majestueuze bergtoppen.

Xiling Ski Resort (c) Access China Travel

Skiën in Chinese skigebieden – de tien grootste op een rijtje

Wat zijn nu eigenlijk de tien grootste skigebieden van China? Hieronder tref je de top 10 aan (qua pistekilometers). Het uitdagendste skigebied uit de top 10 is zonder meer Sun Mountain Yabuli. Hier tref je 13 kilometer aan zwarte pistes en 19 kilometer aan rode pistes aa. Lake Songhua Resort is het best geschikt voor beginnende tot gevorderde skiërs, met 15 kilometer aan blauwe en 12 kilometer aan rode pistes. 

  1. Changbaishan International Ski Center – 40 kilometer, 9 liften
  2. Sun Mountain Yabuli – 35 kilometer, 8 liften 
  3. Lake Songhua Resort – 31 kilometer, 7 liften 
  4. Jihua – 30 kilometer, 8 liften
  5. Wanlong – 22 kilometer, 6 liften 
  6. Thaiwoo – 20 kilometer, 5 liften
  7. Ping Tian Resort – 20 kilometer, 10 liften 
  8. Jiangjun Shan – 17 kilometer, 7 liften
  9. Genting Resort Secret Garden – 16 kilometer, 5 liften
  10. Fulong – 15 kilometer, 2 liften